Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Με τα εύσημα Βαν Ρομπάι θα μιλήσει στο κόμμα

«Απίστευτο επίτευγμα η μείωση του ελλείματος κατά 4% σε ένα χρόνο»


http://img.protothema.gr
Με ενισχυμένο «προφίλ» θα αντιμετωπίσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τον ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, σε μια συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Αιτία, τα εγκωμιαστικά σχόλια του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε συνέντευξή του σε φλαμανδόφωνο περιοδικό, για τα επιτεύγματα της ελληνξικής κυβέρνησης στο «μέτωπο» της μείωσης του ελλείμματος.

Την άποψη ότι η μείωση του ελληνικού δημόσιου ελλείμματος κατά 4% μέσα σε ένα χρόνο αποτελεί «απίστευτο επίτευγμα» εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε συνέντευξή του σε εβδομαδιαία φλαμανδόφωνη πολιτική επιθεώρηση.

Στη συνέντευξη, με τίτλο «Το ευρώ λειτούργησε ως υπνωτικό χάπι», ο Βαν Ρομπάι επαινεί την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο, αντέδρασε στην κρίση, που εκδηλώθηκε φέτος την άνοιξη. Σε έναν πρώτο απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του, ο πρόεδρος της ΕΕ επιχειρεί, μεταξύ άλλων, μια σύντομη αναδρομή στην ελληνική κρίση, τονίζοντας την ανάγκη, η ΕΕ «να κολυμπήσει ενάντια στο ρεύμα», προκειμένου να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, η οποία με τη σειρά της «θα καταστήσει βιώσιμο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και θα διατηρήσει το ρόλο της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ελληνική κρίση, ο Φλαμανδός πολιτικός σημειώνει ότι υπήρξε «ιδιαίτερα οξεία», τον περασμένο Μάιο. «Χρειάστηκε να περάσει λίγος καιρός, μέχρι όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι σε αυτήν την περίπτωση τα εθνικά συμφέροντα συνέπιπταν με τα ευρωπαϊκά» τονίζει, σημειώνοντας επίσης ότι «όλοι ήταν απασχολημένοι με τις αντιδράσεις σε εθνικό επίπεδο»

«"Ήταν θεμιτό να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τα σφάλματα που έγιναν σε μια άλλη χώρα;" ήταν το ερώτημα που κυριαρχούσε» υπενθυμίζει. «Μέχρι την στιγμή που όλοι συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε καμία άλλη εναλλακτική λύση από την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Η αλληλουχία των γεγονότων αποτέλεσε για
όλους μια διδακτική εμπειρία. Η ισχύς του ευρωπαϊκού οικοδομήματος έγκειται στο ό,τι ουδείς πλέον επιθυμεί να εγκαταλείψει την προσπάθεια, διότι το εγχείρημα έχει ήδη φτάσει μακριά και υπάρχουν αλληλένδετα συμφέροντα» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕ.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον ο φόβος της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη διαδραμάτισε κάποιο ρόλο, ο πρόεδρος της ΕΕ απαντά ως εξής: «Υπήρχε μετάδοση της κρίσης, μέσω των χρηματαγορών. Μερικές χώρες παρουσίαζαν επίπλαστους ρυθμούς ανάπτυξης, επειδή είχαν επιτρέψει να δημιουργηθεί μια οικονομία-φούσκα. Την ίδια ώρα, το ευρώ λειτουργούσε ως "υπνωτικό χάπι". Οι χώρες αυτές αισθάνονταν ασφαλείς, επειδή άλλες χώρες λάμβαναν τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της αξιοπιστίας του κοινού νομίσματος. Επί δέκα χρόνια οι χρηματαγορές δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό. Όταν την περασμένη άνοιξη ξύπνησαν απότομα, το παραμικρό περιστατικό θα μπορούσε να ήταν αρκετό, για να δημιουργηθούν απρόβλεπτες καταστάσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕ, «πολλές χώρες αντέδρασαν σωστά -ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα-, η οποία πέτυχε τη μείωση του ελλείμματος κατά 4%. Το ποσοστό
αυτό είναι απίστευτα υψηλό». «Η Ισπανία» προσθέτει, «κατάφερε να βγει μόνη της από την επικίνδυνη ζώνη, προωθώντας μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Άλλες χώρες, που δεν διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο να προσβληθούν από την κρίση, επέλεξαν επίσης να υιοθετήσουν μια πολιτική μεταρρυθμίσεων. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αποτέλεσε την αφορμή για τις χώρες να προχωρήσουν στην ανάληψη της απαραίτητης δράσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: