Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Δήλωση-σοκ Τσίπρα στη Βουλή «Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή!»

 

Την «ευχή» να είχε γίνει η Ελλάδα Αργεντινή διατύπωσε σήμερα στη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας άφωνους όλους τους παρισταμένους.

Η σχετική δήλωση έγινε στο πλαίσιο λεκτικής αντιπαράθεσης που σημειώθηκε μεταξύ του κ. Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών στο ελληνικό κοινοβούλιο. Την ώρα που ο κ. Στουρνάρας εξηγούσε από το βήμα της Βουλής ότι «το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του απάντησε «Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή!».

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός πιστώνεται την αλλαγή του κλίματος για την χώρα. Είμαστε ακόμα στο παιχνίδι και θα παραμείνουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας  επισήμανε ότι «ο λαός δεν μπορεί να αντέξει αυτή την πολιτική που εφαρμόζετε. Εκείνοι που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα είναι που θα βγουν στους δρόμους» ενώ απαντώντας σε παλαιότερη φράση του κ. Στουρνάρα ο οποίος είχε πει ότι «Η Ελλάδα δεν έγινε Αργεντινή» ανέφερε «Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή! Γιατί μετά την τραγωδία κατάφεραν και στάθηκαν στα πόδια τους. Εσείς μας οδηγείτε την υποδούλωση και την εξαθλίωση».

Τόνισε ότι η πρόσφατη απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ δεν θα αλλάξει το κλίμα της Ελλάδας και πως «το ευρώ είναι στρατηγική επιλογή μιας ευρωπαϊκής ελίτ και οι απειλές που επισείουν περί διάλυσης της ευρωζώνης στοχεύουν στην εξαθλίωση των λαών με μέτρα λιτότητας». Επιπροσθέτως, απαντώντας τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον πρόεδρο του Ε.Σ Φ. Ρομπάι που αρνήθηκε να τον δει είπε «πολύ σύντομα ο λαός θα σηκώσει κεφάλι και θα έχει νέα ηγεσία που θα λέει αυτά που θέλει ο λαός και όχι αυτά που θέλουν οι ευρωπαίοι οι οποίοι τώρα δεν θέλουν να μας δουν».

Επιπροσθέτως, στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί απαξίωσης της μετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο υπουργός εξήγησε ότι «με ρώτησαν στην Βουλή αν το ΤΤ είναι βιώσιμο και είπα την αλήθεια. Δηλαδή τι έπρεπε να κάνω, να πω ψέματα για να ανέβει η μετοχή;».

Επανέλαβε ότι η αξιολόγηση του ΤΤ έγινε από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές οι οποίες έκριναν ότι δεν πληροί τα σχετικά κριτήρια ενώ σημείωσε ότι «τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα ο αριθμός τραπεζών είναι 30% πάνω από το άριστο».

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την επιλογή των κ.κ. Τάκη Αθανασόπουλου αι Γιάννη Εμίρη για την ηγεσία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ενώ παραδέχθηκε ότι οι υψηλοί μισθοι των στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να προσαρμοστούν στις παρούσες συνθήκες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ευθέως τον κ. Στουρνάρα για τους χειρισμούς του αναφορικά με τις εξελίξεις στις τράπεζες λέγοντας ότι «πρόκειται για ληστεία τραπεζών. Πρώτα την ΑτΕ και τώρα το ΤΤ. Μιλάτε για αλλαγή κλίματος. Μήπως ζείτε σε γυάλα και γι αυτό δεν αφήνετε τον Σαμαρά να βγει από το Μαξίμου και να έρθει στην Βουλή να τον δει ο ήλιος» ενώ σημείωσε ότι «αν ήσασταν σε ιδιωτική τράπεζα και κοιτούσατε την λύση της εξαγοράς του ΤΤ και βγαίνατε και κάνατε αυτές τις δηλώσεις ότι δεν είναι βιώσιμη η τράπεζά σας τι θα σας έλεγαν οι μέτοχοι; Θέλετε συγχώνευση και λέτε ότι είναι σαπάκι και μη βιώσιμη. Σε άλλη χώρα θα ερχόταν ο εισαγγελέας. Ακατανόητη κίνηση που κατέβασε 30% την μετοχή ΤΤ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: