Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Διασταυρωμένα στοιχεία του ΣΔΟΕ Κατάλογος με τους καταθέτες και τα ποσά της Λίστας Λαγκάρντ στην Προανακριτική


Στιγμιόπυπο από συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής τις προηγούμενες μέρες
Στιγμιόπυπο από συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής τις προηγούμενες μέρες  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Λίστα με τους 2.062 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες που περιλαμβάνει η Λίστα Λαγκάρντ, μαζί με τα ακριβή ποσά των λογαριασμών τους, έχουν από την Πέμπτη στα χέρια τους τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Παπακωνσταντίνου.

Η λίστα κατατέθηκε από το ΣΔΟΕ και περιλαμβάνει τα ποσά που προκύπτουν από την διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ του ΣΔΟΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Οι πρώτοι 160 λογαριασμοί περιείχαν ποσά που κυμαίνονται από 4,7 εκατ. δολάρια μέχρι 560 εκατ. δολάρια, ενώ εκατοντάδες είναι οι καταθέτες με αποταμιεύσεις από μισό έως 9 εκατομμύρια δολάρια.

Κάτοχοι των μεγάλων τραπεζικών λογαριασμών εμφανίζονται να είναι, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό, βιομηχανικό, εκδοτικό και ναυτιλιακό τομέα της χώρας.

Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι, από τους 2.062 λογαριασμούς, μόνο οι 918 περιέχουν χρηματικά ποσά, ενώ οι υπόλοιποι εμφανίζονται μηδενικοί.

Μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής εκτιμούν πάντως ότι οι κάτοχοι των συγκεκριμένων λογαριασμών είχαν σπεύσει να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή προκύπτει ότι το ΣΔΟΕ διατυπώνει σωρεία παρατηρήσεων προς τις τράπεζες τόσο για τα ελλιπή στοιχεία που του έχουν αποστείλει όσο και για τις αρνητικές απαντήσεις τους.

Επίσης, από την επίσημη αλληλογραφία μεταξύ ΣΔΟΕ και ΕΕΤ προκύπτει ότι το 2012 παρελήφθησαν από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και διαβιβάστηκαν στις τράπεζες 2.476 αιτήματα παροχής πληροφοριών, όπως άρση τραπεζικού απορρήτου και απαγόρευσης κίνησης λογαριασμών, τα οποία αφορούσαν σε 6.490 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Παράλληλα, το ΣΔΟΕ εμφανίζεται να ενημερώνει τόσο την Επιτροπή όσο και τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη για το μέχρι πού έφτασε τον έλεγχο του για τους 2.062 καταθέτες, και ειδικότερα για τους 4 συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Κατάθεση πρώην γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών


Στο μεταξύ, στην Προανακριτική κατέθεσε την Πέμπτη ο πρώην γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γεωργακόπουλος επιβεβαίωσε αυτό που είχε αναφέρει και παλαιότερα, ότι δηλαδή είχε ενημερωθεί για τη λίστα Φαλσιανί, αλλά αυτός που την είχε στην κατοχή του ζητούσε  αμοιβή.

Κάποια στιγμή την άνοιξη του 2010, φέρεται να είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, «ήρθε ο συνεργάτης μου Λεωνίδας Γιαννικόπουλος ο οποίος μου είπε ότι κυκλοφορεί στην Ευρώπη μια λίστα Φαλσιανί και υπάρχουν και ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών που μάλλον είναι φοροφυγάδες. Μου ανέφερε ότι την έχει κάποιος που ζητάει να την δώσει επ' αμοιβή».

«Συναντήθηκα με το άτομο αυτό μου ζήτησε ένα εκατομμύριο και του είπα εγώ δεν ενδιαφέρομαι», φέρεται να κατέθεσε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Ακόμα, ο κ. Γεωργακόπουλος υποστήριξε ότι ενημέρωσε σχετικά τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και το θέμα έληξε εκεί, καθώς ο υπουργός δεν επανήλθε.

Υπενθυμίζεται ότι στην ενημέρωση που είχε κάνει στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε αναφέρει ότι έδωσε εντολή στον κ. Γεωργακόπουλο να διερευνήσει το θέμα.

Σε ερωτήσεις των μελών της Προανακριτικής για πότε και με ποιον έγινε η συνάντηση, ο κ. Γεωργακόπουλος απάντησε ότι δεν θυμάται.

Για αυτό το λόγο, η Προανακριτική αποφάσισε να καλέσει τον συνεργάτη του κ. Γεωργακόπουλου Λεωνίδα Γιαννικόπουλου, ο οποίος είχε συναντηθεί αρχικά με τον πληροφοριοδότη προκειμένου να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα θα κληθεί να καταθέσει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης και την Τετάρτη το πρωί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου, του οποίου η σύζυγος φέρεται να περιλαμβάνεται στη Λίστα Λαγκάρντ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: