Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Τελείωσε ο χρόνος για τις διαπραγματεύσεις, διαμηνύει η Κομισιόν στην Αθήνα

Ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα


«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας αποτελούν και τα πρόσθετα μέτρα 3,3 δισ. ευρώ που ζητούνται για το 2012
«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας αποτελούν και τα πρόσθετα μέτρα 3,3 δισ. ευρώ που ζητούνται για το 2012 (Φωτογραφία: ICON )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση συμφωνίας, εξέφρασε την Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών θα έπρεπε να έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν προθεσμίες, οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με την ανάγκη αναχρηματοδότησης της χώρας και δεν μπορούν να αγνοηθούν.

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ελληνικών αρχών», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η Επιτροπή αναμένει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελλάδας. Χωρίς αυτές, τόνισε, «δεν έχει κανένα νόημα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να συνεδριάζουν, μιλώντας αορίστως».

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδας, ανέφερε ότι αποτελείται από δύο σκέλη, το δημοσιονομικό και το διαρθρωτικό.

Ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν έκανε λόγο για «τρύπες» στην εφαρμογή του πρώτου προγράμματος, επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τις αποκλίσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Υποστήριξε δε ότι οι Βρυξέλλες δεν απαιτούν από την Ελλάδα πρόσθετη λιτότητα, παρά μόνο την πλήρη εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί και δεν έχουν εφαρμοστεί. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την οικονομική ύφεση.

Ο κ. Αλταφάζ επανέλαβε ότι στόχος των διαβουλεύσεων για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, προκειμένου να δοθεί μια ισχυρή και αξιόπιστη απάντηση σε όλους όσοι χρειάζεται να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Σχολιάζοντας τα προγράμματα της ΕΕ προς την Ελλάδα, είπε ότι πρόκειται για επίδειξη αλληλεγγύης, χωρίς προηγούμενο, προς τον ελληνικό λαό, αλλά σημείωσε ότι η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη.

Σε ό,τι αφορά στους κατώτατους μισθούς, ο Α. Αλταφάζ παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 751 ευρώ για 14 μήνες, κάτι που ισοδυναμεί σε 870 ευρώ μηνιαίως, ενώ, όπως είπε, στην Πορτογαλία ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 566 ευρώ και στην Ισπανία σε 748 ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά, αρνήθηκε ότι η Ευρώπη εφαρμόζει πολιτικές «τύπου Τσαουσέσκου», επιβάλοντας τη βίαιη μείωση του δημόσιου χρέους και των μισθών στην Ελλάδα και αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ της Ελλάδας και της Ρουμανίας επί καθεστώτος Τσαουσέσκου.

Επανέλαβε ότι την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα έχει απωλέσει την ανταγωνιστικότητά της, ότι ο δείκτης παραγωγικότητας είναι πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και τόνισε εκ νέου ότι η Ελλάδα ζούσε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της. Σημείωσε, δε, ότι αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, η επίπτωση θα είναι η χρεοκοπία της χώρας.

Εξ άλλου, σχολιάζοντας δηλώσεις της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, σχετικά με ενδεχόμενα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Α. Αλταφάζ απάντησε ότι η Επιτροπή εργάζεται εντατικά προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι κάποιοι ιδιωτικοί φορείς επεξεργάζονται τέτοιες λύσεις.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης, ο Α. Αλταφάζ επέμεινε στην πάγια θέση της Επιτροπής για συνολική απάντηση στην κρίση χρέους. «Βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο σκάφος», τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι κάποιες χώρες πλήττονται περισσότερο από άλλες και ενδεικτικά ανέφερε ως παράδειγμα την Ιρλανδία.

Τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας αποτελούν και τα πρόσθετα μέτρα 3,3 δισ. ευρώ που ζητούνται για το 2012.

Στην κυβέρνηση αναζητούν ισοδύναμα μέτρα με το 1,4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί από τη μείωση του κατώτερου μισθού. Ενδεχομένως, στο στόχαστρο να μπουν κοινωφελείς οργανισμοί που δεν ανήκουν στη γενική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο και το μεσημέρι έγινε μία ακόμα υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.

Αργότερα, εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος θα δει τα στελέχη της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου και την Τρίτη θα γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: