Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

«Πάγωμα» μισθών δέχονται οι δικαστές λόγω κρίσης

Το δικαστικό σώμα δεν δέχεται συρρίκνωση των αποδοχών του, αλλά δεν είναι αντίθετο στο «πάγωμα» των αποδοχών του για όσο χρόνο απαιτείται, λόγω της οικονομικής κρίσης, είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Αθανασίου στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο κ. Αθανασίου επισήμανε ακόμη ότι «ο δικαστής δεν μπορεί να κάνει πολιτική, γιατί τότε ανεπίτρεπτα θα παραβιάσει την αρχής της διάκρισης των λειτουργιών που θέλει να προστατεύσει». «Μπορεί μόνο να ερμηνεύσει με την ανεξαρτησία της σκέψης του, το νόμο με μόνο στόχο να απονείμει Δικαιοσύνη, ανεξαρτήτως συνεπειών που είναι δυνατόν αυτή να προκαλέσει. Ο δικαστής δεν μπορεί να μετράει το κόστος όταν αποφασίζει. Αυτό ας το υπολογίσει ο νομοθέτης όταν νομοθετεί», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε ότι «η Δικαιοσύνη στη χώρα μας εδώ και μία δεκαπενταετία υπολειτουργεί από απόψεως ταχύτητας απονομής της», ενώ ως προς τον τρόπο επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων είπε ότι οι Ολομέλειες των μεγάλων δικαστηρίων θα προεπιλέγουν κάποιους δικαστές και εξ αυτών η Βουλή και η εκάστοτε Κυβέρνηση θα επιλέγει τους προέδρους και αντιπροέδρους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση παραιτήθηκε από το προνόμιο να επιλέγει τους προέδρους και αντιπροέδρους των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας και η διαδικασία θα γίνεται μέσω της Βουλής. Ακόμη, είπε ότι χρειαζόμαστε φωτισμένους και ανεξάρτητους δικαστές, τονίζοντας ότι οι δικαστές τη μόνη εξουσία που έχουν είναι αυτή της συνείδησή τους και του νόμου που θα εφαρμόσουν.

Ο δικαστής «πρέπει να ασκεί κριτική ακόμη και στον υπουργό Δικαιοσύνης», ακόμη και «να κατακεραυνώνει τον υπουργό Δικαιοσύνης», είπε ο κ. Καστανίδης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών και θα διευρυνθούν οι λειτουργίες της Σχολής, ενώ επισήμανε ότι θα επιδιώξει την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης πολιτών και δικαστών.

Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι οι δικαστές είναι θεματοφύλακες των θεσμών και επισήμανε ότι δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Τόνισε ότι θεσμοθετημένα όργανα της Δικαιοσύνης δέχθηκαν επιθέσεις με σκοπό τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί προσβολή και μια τέτοια συμπεριφορά δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή. Και πρόσθεσε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε το αυτοδιοίκητων των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας και να το βελτιώσουμε.

Αναφορικά με την αλλαγή του τρόπου επιλογής των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο Α. Σαμαράς είπε ότι στην διαδικασία επιλογής των δικαστικών λειτουργών για τις προαγωγές των προέδρων και αντιπρόεδρων, όπως και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να είναι αμέτοχοι οι ίδιοι οι δικαστές.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε για να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης, χωρίς αυτό να είναι σε βάρος της ποιότητας.

Ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Καλαμίδας και Τέντες, αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και τους δικαστές (κενές οργανικές θέσεις, επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης), ενώ χαιρετισμό απηύθυναν και εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Παξινός και άλλοι.
nooz.gr

1 σχόλιο:

Αχ και ναξερες είπε...

Για όσους βέβαια δεν γνωρίζουν οι μισθοί των δικαστικών συμβαδίζουν ΑΥΤΟΜΑΤΑ με των βουλευτών. Γιαυτό όταν στη Βουλή συζητείται αύξηση στους μισθούς των δικαστικών την ψηφίζουν ΟΛΕΣ οι παρατάξεις χωρίς δεύτερη κουβέντα. Εκεί υπάρχει σιωπηλή σύμπνοια. Ολα κι όλα!