Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Αναθεώρηση προς τα κάτω εξετάζει ο Standard and Poor's

Ο αμερικανικός οίκος "Standard and Poor's" εξέφρασε τη βούλησή του να διαμορφωθεί η αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας προς τα κάτω στο άμεσο μέλλον, εξαιτίας των δημοσιονομικής φύσεως προβλημάτων που έχει η ελληνική οικονομία.

Πάντως, η τελική απόφαση θα ληφθεί στη διάρκεια του ερχόμενου δίμηνου, όπως αναφέρεται από το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η απόφαση θα ληφθεί από τον "Standard and Poor's" αφού στο μεταξύ ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, τί θα πράξει στο πεδίο της οικονομίας ενόψει των πιέσεων οικονομικής και δημοσιονομικής φύσεως.

"Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι σε διαδικασία διαμόρφωσης επί το αρνητικότερο από το "Παρατηρητήριο" μας "για τις Πιστώσεις" (Creditwatch), αντανακλώντας την άποψή μας ότι το σχέδιο για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών, που προωθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι πιθανόν να εξασφαλίσει μία διαρκή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος όπως και μείωση του "βάρους" από το εξωτερικό χρέος", αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του αναλυτή του αμερικανικού οίκου Mάρκο Μρσνικ.

Σημειώνεται ότι ο οίκος "Fitch" έχει μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο "Α-", στο τέλος του Οκτωβρίου. Επίσης ο οίκος "Moody's" πιθανόν να αναθεωρήσει επίσης την αξιολόγησή του "Α1" για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, επικαλούμενος "απότομη επιδείνωση" στα "υπερεχρεωμένα δημοσιονομικά μεγέθη" της Ελλάδας.

Τα ελληνικά ομόλογα

Οι επενδυτές των premium ζητούν τώρα να διακρατήσουν τα ελληνικά 10ετή κρατικά ομόλογα, σε σύγκριση με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, τώρα που η διαφορά απόδοσης ομολόγου (spread) για τα ελληνικά ξεπέρασε τις 200 μονάδες βάσης, στην πληροφορία ότι ο "Standards and Poor's" θα διαμορφώσει (στο ερχόμενο δίμηνο) προς τα κάτω την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Τώρα, η διαφορά απόδοσης του ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στις 201 μονάδες βάσης, εν μέσω ανησυχιών για τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ενώ την Παρασκευή είχε διαμορφωθεί στις 174 μονάδες βάσης.

Το ασφάλιστρο για περίπτωση στάσης πληρωμών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στη Νέα Υόρκη σήμερα στα 185.700 ευρώ, για έκθεση σε απώλεια 10 εκατομμυρίων ευρώ, από 181.600 ευρώ την Παρασκευή, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της "CMA Datavision".

Δεν υπάρχουν σχόλια: