Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Σε ασφυκτικό πλαίσιο οι επαφές με την τρόικα, την Τρίτη η συνάντηση των αρχηγών

Στην πρέσα του χρόνου και των απαιτήσεων


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Υπό την ασφυκτική πίεση των συντονισμένων τελεσιγράφων τόσο από την Κομισιόν όσο και από Μέρκελ και Σαρκοζί, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Παρίσι, να κλείσουν σήμερα οι τελικές συμφωνίες της Ελλάδας για εργασιακά, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και PSI, προκειμένου να υπάρξει το νέο δανειακό πακέτο, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν νέες συναντήσεις με την τρόικα αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Η συνάντηση του κ. Βενιζέλου και Γιώργου Κουτρουμάνη με την τρόικα ξεκίνησε στις 8 το βράδυ και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11.

Στη συνέχεια η τρόικα αναχώρησε για το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συνεχιστεί η συζήτηση με τον πρωθυπουργό, παρουσία των Ευ.Βενιζέλου, Φίλιππου Σαχινίδη και Γιώργου Κουτρουμάνη.

Την Τρίτη η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, Γ.Παπανδρέου, Αντ.Σαμαράς και Γ.Καρατζαφέρης, έχουν λάβει από το πρωί της Δευτέρας το προσχέδιο της συμφωνίας και έχουν συγκαλέσει συσκέψεις με τα επιτελεία τους, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις τελικές θέσεις τους πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ενημέρωση για το περιεχόμενο του νέου μνημονίου ζητούν μετ' επιτάσεως και οι βουλευτές των κομμάτων. Συγκεκριμένα, στο ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές ζητούν σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πιθανότητα που δεν απέκλεισε ο κ. Παπανδρέου, αν και όχι για σήμερα ή αύριο.

Εφόσον κατά τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, υπάρξει συμφωνία, τότε η ελληνική πλευρά θα συντάξει ένα μίνι μνημόνιο, το οποίο θα υπογραφεί και από τους τρεις αρχηγούς.

Το κείμενο αυτό θα παρουσιάσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος στο Eurogroup της Τετάρτης.

Στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού, που ακολούθησε την πεντάωρη συνάντηση με τους κυβερνητικούς εταίρους την Κυριακή, αναφέρεται: «Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
  • Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
  • Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
  • Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: