Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Την υποψηφιότητά της για το ΔΝΤ ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου

Εάν εκλεγεί η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Εάν εκλεγεί η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Παρίσι, Γαλλία
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά της για τη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη -μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της G8 στη Ντοβίλ της Γαλλίας.

Η 55χρονη Κριστίν Λαγκάρντ συγκεντρώνει τη στήριξη χωρών της Ευρώπης (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία), των ΗΠΑ και της Κίνας. Απέναντί της βρίσκει τη Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Νότιο Αφρική (αναδυόμενες οικονομίες της ομάδας BRIC), οι οποίες αντιδρούν στην παράδοση που θέλει Ευρωπαίο στο «τιμόνι» του ΔΝΤ, αλλά δεν έχουν προτείνει εναλλακτική υποψηφιότητα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν αφήνει να εννοηθεί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τετάρτη στην εφημερίδα Les Echos ότι στην «παρούσα συγκυρία» η Κριστίν Λαγκάρντ είναι η καταλληλότερη υποψήφια για να αναλάβει τη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας της Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ευρωπαίος επίτροπος απαντά ότι «τα πρόσφατα γεγονότα στην Ευρώπη απαιτούν την ανάληψη της γενικής διεύθυνσης αυτού του θεσμού από ένα πρόσωπο που θα κατανοήσει τα διακυβεύματα της κρίσης του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού χρέους σε όλη του την περιπλοκότητα».

Σημειώνει ότι η «η Κριστίν Λαγκάρντ είναι αναμφίβολα μία προσωπικότητα ειδικού βάρους στη διεθνή σκηνή και η φήμη της έχει περισσότερο ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες από την ικανότητά της στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρώπη και της γαλλικής προεδρίας της Ομάδας των 20».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: