Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Η ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ...


Ρεπορτάζ : Νανά Νταουντάκη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


«Λουκέτο» προβλέπει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας και σε φροντιστήρια, στην περίπτωση που εμφανιστούν τουλάχιστον τέσσερις μαθητές με ύποπτα συμπτώματα, τα οποία μαρτυρούν πως πιθανόν να νοσούν από τη νέα γρίπη. Σε 300 προσλήψεις νοσηλευτών και επικουρικού προσωπικού με τη διαδικασία των έκτακτων αναγκών προχωράει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αρχίσει άμεσα η λειτουργία 95 κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι...
οποίες μένουν ανενεργές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Θα γίνει αγώνας δρόμου για να λειτουργήσουν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου άλλες 54 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που μένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και εξοπλισμού. Οι προσλήψεις, όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα είναι σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ και θα καλυφθούν από κονδύλια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Εν τω μεταξύ, αργά αλλά σταθερά αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που προσέρχονται στα κέντρα εμβολιασμού και σ΄ αυτό φαίνεται ότι συνέβαλε η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τα τελευταία θανατηφόρα κρούσματα.
Πάνω από 6.500 άνθρωποι (με χρόνια νοσήματα, αιμοδότες και όσοι φροντίζουν βρέφη μικρότερα των 6 μηνών) έσπευσαν να εμβολιαστούν κατά του ιού (Η1Ν1) χθες, πρώτη μέρα του εμβολιασμού των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός από το υπουργείο Υγείας.
Χαρακτηριστικό του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για εμβολιασμό είναι και το γεγονός ότι η ειδική τηλεφωνική γραμμή πληροφοριών του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη νέα γρίπη (1135) δέχτηκε καταιγισμό τηλεφωνημάτων. Μόνο στις 14 και 15 του μήνα, δέχτηκε 2.253 κλήσεις, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο ο αριθμός των κλήσεων ανήλθε στις 9.123.
Σε ό,τι αφορά όμως στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ο ρυθμός προσέλευσής τους στα κέντρα εμβολιασμού των νοσοκομείων παραμένει απογοητευτικός. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως τις 20 Νοεμβρίου είχαν εμβολιαστεί 13.406 γιατροί σε όλη τη χώρα, την ώρα που οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους επαγγελματίες υγείας να οχυρώσουν τόσο την υγεία τους όσο και το ΕΣΥ από τον νέο ιό Α (Η1Ν1).
Πάντως, η μεγάλη προσέλευση των πολιτών οι οποίοι ανήκουν σε εκείνες τις ομάδες που έχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά στην περίπτωση που προσβληθούν από τη νέα γρίπη, δημιούργησε προβλήματα σε κάποια κέντρα εμβολιασμού, όπως παραδέχτηκε η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τα οποία - όπως είπε- αντιμετωπίστηκαν.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: