- (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση κυριαρχούν και πάλι στον γερμανικό Τύπο ο οποίος καταγράφει τους σχεδιασμούς της γερμανικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο καθυστέρησης έγκρισης του EFSF αλλά και φέρνοντας στο προσκήνιο το ζήτημα του γερμανικού κατοχικού δανείου.
Την πιθανότητα καθυστέρησης στην έναρξη λειτουργίας του EFSF εξετάζει δημοσίευμα στο νέο τεύχος του Der Spiegel που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να μην είναι έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία ο νέος, διευρυμένος μηχανισμός διάσωσης του EFSF στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά μόλις περί τα μέσα Οκτωβρίου.
Κάτι τέτοιο δεν είναι φοβερό, λένε στην Καγκελαρία και στο υπουργείο Οικονομικών, γιατί ενδεχόμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας, αν γίνει, πρέπει να αναμένεται μετά από 4 έως 5 εβδομάδες.
Πάντως, σημειώνεται ακόμη, από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν μειωθεί οι πιθανότητες να φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο και αντίστοιχα έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες της Ελλάδας να λάβει την επόμενη δόση από το πακέτο βοήθειας, προβλέπουν οι εμπειρογνώμονες της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε.
Είναι εντυπωσιακό το πόσες μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις στην είσπραξη εσόδων δρομολόγησε τις προηγούμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση, δηλώνουν επαινετικά οι Γερμανοί αξιωματούχοι και εκτιομούν ότι ο φόρος στα ακίνητα θα κλείσει ακριβώς τη δημοσιονομική τρύπαγια την οποία διαμαρτυρήθηκε η τρόικα.
Η γερμανική Βουλή θα κληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου να ψηφίσει για τον EFSF. Όλες οι χώρες πρέπει να εγκρίνουν το μηχανισμό για να τεθεί σε ισχύ.
Σε άλλο άρθρο του περιοδικού επισημαίνεται η δυσχερής θέση της Σλοβάκας πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντίτσοβα στο εσωτερικό της χώρας της. Η Σλοβακία πρέπει να συνεισφέρει 7,7 δισ. στη διάσωση της Ελλάδας, ποσό πολύ μεγάλο για μία μικρή χώρα με μεγάλη ανεργία και χαμηλά εισοδήματα. Οι πολίτες της χώρας σε μεγάλο βαθμό διαφωνούν με την προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας επισημαίνει το δημοσίευμα, θεωρώντας «οι άλλοι θα πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι τους».
«Πλησιάζει η χρεοκοπία»
Αντιθέτως, η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στις εκτιμήσεις των αγορών ότι πλησιάζει η χρεοκοπία της Ελλάδας και εκτιμά ότι το γεγονός αυτό θα γραφτεί στην ιστορία με τα ίδια μελανά χρώματα, όπως η Μαύρη Παρασκευή του κραχ του Οκτωβρίου 1929.
«Η Ελλάδα», γράφει η εφημερίδα «δεν προχωράει κατά πρόγραμμα στην εξυγίανση των δημοσιονομικών, στις μεταρρυθμίσεις, στις αποκρατικοποιήσεις. Η γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται ήδη στην κατεύθυνση μίας μεγάλης επιχείρησης διάσωσης των τραπεζών στη Γερμανία.
Προσθέτει δε ότι «η καγκελάριος Μέρκελ γνωρίζει ότι εάν δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση στην Αθήνα, θα ξεσπάσει όλεθρος. Εάν η χώρα χρεοκοπήσει και βγει από την Ευρωζώνη, θα αντιμετωπίσει κατά πάσα πιθανότητα φυγή κεφαλαίου, κύμα χρεοκοπιών και υπερπληθωρισμό. Η αξιοπιστία του Ευρώ θα κλονιστεί και ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι τεράστιος».
Οι οικονομολόγοι, καταλήγει το δημοσίευμα, έχουν ήδη προτείνει τη σωστή λύση που αφορά τη στήριξη των κρατών που έχουν μεν δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά έχουν ικανότητα πληρωμών, και κούρεμα χρέους στα κράτη με αδυναμία πληρωμών, όπως η Ελλάδα. Στη συνέχεια θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες διαθέτουν επαρκές κεφάλαιο για να αντέξουν την χρεοκοπία της Ελλάδας.
Το ανεξόφλητο κατοχικό δάνειο
H Welt am Sonntag, από την πλευρά της, δημοσιεύει πρωτοσέλιδο άρθρο με τον τίτλο «Οφείλουμε ακόμα χρήματα στους Έλληνες;» και υπότιτλο «Λέγεται στην Αθήνα ότι υπάρχουν ακόμα ανοικτοί λογαριασμοί από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», το οποίο αναφέρεται στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, αλλά και του κατοχικού δανείου, ύψους 476 εκ. μάρκων, το οποίο είχε παράσχει η Ελλάδα στη Γερμανία, χωρίς η τελευταία ποτέ να το αποπληρώσει.
Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι «εάν αυτά τα χρήματα τα θεωρήσει κανείς ως κανονικό δάνειο κι όχι ως μια εκ των συμβατικά διευθετημένων πολεμικών ζημιών, τότε θα μπορούσαν θεωρητικά ακόμα και σήμερα αυτές οι απαιτήσεις να έχουν ισχύ».
Υπολογίζει μάλιστα ότι θα μπορούσε η σημερινή οφειλή να κυμαίνεται με τα επιτόκια και τους σύνθετους τόκους στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό δηλαδή πολύ μεγαλύτερο από τη συμβολή της Γερμανίας στη διάσωση της Ελλάδας.
Μεγάλος αριθμός ευρωσκεπτικιστών
Ένα κόμμα με ευρωσκεπτικιστικές θέσεις θα έβρισκε ισχυρή υποστήριξη στο εκλογικό σώμα της Γερμανίας, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild am Sommtag.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid, σε δείγμα 500 Γερμανών, το 40% θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ψηφίσει ένα τέτοιο κόμμα ενώ ακριβώς οι μισοί θα καλωσόριζαν τους ευρωσκεπτικιστές στη γερμανική πολιτική σκηνή.
Οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν έδαφος στη Γερμανία κυρίως λόγω της αντίδρασης πολλών στις διασώσεις χωρών, όμως δεν έχουν επίσημη πολιτική φωνή όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Ωστόσο ορισμένοι πολιτικοί, όπως ο Φίλιπ Ρέσλερ, ο ηγέτης του FDP, εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, υιοθετούν παρόμοιες θέσεις.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι το κόμμα του Ρέσλερ δεν έχει ωφεληθεί από τη στάση αυτή αφού το ποσοστό του παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, στο 4%, κάτω δηλαδή από το όριο του 5% που απαιτείται ώστε να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Η δημοσκόπηση της Emnid δίνει στους Χριστιανοδημοκράτες ποσοστό 32%, στους Σοσιαλδημοκράτες 30%, στους Πράσινους 19% και στην Αριστερά 8%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 7%.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου