Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΝΕΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ


Ρεπορτάζ : Απόστολος Λακάσσας
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)

Σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται όσον αφορά στον ορισμό του αριθμού των φετινών εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ναι μεν ο συνολικός αριθμός θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα -περί τις 88.000- όμως, αναμένονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πολλές ανακατατάξεις στα επιμέρους τμήματα των σχολών. Κι αυτό επειδή το υπουργείο Παιδείας για τον ορισμό του αριθμού εισακτέων σε κάθε σχολή ΑΕΙ και ΤΕΙ θα λάβει υπ' όψιν παραμέτρους όπως οι μετεγγραφές, ο αριθμός των διδασκόντων ανά φοιτητή, αλλά και οι ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ειδικότερα, εκ των...
έσω γνωρίζει ο πανεπιστημιακός και νυν γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας κ. Βασίλης Παπάζογλου τις ετήσιες βολές των διοικήσεων ΑΕΙ ότι το υπουργείο αγνοεί τις προτάσεις τους για τον αριθμό των εισακτέων. Τα τελευταία χρόνια, η αναλογία ανάμεσα στην πρόταση για τον αριθμό των εισακτέων που καταθέτουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και στον τελικό αριθμό που ορίζει το υπουργείο είναι 2:3. Φέτος, λοιπόν, η αρμόδια γραμματεία αλλάζει τον τρόπο ορισμού του αριθμού, υιοθετώντας νέα κριτήρια. Συγκεκριμένα:
- Θα ληφθεί υπ' όψιν η αναλογία καθηγητών / φοιτητών μεταξύ των τμημάτων με ομοειδές αντικείμενο (π. χ. νομικές, φιλολογίες, αρχιτεκτονικές κ. ά.) και θα επιδιωχθεί να μην υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις της αναλογίας μεταξύ ομοειδών τμημάτων. Αυτό θα προκαλέσει μείωση του αριθμού εισακτέων σε κάποιο τμήμα και αύξησή του σε κάποιο άλλο.
- Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει εάν το τμήμα αποψιλώνεται από τις ετήσιες μετεγγραφές. Ετσι, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στα περιφερειακά, περιζήτητα τμήματα που κάθε χρόνο «χάνουν» φοιτητές, που μετεγγράφονται σε ομοειδή τμήματα κεντρικών ΑΕΙ.
- Στα περιφερειακά ΤΕΙ θα ληφθεί υπ' όψιν ο αριθμός των θέσεων που μένουν κάθε χρόνο κενές λόγω έλλειψης υποψηφίων με μέσο όρο πάνω από 10. Για τα τμήματα αυτά ο ορισμός αριθμού εισακτέων από το υπ. Παιδείας είναι ουσιαστικά πλασματικός. Για παράδειγμα, πέρυσι στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Αρτας δόθηκαν στους υποψηφίους Γενικών λυκείων 171 θέσεις και εισήχθη μόνο ένας! Αυτό θα προκαλέσει μείωση του συνολικού αριθμού θέσεων στα ΤΕΙ. Πέρυσι, σε όλα τα ΤΕΙ είχαν δοθεί 43.460 θέσεις, εκ των οποίων (λόγω της βάσης του 10) έμειναν κενές 19.708 θέσεις.
- Θα ληφθούν υπ' όψιν οι ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ενδεικτικά, θα αυξηθούν οι θέσεις των εννέα παιδαγωγικών τμημάτων, λόγω της έλλειψης δασκάλων, που καταγράφεται έντονη για τα ιδιωτικά σχολεία. Λόγω των δημοσίων ολοήμερων σχολείων, οι δάσκαλοι επιλέγουν να διοριστούν (άμεσα) στη δημόσια εκπαίδευση. Πέρυσι, οι θέσεις στα παιδαγωγικά τμήματα ήταν 2.010, αριθμός που δεν αυξήθηκε έναντι του 2008.
- Θα γίνει προσπάθεια να εξαλειφθούν τα στρεβλά στον ορισμό του αριθμού εισακτέων. Για παράδειγμα, το 2009 στα νηπιαγωγεία φοιτούσαν περίπου 156.500 νήπια, ενώ στα δημοτικά σχολεία 636.000 μαθητές. Η αναλογία των μαθητών σε νηπιαγωγεία έναντι εκείνων σε δημοτικά είναι σχεδόν 1:4 Αντίθετα, η αναλογία εισακτέων σε τμήματα νηπιαγωγών έναντι δασκάλων είναι 1 προς 1,3.
- Ενα ακόμη παράδοξο είναι η αναντιστοιχία της ζήτησης από την αγορά εργασίας και αριθμού εισακτέων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των θεολόγων. Κάθε χρόνο το υπουργείο Παιδείας προσλαμβάνει περίπου 75 θεολόγους. Ομως, στις τέσσερις σχετικές πανεπιστημιακές σχολές πέρυσι εισήχθησαν συνολικά 700 υποψήφιοι. Μάλιστα, ο αριθμός των εισακτέων το 2009 αυξήθηκε κατά 100 σε σύγκριση με το 2008!
Στα ύψη η ζήτηση σε Στρατιωτικές και Σχολές Αστυνομίας
Σταθερός σε σχέση με πέρυσι θα μείνει ο αριθμός των θέσεων στις Στρατιωτικές Σχολές και στις Σχολές της Αστυνομίας. Για τις θέσεις αυτές το ενδιαφέρον των υποψηφίων αναμένεται να αυξηθεί, αφού προσφέρουν άμεση αποκατάσταση στον δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Αμυνας, στις Στρατιωτικές Σχολές θα διατεθούν 1.436 θέσεις, οι οποίες θα μοιραστούν ως εξής:
- Στη Σχολή Ευελπίδων 290 θέσεις.
- Στη Σχολή Ικάρων 157 θέσεις.
- Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων 61 θέσεις.
- Στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς 305 θέσεις.
- Στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού 120 θέσεις.
- Στο Στρατολογικό Αξιωματικών Σωμάτων (όλες οι ειδικότητες) 179 θέσεις.
- Στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής 49 θέσεις.
- Στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας και στη Σχολή Υπαξιωματικών Διοίκησης συνολικά 275 θέσεις.
Το ενδιαφέρον για τις Στρατιωτικές Σχολές καταδεικνύεται από το ότι πέρυσι τις διεκδίκησαν συνολικά 12.912 υποψήφιοι
Αντίστοιχα, οι θέσεις στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της ΕΛ. ΑΣ. θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή περί τις 1.900. Πέρυσι τις διεκδίκησαν 5.932 υποψήφιοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: