Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Διετία συρρίκνωσης του Δημοσίου



«Το 2011 και το 2012 θα είναι χρονιές κατά τις οποίες θα προχωρήσουμε στον περιορισμό της σπατάλης, δηλαδή στη μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα, ταυτόχρονα με τη βελτίωση» των παρεχόμενων υπηρεσιών, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Ειδικότερα για το 2011, εκτίμησε ότι θα είναι μία «εξίσου δύσκολη και απαιτητική χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εφαρμοστούν περισσότερο διαρθρωτικές αλλαγές, παρά μέτρα άλλου είδους».

Οι ανακοινώσεις Παπανδρέου έγιναν στο πλαίσιο επιμορφωτικής διημερίδας του υπουργείου Εσωτερικών για τους εκλεγμένους περιφερειάρχες και δήμαρχους της χώρας. Εκεί, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το κράτος «μεγάλο ασθενή» και εξέφρασε την άποψη ότι αυτό «πρέπει να μετατραπεί σε ένα κράτος δικαίου, επιτελικό και ευέλικτο, το οποίο θα διευκολύνει την ανάπτυξη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα», προσθέτοντας ότι «ο Καλλικράτης εκπροσωπεί την ηθική επαναθεμελίωση του κράτους», του «μεγάλου ασθενή» της χώρας.

«Όλες οι αρμοδιότητες, από την πρόνοια, το συντονισμό όλων των εκπαιδευτικών μονάδων - ιδιωτικών και δημοσίων - σε κάθε περιφέρεια, την ανέγερση και λειτουργία σχολείων, ως την περιφερειακή ανάπτυξη και την αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου θα μεταφερθούν στον Καλλικράτη. Με αυτές τις αλλαγές επιστρέφουμε στην κοινή λογική», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Λίγο πριν, ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήριζε κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ολοκληρωθεί η κατάργηση των 4,5 χιλιάδων (από 6 χιλιάδες) δημοτικών επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τη μετάταξη του εμπλεκόμενου προσωπικού, «χωρίς να τίθεται θέμα απολύσεων». Ο κ. Ραγκούσης, παράλληλα, υποστήριξε ότι «παρά το δύσκολο δημοσιονομικά περιβάλλον, ο προϋπολογισμός του 2011 ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες αρμοδιότητες».

Γ.Α.Π: «Οι αγορές δεν δίνουν ανάσα»

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τις τελευταίες διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, κυρίως γύρω από την Ιρλανδία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα «αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχε η Ελλάδα όταν μόνη της ζητούσε να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης». Επιπλέον, παρατήρησε ότι «οι αγορές δεν θέλουν να δώσουν ανάσα, ακόμα και όταν τα κράτη παίρνουν τα σωστά μέτρα».

Ο ίδιος διαμήνυσε πως «είναι αναγκαίο να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα ως κόρη οφθαλμού» και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για τη «συνεργασία όλων», ως προϋπόθεση «των μεγάλων αλλαγών στη χώρα».

Σημειώνεται ότι σε σύσκεψη η οποία ακολούθησε στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τα θέματα ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα επιτάχυνσης των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, ως το δεύτερο βήμα μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Απολύσεις «βλέπουν» ΚΚΕ και ΣΥΝ

«Εκτός από τους χιλιάδες συμβασιούχους που θα απολυθούν, οι μετατάξεις στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα είναι προθάλαμος των απολύσεων», εκτιμά το ΚΚΕ. «Οι μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ σε υπουργεία και ΟΤΑ, στην ουσία σημαίνουν απολύσεις για ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων», σχολιάζει ο ΣΥΝ.
tvxs.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: