Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Διπλό επίδομα αλληλεγγύης στους ανέργους

Διευρύνεται ο αριθμός των πολιτών που δικαιούνται το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι όσοι το 2008 είχαν χαμηλό εισόδημα και φέτος είναι άνεργοι θα λάβουν διπλό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ανεξαρτήτως ηλικίας. Συγκεκριμένα, οικογενειάρχης με τουλάχιστον ένα παιδί, που πέρυσι βρισκόταν κάτω από το χαμηλότερο εισοδηματικό επίπεδο και φέτος έμεινε άνεργος, δικαιούται δύο επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης, δηλαδή και το εισοδηματικό (από 700-1.300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) και της ανεργίας (400 ευρώ).

Σημειώνεται ότι με βάση τροποποίηση, το επίδομα δεν θα μπορεί να κατάσχεται, ούτε να συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες.

Εξ άλλου, με άλλες αλλαγές που επέφερε ο υπουργός, προβλέπεται ότι το επίδομα χορηγείται ανεξαρτήτως ηλικίας και στους συνταξιούχους κάτω των εισοδηματικών ορίων χορήγησης του ΕΚΑΣ ασφαλισμένους σε οιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, εφόσον δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ.

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι πρώτη φορά που επέρχεται αναδιανομή εισοδημάτων και κοινωνικής αλληλεγγύη με εμβέλεια 2,5 εκατ. πολίτες αποδέκτες σε μία εποχή εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομικά: "Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε εδώ με μία συγκεκριμένη ανεύθυνη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, που μας κληροδότησε τεράστια ελλείμματα και χρέος, αλλά που δεν θα τα επικαλεσθούμε ως άλλοθι για να αθετήσουμε τις υποσχέσεις μας".

Επίσης έκανε λόγο για μία ισορροπημένη παρέμβαση που επιβαρύνει αποκλειστικά τους έχοντες και κατέχοντες για την εξασφάλιση 1 δισ. ευρώ που δίδονται στοχευμένα σε συγκεκριμένες κατηγορίες χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι συνιστά δίκαιη κοινωνική επιβάρυνση η έκτακτη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας: "Η τρομοκρατία των τελευταίων ημερών να μην φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν θα περάσει. Πλήττει ευθέως τη μεσαία ιδιοκτησία. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Η ρύθμιση αφορά 70.000 από τα 4,5εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων", υπογράμμισε.

Είναι προφανές, κατέληξε ο υπουργός, ότι πρόκειται απλώς για ένα πρώτο θετικό βήμα στο οποίο δεν εξαντλείται η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Θα ακολουθήσουν νομοσχέδια για τους δανειολήπτες και τη ρευστότητα της αγοράς, και το κυριότερο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τους πρώτους μήνες του 2010 καθώς και άλλα σε ορίζοντα τετραετίας.

Αντιδράσεις

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μαργαρίτης Τζίμας, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, ενώ ανέφερε ότι την Τετάρτη θα τοποθετηθεί το κόμμα του αν το ψηφίζει ή όχι.

Κατά του νομοσχεδίου τάχτηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, λέγοντας ότι "με πολιτική φιλοδωρημάτων, δεν μπορεί να γίνει αναδιανομή του πλούτου".

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, τάχτηκε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτης, αν και όπως είπε η εφάπαξ εισφορά είναι μία επαιτεία.

Στην ολομέλεια θα τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο εισηγητής του Δημήτρης Παπαδημούλης.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: