Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Καθυστερήσεις σε αποκρατικοποιήσεις και ενιαίο μισθολόγιο διαπιστώνει η τρόικα

Ζητά ευθέως μικρότερες αμοιβές

Οι ελεγκτές τόνισαν ότι από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 έχουν υπογραφεί μόνο 10 επιχειρησιακές συμβάσεις
Οι ελεγκτές τόνισαν ότι από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 έχουν υπογραφεί μόνο 10 επιχειρησιακές συμβάσεις (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Aθήνα
Καθυστερήσεις σε αποκρατικοποιήσεις και ενιαίο μισθολόγιο διαπιστώνει η τρόικα, η οποία απευθύνει προειδοποιήσεις πως τα περιθώρια εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στενεύουν.

Κατά την επίσκεψη της τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, εξετάσθηκε η πορεία των φορολογικών εσόδων, η εξέλιξη των δαπανών και η πρόοδος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να προχωρούν σε παρατηρήσεις για τις καθυστερήσεις που έχουν διαπιστώσεις.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος επικαλέστηκε τη μεγάλη ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας πως ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ καθίσταται δύσκολος από τις ίδιες τις συνθήκες.

Η τρόικα που αναμένει τα τελικά απολογιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη του ΑΕΠ δεν υπεισήλθε στη συζήτηση αυτή και ασχολήθηκε με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, το ενιαίο μισθολόγιο και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η τρόικα άσκησε πιέσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, μιλώντας ευθέως για μικρότερες αμοιβές.

Σε συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ζήτησε την «παράκαμψη» των κλαδικών συμβάσεων ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και η χορήγηση μικρότερων αμοιβών.

Οι ελεγκτές τόνισαν ότι από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 έχουν υπογραφεί μόνο 10 επιχειρησιακές συμβάσεις και ζήτησαν από την κυβέρνηση εναλλακτικά σενάρια που θα προβλέπουν μείωση των αποδοχών.

Σήμερα, Τρίτη, το κλιμάκιο αναμένεται να επισκεφθεί τη Τράπεζα της Ελλάδας και να έχει επαφές με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: