Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Κατάργηση τριετιών και «ψαλίδι» 50% στις αποζημιώσεις ζητεί η τρόικα

Μέτρα-σοκ στο εργασιακό


Η τρόικα ζητεί η μείωση των αποζημιώσεων να αφορά και εκείνους που έχουν ήδη απολυθεί και η επιχείρηση τούς οφείλει μέρος της αποζημίωσης
Η τρόικα ζητεί η μείωση των αποζημιώσεων να αφορά και εκείνους που έχουν ήδη απολυθεί και η επιχείρηση τούς οφείλει μέρος της αποζημίωσης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Οι ωριμάνσεις (τριετίες) και οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης είναι δύο από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που υπάρχουν στις διαπαραγματεύσεις της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα.

Νωρίτερα, σήμερα, το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών συναντήθηκε με τη γγ του υπουργείου Α. Στρατινάκη. Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη υπό τον κ. Βρούτση ,με τη συμμετοχή του υφπουργού Ν. Παναγιωτόπουλου, της κ. Στρατινάκη και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Το ραντεβού των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση είχε οριστεί για τις 5 το απόγευμα, αλλά τελικά αναβλήθηκε για τις 10 το πρωί της Τρίτης.

Η τρόικα ζητεί να μειωθεί η αποζημίωση απόλυσης κατά 50% σε όλα τα ποσά, ανεξάρτητα με το εάν θα υπάρχει ή όχι προειδοποίηση.

Δηλαδή, ζητεί να τεθούν ως ανώτατο πλαφόν οι 12 βασικοί μισθοί όταν δεν υπάρχει προειδοποίηση απόλυσης και οι 6 μισθοί, όταν υπάρχει.

Ζητά, επίσης, τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση, από 1 έως 3 μήνες, αντί έως 6 μήνες όπως ισχύει σήμερα.

Μάλιστα, προτείνει η εφαρμογή αυτού του μέτρου να γίνει αναδρομικά, δηλαδή, η μείωση να αφορά και εκείνους που έχουν ήδη απολυθεί και η επιχείρηση τούς οφείλει μέρος της αποζημίωσης.

Όσον αφορά στις τριετίες, η τρόικα ζητεί την κατάργησή τους και τη θέσπιση ενός ενιαίου μισθού αναφοράς.

Δηλαδή, επιδιώκει έναν «υπο-κατώτατο μισθό», στον οποίο θα προστίθεται ένα ποσό ως επίδομα και όχι ως ποσοστό, εάν και εφόσον συναινεί ο εργοδότης. Παράλληλα, καταργούνται τα επιδόματα γάμου.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμμένει ότι ο κατώτατος μισθός αφορά στη διατήρηση της ΕΓΣΣΕ (την πλήρη κατάργηση της οποίας ζητεί ουσιαστικά η τρόικα) με ωριμάνσεις και αποτελεί κομμάτι διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων, ενώ ο νομοθετημένος μισθός δεν μπορεί να είναι «γυμνός» από την εξέλιξή του με βάση τις τριετίες.

Τέλος, η 6ήμερη εργασία που θέτει η τρόικα, θα αφορά μόνον σε ό,τι νοείται ως κατάστημα (στο περίπου το 80% των επιχειρήσεων της χώρας).

Σε ό,τι αφορά το 40ωρο δεν αλλάζει (δεν αυξάνεται), ωστόσο αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων, ανοίγοντας τον δρόμο για την επέκταση της 6ήμερης εργασίας, ενώ ζητείται και ο περιορισμός των αδειών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: