Βοήθεια με αυστηρούς όρους
- Γιούνκερ και Τρισέ στηρίζουν την «αναδιάταξη» του χρέους, την ίδια ώρα που η ΕΚΤ συνεχίζει δημοσίως να κρατά σκληρή στάση και να απορρίπτει κάθε μορφής αναδιάρθρωση (Φωτογραφία: AΠΕ )
Αθήνα
Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι μεταξύ των όρων που θέτει το ΔΝΤ για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου είναι η κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας και για το 2012, σε συνδυασμό με ανάλογη δήλωση του επικεφαλης του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αποκαλύπτει τις διαβουλεύσεις που είναι σε πλήρη εξέλιξη για την χορήγηση ενός δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα στο τραπέζι είναι η «αναδιάταξη» του ελληνικού χρέους.Στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι, την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε μεταξύ άλλων ότι η αξιολόγηση για τη δόση του Ιουνίου, δεν είναι τυπική, αλλά είναι πιο πολύπλοκη. Συνδέεται και με όποιες αποφάσεις ληφθούν, για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα, το 2012 και τα επόμενα χρόνια, θα έχει πρόσβαση στις αγορές».
«Και το ΔΝΤ έχει καταστήσει απολύτως σαφές, ότι δεν μπορεί να εκταμιεύσει τη δόση, εάν δεν έχει κάποια εγγύηση ότι, το 2012, εάν χρειαστεί, η Ελλάδα θα έχει στήριξη από τους Ευρωπαίους συμμάχους της», προσέθεσε.
Με άλλλα λόγια, για να εκταμιευθεί η δόση των 12 δισ. ευρώ θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει μία συμφωνία για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας, πέρα από το πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ.
Το ύψος του νέου δανείου ενδέχεται να είναι 60 δισ. ευρώ περίπου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του 2012 και του 2013 (27 και 32 δισ. ευρώ αντίστοιχα).
Ο επικφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του την Τρίτη, ανέφερε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να χορηγήσει την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα και πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά αν ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις, για να αρχίσουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα».
«Πρέπει να αποφασίσουμε με το ΔΝΤ αν στο τέλος του Ιουνίου η δόση μπορεί να χορηγηθεί, ναι ή όχι. Το ΔΝΤ ζητά οικονομική εγγύηση για τους επόμενους 12 μήνες», είπε.
Ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε τη στήριξη του σε μία ενδεχόμενη αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, εννοώντας ότι θα μπορούσε να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων και η μείωση των επιτοκίων.
Σήμερα, Τετάρτη, στο ίδιο πλαίσιο, ο επίτροπος Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos απέκλεισε το «κούρεμα» και σημείωσε θα μπορούσε να γίνει επιμήκυνση σε εθελούσια βάση, καθώς η Ελλάδα έχει αρχίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων
Ο κ. Ρεν τόνισε ότι η «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους αποκλείεται και ότι συζητείται μόνο η «αναδιάταξη», δηλαδή η παράταση της λήξεως των ομολόγων.
Κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής βουλής την Τετάρτη, είπε ότι η Κομισιόν εξετάζει τη δημιουργία μηχανισμού για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση, χωρίς να μειωθεί η ονομαστική αξία των ομολόγωντου χρέους.
Ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι εθελοντικός για να μην «ρομάξουν τα κράτη που δανείζουν, είπε.
Σε ό,τι αφορά την αναδιάταξη του χρέους, όπως έγινε γνωστό από τον ολλανδικό Τύπο, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει κρυφά να ετοιμάζουν την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, παράλληλα με τη σύσταση ενός ανεξάρτητου φορέα για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η εφημερίδα Het Financieele Dagblad ανέφερε, επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες, ότι δημόσιοι υπάλληλοι στα κράτη της Ευρωζώνης επεξεργάζονται ήδη τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω της αναδιάταξης (reprofiling), δηλαδή μια μικρής επιμήκυνσης στην περίοδο λήξης των ομολόγων.
Δηλαδή, οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα κληθούν να συναινέσουν σε μια παράταση του χρόνου αποπληρωμής μέχρι και 3 χρόνια, ώστε αν για παράδειγμα έχουν ομόλογα που λήγουν το 2012 να πληρωθούν το 2015.
Αυτό πάντως, που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα θεωρούσαν «χρεωκοπία» (default) ακόμα και μία εθελοντική συμφωνία επιμήκυνσης του χρέους.
Έτσι, η μόνη δυνατότητα που εμφανίζεται να έχει η ΕΕ είναι η επιμήκυνση αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια των 110 δισ. ευρώ και η χορήγηση ενός δεύτερου, συμπληρωματικού πακέτου βοήθειας για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του 2012-2013, με αντάλλαγμα τις δεσμεύσεις της Αθήνας για ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων ώστε να διασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος (πιθανώς με την υπογραφή μίας δεύτερης δανειακής σύμβασης, ενός «Μνημονίου Νο2» δηλαδή).
Ενδεχομένως, τα ομολόγα που λήγουν ανταλλαχθούν με νέα, υπό την εγγύηση του μηχανισμού ευρω-στήριξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα μπορούσε να προτείνει στους ομολογιούχους νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας και ενδεχομένως χαμηλότερου επιτοκίου, είτε ως εναλλακτική την εξόφληση των παλαιών ομολόγων στον χρόνο λήξης και με το ίδιο επιτόκιο, αλλά με νέους τίτλους χαμηλότερης αξίας («κούρεμα»).
Αυτό έπραξε το Μεξικό το 1989 όταν πρόεδρος στο «Κλαμπ των Παρισίων» ήταν ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ και επίσημος διαπραγματευτής της χώρας ο νυν γγ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Η πρόταση που είχε καταθέσει, σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες της χώρας, προέβλεπε το «κούρεμα» κατά 55% των μεξικανικών κρατικών ομολόγων και την ανταλλαγή τους με εγγυημένα ομόλογα από τις ΗΠΑ, τα γνωστά ομόλογα Μπρέιντι (Brady).
Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του (στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro), είπε, μεταξύ άλλων, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν είναι κακή ιδέα», καθώς η Ελλάδα θα έχει περισσότερο χρόνο να απορροφήσει τα μέτρα προσαρμογής, ενώ αναφορικά με τις αντιδράσεις των αγορών σημείωσε ότι η καθυστέρηση στην αποπληρωμή δεν σημαίνει ότι μειώνεται το κεφάλαιο (η αξία των ομολόγων).
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου