Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Θετικά αποτιμούν την απόφαση της ΕΚΤ Βρυξέλλες, Μέρκελ, Ολάντ και Μόντι

«Ενεργεί στο πλαίσιο της εντολής της»


Η απόφαση της ΕΚΤ αναμένονταν εδώ και αρκετές εβδομάδες
Η απόφαση της ΕΚΤ αναμένονταν εδώ και αρκετές εβδομάδες   (Φωτογραφία:  Reuters )

Η πολυαναμενόμενη από τις αγορές και τους πολιτικούς ανακοίνωση της ΕΚΤ για την απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων έγινε δεκτή με ικανοποίηση από Ευρωπαίους ηγέτες και ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι δεν παρέλειψαν όμως να επισημάνουν ότι είναι αναγκαίες και οι μεταρρυθμίσεις από την πλευρά των κρατών.

Οι ενέργειες της ΕΚΤ έγιναν «στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της και του καταστατικού της», υπογράμμισε από τη Μαδρίτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ «είναι υπεύθυνη για τη σταθερότητα, την αξία του νομίσματος και τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων».

Τις ανακοινώσεις χαιρέτισε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντεπισημαίνοντας ότι η Τράπεζα «ενήργησε σύμφωνα με την εντολή της» φροντίζοντας «για τη σταθερότητα των τιμών και την ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Η ΕΚΤ «ήταν επίσης συνεπής με ότι αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου» επισήμανε και σημείωσε «τη δυνατότητα για τα κράτη μέλη που το ζητούν, όχι μόνο να έχουν την υποστήριξη που θα παρέχεται από τον ESM αλλά και να επωφεληθούν από την απεριόριστη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» τις αποφάσεις της ΕΚΤ με στόχο «μια πιο ικανοποιητική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ».

Χωρίς να κάνει σαφή αναφορά στις αποφάσεις της ΕΚΤ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό, επισήμανε ότι η Τράπεζα ενήργησε «πλήρως στο πλαίσιο της εντολής της και με πλήρη ανεξαρτησία».

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ «θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» υπερθεμάτισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, καλώντας ταυτόχρονα τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για έξοδο από την κρίση.

«Οι κυβερνήσεις των πιο ευάλωτων χωρών-μελών της ευρωζώνης πρέπει να συνεχίσουν τις αποφασιστικές ενέργειές τους για την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής παραμένει ευθύνη των κυβερνήσεων», αναφέρει ο επίτροπος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: