Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)


Με την ανακοίνωση των νέων μέτρων την περασμένη Τρίτη ουδείς στο ΠαΣοΚ αιφνιδιάστηκε. Ωστόσο σχεδόν κανένας δεν έδειχνε χαρούμενος, καθώς ήταν από την πρώτη στιγμή αυτονόητο ότι τόσο σκληρά μέτρα απαιτούσαν ειδική διαχείριση και αποκάλυπταν ακόμη περισσότερο τα λάθη και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στην κυβερνητική πολιτική τους τελευταίους μήνες. Επισήμως κανένας στο ΠαΣοΚ δεν...
τόλμησε να εναντιωθεί στις νέες ρυθμίσεις, αφού έφεραν τη σφραγίδα του Πρωθυπουργού και κρίθηκαν από όλους απολύτως αναγκαία.
Από την άλλη πλευρά, οι υπόγειες μουρμούρες και οι επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν στο παρασκήνιο ήταν τόσο πολλές, ώστε από την επομένη των ανακοινώσεων άρχισε να διαμορφώνεται ένα κλίμα βελούδινης αμφισβήτησης που κλιμακώθηκε ως την Παρασκευή όπου τα νέα μέτρα ψηφίστηκαν από τη Βουλή.
Η πολιτική σύγχυση που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις των μέτρων σε υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του ΠαΣοΚ ήταν φανερή ήδη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την προηγούμενη Τετάρτη. Οι περισσότεροι είχαν ενημερωθεί από το προηγούμενο βράδυ για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων και ουδείς μπορούσε να δηλώσει αιφνιδιασμένος. Παρά ταύτα, εντός της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν με κάπως αμήχανο τρόπο αντιδράσεις που οι περισσότεροι υπουργοί και συνεργάτες του Πρωθυπουργού έκριναν ως άκαιρες και άστοχες.
Τίποτα δεν προετοίμασε το οικονομικό επιτελείο για την πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε ο κ. Φ. Σαχινίδης από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Παπουτσή την Παρασκευή στη Βουλή. «Οφείλετε να μην ξεχνάτε ούτε για μία στιγμή ότι σε αυτή τη θέση στην οποία εσείς κάθεστε έχουν καθίσει διαπρεπείς πολιτικοί προερχόμενοι από την παράταξη μας δίνοντας τον αγώνα τους και τη ζωή τους υπερασπίζοντας τις ιδέες της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συνοχής και της αλληλεγγύης στην κοινωνία» είπε ο κ. Παπουτσής αφήνοντας άναυδους τους βουλευτές του ΠαΣοΚ.
Ο κομματικός φόβος για «διάλυση»
Τα περιστατικά αυτά αποτέλεσαν τις πρώτες εκδηλώσεις εκνευρισμού και δυσαρέσκειας μετά τις ανακοινώσεις των μέτρων. Είχαν προηγηθεί όμως κάποιοι διάλογοι το προηγούμενο βράδυ, κατά τη διάρκεια των συσκέψεων για την προετοιμασία και το περιεχόμενο των ανακοινώσεων. Πιο χαρακτηριστική δήλωση ήταν αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Χρ. Παπουτσή κατά τη διάρκεια συζήτησης που έγινε στο γραφείο του παρουσία των κκ. Παπακωνσταντίνου, Α. Λοβέρδου , Ευ. Βενιζέλου, Ι. Ραγκούση και της κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου . Εκδηλώνοντας την αντίδρασή του για τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας ο κ. Παπουτσής είπε: «Ετσι όπως πάτεθα διαλύσετε το ΠαΣοΚ».
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο κ. Παπακωνσταντίνου βρέθηκε αντιμέτωπος και με το κόμμα, όταν κλήθηκε δύο φορές (Τετάρτη και Πέμπτη) να δικαιολογήσει τις αποφάσεις ενώπιον του Πολιτικού Συμβουλίου. Εκεί άκουσε διαμαρτυρίες από κομματικά στελέχη ( Ι. Κουτσούκος, Κ. Πανταζής κ.ά.) για εγκατάλειψη των κόκκινων γραμμών, για παραμέληση του αναπτυξιακού σκέλους, για καθυστερήσεις κτλ. Ακουσε επίσης τον κ. Π. Οικονόμου να προτείνει αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης και έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ. Βρήκε όμως υποστηρικτή στο πρόσωπο του κ. Π. Κουκουλόπουλου, ο οποίος επέμεινε ότι η ομφαλοσκόπηση και η γκρίνια ακόμη και στα κομματικά όργανα υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μια διαδικασία αδιέξοδη.
Ενα από τα παράδοξα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες είναι η έκφραση στήριξης των αποφάσεων του κ. Παπανδρέου και της κυβέρνησης από πρόσωπα και στελέχη με τα οποία είχε έρθει σε κατά μέτωπο σύγκρουση στο παρελθόν. Παραδείγματα χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος, η
Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Για τους περισσότερους στο κυβερνητικό στρατόπεδο μόνιμο θέμα συζήτησης είναι το «πώς φτάσαμε ως εδώ». Από τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του κ. Παπανδρέου ότι «τα χρήματα υπάρχουν» έως το «βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου» της προηγούμενης Τρίτης μεσολάβησαν οι μήνες των καθυστερήσεων, των αστοχιών, των δισταγμών και της αδυναμίας αντίληψης της πραγματικής διάστασης του προβλήματος.
Ρήξη στο επιτελείο της Οικονομίας
ΔΥΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαίωσαν ότι οι σχέσεις του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και της κυρίας Λούκας Κατσέλη έχουν φθάσει σε οριακό σημείο.
Το βράδυ της Πέμπτης, η υπουργός Οικονομίας αναγκάστηκε να αποσύρει από τη Βουλή διάταξη για τις τιμές των φαρμάκων, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με βουλευτές του ΠαΣοΚ και απέφυγε να τη στηρίξει ο υπουργός Οικονομικών. Μία ημέρα νωρίτερα οι δύο υπουργοί διαφώνησαν ενώπιον των συναδέλφων τους στο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε προτάσεις της κυρίας Κατσέλη, με τον Πρωθυπουργό να παρακολουθεί αμήχανος την παντελή αδυναμία συνεννόησης μεταξύ δύο κορυφαίων υπουργών που υποτίθεται ότι συνεργάζονται καθημερινά.
Τα 4 κρίσιμα λάθη
Κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ επισημαίνουν ότι η νέα κυβέρνηση έκανε τέσσερα κρίσιμα λάθη που επιδείνωσαν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, θα εμποδίσουν και την εφαρμογή των νέων μέτρων.
1 Δυαρχία στην οικονομία
Η δυαρχία Κατσέλη- Παπακωνσταντίνου αποδείχθηκε μοιραία για πολλούς λόγους, με κυριότερο τις επαφές με τις τράπεζες και τις αγορές. Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών διαχειρίζεται τις επαφές με τις αγορές,αλλά την εποπτεία επί των ελληνικών τραπεζών την έχει η κυρία Κατσέλη,με αποτέλεσμα ένα αλαλούμ.
2 Απουσία ομάδας αποφάσεων
Στο Μαξίμου δοκιμάστηκαν πολλά σχήματα. Ατυπα υπουργικά, συντονιστικές ομάδες υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο, διευρυμένες συσκέψεις τύπου πρωινού καφέ,κλειστές συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό ή τον κ.Παμπούκη.Αποτέλεσμα: περισσότερες οι συσκέψεις και λιγότερες οι αποφάσεις.
3 Το opengov.gr
Η επιμονή σε χρονοβόρες και ατελέσφορες διαδικασίες επιλογής στελεχών για νευραλγικής σημασίας θέσεις (γενικές και ειδικές γραμματείες κ.ά.) οδήγησε σε βραχυκύκλωμα τη διοίκηση και στέρησε το υπουργείο Οικονομικών από γραμματείς και εμπειρογνώμονες για μακρό διάστημα.
4 Το «πάγωμα» των αλλαγών στο Δημόσιο
Εφορίες και νοσοκομεία παρέμειναν και παραμένουν με διοικήσεις που είχαν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και εν αναμονή της απομάκρυνσής τους λειτουργούσαν σαν να ήταν σε αποδρομή.Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί δεν λειτούργησαν και τα ελλείμματα της Υγείας γιγαντώνονται.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: