Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Το Βερολίνο «θέλει αριθμούς» «Μην απατάστε, χωρίς την έγκριση της τρόικας δεν δίνεται η δόση» τονίζει ο Σόιμπλε

Το Βερολίνο χρειάζεται αριθμούς που αποδεικνύουν πως η Αθήνα βρίσκεται εντός προγράμματος
Το Βερολίνο χρειάζεται αριθμούς που αποδεικνύουν πως η Αθήνα βρίσκεται εντός προγράμματος
Βερολίνο
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε επαναλαμβάνει τη θέση του Βερολίνου πως εάν δεν υπάρξει θετική αξιολόγηση του προγράμματος της Αθήνας, δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση -λέγοντας επίσης πως περιμένει να δει «εάν θα φέρει αποτελέσματα» το νέο ειδικό τέλος στην ακίνητη περιουσία. Παράλληλα, ο Ζίχοφερ, επικεφαλής του «αδελφού κόμματος» των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ στη Βαυαρία, επανέρχεται στη θέση του υπέρ της δυνατότητας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την ανάγκη η Αθήνα να παρουσιάσει «συγκεκριμένους αριθμούς που δείχνουν πως βρίσκονται εντός προγράμματος» για να συνεχιστεί η στήριξη.

«Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες, χωρίς τη θετική έκθεση της τρόικας, δεν μπορεί να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας» τόνισε ο Β.Σόιμπλε. Όσον αφορά δε το πρόσφατο ειδικό τέλος στην ακίνητη περιουσία, ο Γερμανός υπουργός ανέφερε πως «θα δούμε, εάν αυτό θα λειτουργήσει».

Ο Β.Σόιμπλε απέφυγε πάντως να ρίξει λάδι στη φωτιά της σεναριολογίας, λέγοντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα χρειαστεί να σηκώσει τα χέρια ψηλά τον Οκτώβριο: «Σύνεση σημαίνει επίσης να μην απαντούμε σε όλες τις ερωτήσεις».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της Bild πως η Αθήνα μπορεί να θεωρήσει «μπλόφα» τα περί χρεοκοπίας από τη Γερμανία, ο Σόιμπλε απάντησε πως «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά ότι μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στον λόγο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Γι' αυτό και έχει ισχυρή επίδραση στους άλλους συναδέλφους το ότι ο Γερμανός υπουργός ήρεμα και χωρίς εξάρσεις εξήγησε ότι, όσο η αποστολή της τρόικα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επόμενη δόση, δεν θα πληρωθούν χρήματα».

Τέλος, ο κ. Σόιμπλε επικαλέστηκε τη νομική βάση για τις πιστώσεις προς την Ελλάδα που έχει αναπτύξει και από το βήμα της Βουλής και σημείωσε σχετικά ότι οι βοήθεια προς την Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με σαφείς όρους. «Αυτοί διασφαλίζουν ότι είναι βοήθεια για αυτοβοήθεια, ώστε η Ελλάδα μία των ημερών να γίνει κύρια του προβλήματος χρέους της» λέει ο κ. Σόιμπλε.

Επανέρχεται ο Ζίχοφερ στα περί εξόδου από το ευρώ

Παράλληλα, ο πρόεδρος της συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, επανήλθε στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε συνέντευξή του στο Spiegel.

Ταυτόχρονα ο κ. Zίχοφερ υπερασπίστηκε τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων και υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, που έθεσε ζήτημα ελεγχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας ερχόμενος σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. «Μέχρι τώρα ξέρω τον Ρέσλερ ως ανεκτικό υπερασπιστή της Ευρώπης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα επισημαίνει κανείς τις κακές εξελίξεις στην Ευρώπη και δεν θα προσπαθεί να βρει μια λύση» λέει ο κ. Ζεεχόφερ.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας εύχεται να ευοδωθούν οι προσπάθειες διάσωσης της χώρας. «Αλλά αν η ελληνική κυβέρνηση και Βουλή δεν θέλουν ή δεν μπορούν πλέον να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, τότε δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μας αναγκάσουν οι χρηματαγορές να δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Τότε θα πρέπει να είναι εφικτή ακόμα και μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» επανέλαβε ο κ. Ζίχοφερ.

Ο πρόεδρος του CSU -«αδελφό κόμμα» του CDU στη Βαυαρία και τρίτο κόμμα στον ομοσπονδιακό κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου- δεν συμμερίζεται επίσης την άποψη της καγκελαρίου Μέρκελ ότι «αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη».

«Όχι, δεν βλέπω τέτοια συνάφεια. Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή ιδέα είναι πολύ ισχυρή. Ζει και είναι μη αναστρέψιμη» λέει ο κ. Ζεεχόφερ. Ο ίδιος, απορρίπτει κατηγορηματικά τη μετεξέλιξη της ΕΕ σε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. «Το πρόβλημα είναι η υπερχρέωση ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης και όχι το ότι οι Βρυξέλλες έχουν λίγες υπηρεσίες», λέει ο κ. Ζεεχόφερ ζητώντας να τερματιστεί η «περιττή συζήτηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: