Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ ΣΠΡΙΝΤ ΤΩΝ ΣΠΡΕΝΤ


Ρεπορτάζ: Φώφη Γιωτάκη (απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)

Προσεκτικά βήματα αν και δεν υπάρχουν περιθώρια... χρόνου, συνεχείς διαβουλεύσεις με ξένους κορυφαίους παράγοντες αν και η Ελλάδα μοιάζει με «μαύρο πρόβατο», κλείσιμο καθοριστικών ραντεβού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.Αν ο κ. Παπανδρέου είχε κάνει πολλά «χιλιόμετρα» ως υπουργός Εξωτερικών στο παρελθόν, τώρα και αναλογικά (πέντε μήνες είναι πρωθυπουργός) σπάει κάθε ρεκόρ...


Η... διαπίστωση έρχεται από στενό συνεργάτη του Ελληνα πρωθυπουργού, που υποστηρίζει ότι και μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο κ. Παπανδρέου έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ επαφών με ξένους ηγέτες και σημαντικούς διεθνείς παράγοντες στον χώρο της Οικονομίας.

Και μάλιστα στη δυσχερέστερη φάση μετά τη μεταπολίτευση, όπου η χώρα είναι με την πλάτη στον τοίχο και οι πολίτες στον προθάλαμο των επώδυνων μέτρων. Στο εσωτερικό, τα γκάλοπ εξακολουθούν να δίνουν ανοχή στην κυβέρνηση αν και μουδιασμένη ενώ ξεσπά και το πρώτο «τσουνάμι» αντιδράσεων, μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων. Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ. Τρία ταξίδια στην αλυσίδα των διεθνών κορυφαίων επαφών. Στενοί συνεργάτες του έχουν δουλέψει 24ωρα για την προετοιμασία, ενώ κάποιοι από αυτούς λάμβαναν ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες ηλεκτρονικά μηνύματα από τον πρωθυπουργό, για την τακτική, το σχέδιο και την υπό διαμόρφωση ατζέντα.

Το «Βερολίνο» χαρακτηριζόταν από τους πρωθυπουργικούς συνεργάτες «το πρώτο βήμα» μιας μακράς πορείας για την ανάκαμψη της Οικονομίας. Δεν περίμεναν ότι θα «πάρουν» από τις δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ τίποτα περισσότερο από αυτά που είπε η καγκελάριος στην κοινή δήλωση με τον κ. Παπανδρέου.

Οι διαπραγματεύσεις
Οι καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν επίσης ότι το Παρίσι είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με το Βερολίνο κι ότι ακόμη και αυτές τις ώρες γίνονται μεταξύ τους διαπραγματεύσεις σχετικά με τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα. Ελλάς-Γαλλία, συμμαχία σήμερα;

Τα προγνωστικά ικανοποιούν την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς. Εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει το δεύτερο καθοριστικό βήμα, ώστε κατά τη διάρκεια του υπερατλαντικού ταξιδιού ο κ. Παπανδρέου να μπορεί να «πετάξει» τα άχρηστα σενάρια και να αναλύσει τα πιθανότερα.

Χρειάστηκαν ώρες επί ωρών. Συνεδριάσεις με συνεργάτες και έμπιστους ανθρώπους που ξημεροβραδιάζονταν προτείνοντας λύσεις για την οικονομική κρίση. Κάποιος παρατήρησε ότι ο ο κ. Παπανδρέου «άσπρισε»... εντελώς τους τελευταίους μήνες και άλλος ότι δεν μπορούσε να κρύψει την οργή του.

«Εχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του», δηλώνει συνεργάτης του, που όμως δείχνει «άλλους» αναφερόμενος στις ευθύνες.

Γερμανία
Η μάχη με τις δημοσκοπήσεις

Δύο ημέρες πριν φτάσει στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός, ο κ. Δημήτρης Δρούτσας βρισκόταν σε γερμανικό έδαφος. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «κλειδί» των διαπραγματεύσεων, «στάθμευσε» αρχικά στο Αμβούργο, όπου και η βάση πολλών ΜΜΕ. Εδωσε συνεντεύξεις, επιχειρώντας να πείσει για το θετικό προφίλ της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι γκάλοπ στη Γερμανία έδιναν αρχικά ποσοστό που έφτανε περίπου το 80% κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ την περασμένη εβδομάδα μόνο οι μισοί Γερμανοί (46%) ήταν αρνητικοί. Στο Βερολίνο συνόδευαν τον πρωθυπουργό, οι Γ. Παπκωνσταντίνου, Χάρης Παμπούκης, Γ. Πεταλωτής και Κ. Ζαννιάς.

Γαλλία
Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα

Στο Παρίσι, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα φτάσει λίγο πριν από τη σημερινή συνάντηση με το Ν. Σαρκοζί. Το κλίμα είναι θερμό. Ο Χ. Παμπούκης είχε, λέγεται, τον πρώτο ρόλο της προετοιμασίας της συνάντησης. Η Γαλλία βρισκόταν όλες τις μέρες σε διαπραγμάτευση με τη Γερμανία για να συμφωνηθεί η αρωγή προς την Ελλάδα. Και σε «ανοιχτή γραμμή» με την Ελλάδα. Ακόμη και το πρωτόκολλο αποδέχτηκαν να ξεπεράσουν, κάποια στιγμή. Δηλαδή Σαρκοζί-Παπανδρέου να κάνουν κοινή δήλωση, κάτι που δεν γίνεται αφού ο κ. Σαρκοζί είναι αρχηγός του γαλλικού κράτους. Τι αναμένεται; Δήλωση ίσως κατά των κερδοσκόπων και σχετικές πρωτοβουλίες μέσω κρατικών τραπεζών.

ΗΠΑ
Βίζα για... αλληλεγγύη

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε ραντεβού και το έκλεισε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Για την Ουάσιγκτον θα αναχωρήσει λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργικός σύμβουλος επί των Οικονομικών, Ηρακλής Πολεμαρχάκις, ο οποίος έχει σημαντικές επαφές στις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα για τον Ελληνα πρωθυπουργό περιλαμβάνει συνάντηση με ομογενείς, σειρά επαφών με παράγοντες της αγοράς και φυσικά το κρίσιμο ραντεβού με τον Ομπάμα. Αναμένεται ότι θα επιβραβεύσει την ελληνική κυβέρνηση για την απόφαση να λάβει σκληρά μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ενα «δώρο» επιπλέον που περιμένει ο κ. Παπανδρέου είναι η κατάργηση της βίζας.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: