Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

500 ΜΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΚΥΜΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Μαρνέλλος

Αλλεπάλληλα κύματα αστυνομοκρατίας ξεσπούν το τελευταίο διήμερο, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με εκατοντάδες προσαγωγές (πάνω από 400 στην Αττική, πάνω από 100 στη Βόρεια Ελλάδα), δεκάδες συλλήψεις και τραυματισμούς (δύο πολιτών και 16 αστυνομικών από τους οποίους οι περισσότεροι ελαφρά). Με στοχευμένα επιθετική τακτική αστυνομικές δυνάμεις με εισαγγελείς έκαναν εφόδους και εισβολές σε στέκια και χώρους συγκέντρωσης αντιεξουσιαστών και δεν δίστασαν να μπουν στο δημαρχείο Κερατσινίου για να συλλάβουν 42 άτομα...
που το είχαν καταλάβει ως ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες από το στέκι «Ρεσάλτο» στην ίδια περιοχή.
Δραματικές εικόνες καταγράφηκαν ώρες αργότερα, χθες το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, όταν δύο εποχούμενοι αστυνομικοί ανέπτυξαν ταχύτητα μέσα στο πλήθος, όπου παρέσυραν και τραυμάτισαν δύο γυναίκες (συνδικαλίστρια και ρεπόρτερ) με την πρώτη να νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα. Την ίδια ώρα συνάδελφος των αστυνομικών λίγο μακρύτερα είχε καθηλωθεί στο έδαφος και δεχόταν χτυπήματα στο κεφάλι.
Για τους εισαγγελείς
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. λένε ότι εικόνες και στοιχεία είναι στη διάθεση των εισαγγελέων και προσθέτουν ότι οι παρασύρσεις των γυναικών έγιναν στην προσπάθεια των αστυνομικών να σώσουν από λιντσάρισμα συνάδελφό τους και να αποφύγουν εγκλωβισμό τους. Πριν από αυτή την έκρυθμη κατάσταση στο Σύνταγμα με τους τραυματισμούς είχε εκδηλωθεί εισβολή αντιεξουσιαστών στη Νομική Σχολή και κατάληψη της πρυτανείας. Ο πρύτανης κ. Κίττας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και διατάχθηκε από τον εισαγγελέα επείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Ταυτοχρόνως ετίθετο ενδεχόμενο αστυνομικής εισβολής στη Νομική εάν διαπιστωνόταν κακουργηματική πράξη σε βάρος του πρύτανη.
Στελέχη της Αστυνομίας εκτιμούν ότι με την τακτική τους αποφεύχθηκε σωρεία εμπρηστικών επιθέσεων κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα θεωρούν χαμηλό τον απολογισμό φθορών που σημειώθηκαν (22 τράπεζες-καταστήματα) και ελάχιστο, αναλογικά των διαθέσεων της άλλης πλευράς, τον αριθμό των μολότοφ που ερρίφθησαν.
Επίσης πολιτικοί παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι αυτό το διήμερο «αιφνιδιάζαμε και δεν αιφνιδιαστήκαμε». Ακόμη λένε ότι απέτρεψαν τον εμπρησμό υπουργείου και αφήνουν να εννοηθεί ότι δρουν βάσει πληροφοριών και σχεδίου.
Αυτή η τακτική της Αστυνομίας με τις ασταμάτητες προσαγωγές και τις στοχευμένες έρευνες θα συνεχιστεί, καθώς, όπως φαίνεται, εκτός από υπηρεσιακή μέθοδος, είναι ξεκάθαρη πολιτική γραμμή. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση-απάντηση του αρμόδιου υπουργού Μιχ. Χρυσοχοΐδη στον ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρει ότι «οι αιτιολογημένες προσαγωγές δεν είναι παράνομες στο δημοκρατικό καθεστώς, όπως επίσης δεν είναι και η απαγγελία κατηγοριών από τις δικαστικές αρχές».
Μέχρι αργά τη νύχτα δεν είχε υπάρξει αντιστοίχηση των 177 προσαγωγών με αριθμό συλλήψεων, καθώς οι διαδικασίες προσαγωγής ανθρώπων στη ΓΑΔΑ ήταν ανοιχτές. Πάντως, από τις προσαγωγές του Σαββάτου ανακοινώθηκαν 76 συλλήψεις σε Αθήνα και Πειραιά.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: