Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Προς οριστική ρήξη Βενιζέλου - Παπανδρέου









Προς οριστική ρήξη Βενιζέλου - Παπανδρέου
Το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο υποχρεώνει. Ο Παπανδρέου μιλάει στις 2 το μεσημέρι, ο Βενιζέλος στις 3 το απόγευμα. Μόλις τελειώσει, θα κατηφορίσει στην Ιπποκράτους. Η συνάντηση αυτή θα κρίνει πολλά, μπορεί όμως να μην κρίνει και τίποτε.


Πολλά μπορεί να καταλογίσει κανείς στο Βενιζέλο, όχι όμως την έλλειψη αντίληψης. Έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά, ότι το πολιτικό κρίμα που τον πήγαινε καρφί στην ηγεσία του κόμματος έχει ανατραπεί και μάλιστα σε βάρος του. Έχει επίσης καταλάβει ότι η προοπτική συνεννόησης με τον Παπανδρέου παραμένει θολή. Ο «γατζωμένος» από την καρέκλα του πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη δύσκολη κατάσταση της χώρας για να παραμείνει στην καρέκλα του. Το μόνο που τον απασχολεί είναι να παίζει καθυστέρηση: Θα ορίσει Πολιτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, εβδομάδα των Χριστουγέννων, κάτι που μεταθέτει αναγκαστικά όλες τις εσωκομματικές αποφάσεις για τις αρχές Γενάρη.

Με τα χρονικά περιθώρια να διαμορφώνονται ασφυκτικά, εκλογή αρχηγού δεν γίνεται πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου και βάλε - αφού το καταστατικό προβλέπει ότι για να στηθούν κάλπες χρειάζεται ένας μήνας. Τι έχει στο μυαλό του ο Γιώργος. Μα να πάει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές φυσικά, που σημαίνει να έχει τον έλεγχο των ψηφοδελτίων και αν είναι δυνατόν, της κοινοβουλευτικής ομάδας της επόμενης μέρας. Προφανώς δεν σκέπτεται να φύγει…

Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας, σε αυτό το πλαίσιο το κλίμα θα είναι εκρηκτικό και ο ίδιος ο Βενιζέλος εξαιρετικά εκνευρισμένος. Στη συζήτηση με τον Παπανδρέου θα απορρίψει κάθε σκέψη για δυαρχία και θα του θέσει ευθέως το ζήτημα, να πάνε σε ταχεία εκλογή αρχηγού η αλλιώς να αναλάβει τις ευθύνες του και να «κάνει ότι θέλει». «κίνησε τις διαδικασίες ή μείνε εσύ», θα του πει.

Αν ο Βενιζέλος δεν πάρει αυτό που θέλει να αναζητήσει την ρήξη με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ αλλά και την «ηρωϊκή έξοδο», αυξάνοντας σε πρώτη φάση την ένταση της κριτικής του στη διακυβέρνηση Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου, όπως το έκανε ήδη τη Δευτέρα. Δεν θα είναι πάντως εκείνος που θα καταγγείλει τις μεθοδεύσεις του Παπανδρέου. Η κατάσταση της οικονομίας είναι άλλωστε τέτοια, ώστε ο Βενιζέλος να πιστεύει δικαίως ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε κρίση πριν ευοδωθούν οι βλέψεις του προέδρου και άλλωστε υπάρχουν άλλοι που θα βγουν να αποδομήσουν την τακτική Παπανδρέου. Ο Χρυσοχοίδης το έκανε ήδη μια φορά και βλέποντας τη μεθόδευση, δεν αναμένεται να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Πάντως ο έτερος δυνάμει υποψήφιος για την προεδρία Ανδρέας Λοβέρδος δεν αναμένεται να εμπλακεί. Σε προσκείμενους στην υποψηφιότητα του βουλευτές λέει ότι με την κατάσταση της Οικονομίας όπως είναι, δεν είναι καιρός για εσωκομματικές αναστατώσεις…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: