Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

«Δύο μήνες και τέλος» η θητεία της κυβέρνησης, διαμηνύει ο Αντώνης Σαμαράς

Κατηγορηματικό «όχι» σε παράταση

Από την ομιλία Αντώνη Σαμαρά στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο
Από την ομιλία Αντώνη Σαμαρά στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Να κλείσει τη συζήτηση για παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου επιχείρησε -με τον πλέον κατηγορηματικό μέχρι σήμερα τρόπο- ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του συνεδρίου Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Σαμαράς αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος από την αρχή της ομιλίας του στο συγκεκριμένο θέμα, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε αυτήν την κυβέρνηση και τώρα καλλιεργεί τη συζήτηση για παράταση της θητείας της, προκειμένου να αποφύγει ένα δυσμενές για αυτό εκλογικό αποτέλεσμα.

«Το ΠΑΣΟΚ βλέπει να βυθίζεται. Είδατε και το φιάσκο της εφεδρείας. Και ζητά να παραταθεί η τωρινή κυβέρνηση για να αποφύγει το ίδιο τα χειρότερα! Το ΠΑΣΟΚ βάζει το δικό του μικροκομματικό όφελος πάνω από το εθνικό συμφέρον και ζητά -εμμέσως ή αμέσως- παράταση θητείας της σημερινή κυβέρνησης» είπε ο κ. Σαμαράς.

Η κυβέρνηση αυτή είναι προσωρινή και μεταβατική, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα (...) Όλα αυτά θα κριθούν στους επόμενους δύο μήνες. Και τέλος!


«Την κυβέρνηση Παπαδήμου πολλοί δεν την ήθελαν. Εννοώ από εκείνους που ξαφνικά τώρα την ‘αγάπησαν’. Εγώ είμαι απ’ αυτούς που την ήθελαν. Και τη στήριξα αποφασιστικά, ώστε η Ελλάδα να γλιτώσει από τη φοβερή περιπέτεια του δημοψηφίσματος, όπου την είχε μπλέξει ο κ. Παπανδρέου. Μην το ξεχνάτε αυτό. Δεν θα αφήσω κανένα να την υπονομεύσει. Και πιστέψτε με, δεν υπάρχει πιο ευθεία υπονόμευση από το να μιλάμε σήμερα για ‘παράταση της θητείας της’» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε πιο κατηγορηματικός από ποτέ σε ό,τι αφορά τον ορίζοντα λειτουργίας της κυβέρνησης: «Η κυβέρνηση αυτή είναι προσωρινή και μεταβατική, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Για να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του παλαιού ιδιωτικού χρέους και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνολικού χρέους μας. Όλα αυτά θα κριθούν στους επόμενους δύο μήνες. Και τέλος!»

«Συμφωνία μακροχρόνιας διακυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων δεν υπήρξε. Επομένως πως θα παραταθεί; Πώς θα κυβερνήσουμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας πως «ό,τι υπογράφουμε το εννοούμε. Και το τηρούμε. Και το φτάνουμε ως το τέλος του».

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι από την ώρα που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, «δημιουργήθηκε μια βαλβίδα ασφαλείας» για την κοινωνική αναταραχή «γιατί ο λαός βλέπει την προοπτική να εκφραστεί στις κάλπες πολύ σύντομα». «Αυτή την κοινωνική γαλήνη τη χρειαζόμαστε. Θέλουν κάποιοι να αφαιρέσουμε τη ‘βαλβίδα ασφαλείας’; Αν το κάναμε, θα ήταν πολύ πιθανό να προκληθούν κοινωνικές εκρήξεις» προειδοποίησε.

Απαντώντας δε εμμέσως σε όσους κάνουν λόγο για μικρή παράταση, 2-3 μηνών, στη θητεία της σημερινής κυβέρνησης, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι «η περίοδος των δύσκολων αποφάσεων δεν θα κρατήσει δύο τρεις μήνες. Θα κρατήσει δύο-τρία χρόνια. Τουλάχιστον.

Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται όλο αυτό το διάστημα από μια κυβέρνηση, όπου τα κόμματα τα οποία τη στηρίζουν δεν έχουμε συμφωνήσει σε τίποτε μακροχρόνιο. Χωρίς καμιά νομιμοποίηση. Πιστεύει κανείς ότι θα άντεχε μια τέτοια κυβέρνηση;»

«Μέχρι πριν από δύο χρόνια μια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα σε κόμματα με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους θεωρείτο συνταγή ‘ακυβερνησίας’. Και πολύ σωστά. Τώρα, πώς ξαφνικά, αυτό που ως πριν λίγο το λέγαμε όλοι ‘ακυβερνησία’, ξαφνικά θεωρείται ‘μοναδική λύση σωτηρίας’;» αναρωτήθηκε.

«Δεν μπορεί να παραταθεί μια Βουλή που προέκυψε από το εμπρηστικό εκλογικό σύνθημα ‘λεφτά υπάρχουν’. Έτσι προέκυψε η σημερινή Βουλή. Το ξέχασε αυτό κανείς;» δήλωσε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Από δω κι εμπρός, για να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο τόπο, χρειάζεται κυβέρνηση με σαφή και ισχυρή εντολή από το λαό.Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μια μεταβατική κυβέρνηση. Με σύντομο, αλλά πολύ κρίσιμο έργο. Ας τη βοηθήσουμε να το κάνει σωστά και να το ολοκληρώσει εγκαίρως. Κι ας μη την υπονομεύουμε.»

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: