Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ...


Υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων των τελευταίων ημερών και ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις της Ανγκ. Μέρκελ και άλλων κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να παρέμβει στη Σύνοδο Κορυφής για να «εξηγήσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και να προβάλει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για ανάταξη της οικονομίας». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η παρέμβαση του κ. Παπανδρέου ήταν σε δύο επίπεδα. Αφενός να... «εκτονώσει» το κλίμα με το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα στο πλέγμα «αδιαφάνεια - διαφθορά - σπατάλη στο Δημόσιο» και συγχρόνως να καθησυχάσει το εσωτερικό δηλώνοντας ότι θα προστατευθεί το «εισόδημα των απλών πολιτών».
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε έτοιμος για τις «αναγκαίες θεσμικές αλλαγές που θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία και αναφέρθηκε σε ένα πλέγμα διαρθρωτικών αλλαγών «με τις πιο απλές, όπως π.χ. η δημοσίευση των δαπανών των υπουργείων στο Ιντερνετ, και πιο σύνθετες, όπως π.χ. η μείωση των πολλών επιπέδων διακυβέρνησης που οδηγεί σε σπατάλη και διαφθορά».
Νέο μοντέλο
Ο πρωθυπουργός δήλωσε «αποφασισμένος να αλλάξει το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας» και ζήτησε τη «στήριξη και αλληλεγγύη» των εταίρων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες της χώρας στην «πράσινη ενέργεια, την αιολική ενέργεια και στον τουρισμό».
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει σχέση με αυτήν στο Ντουμπάι και στην Ιρλανδία, και αποδίδει τα αιτία της κατάστασης στην Ελλάδα στην «αδιαφάνεια, διαφθορά και τη σπατάλη στο Δημόσιο, που οδηγούν σε φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή», επισημαίνοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή θα εστιασθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης.
Βεβαίως από τα σημεία της παρέμβασης του κ. Παπανδρέου (όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα από κυβερνητικές πηγές) απουσιάζουν συγκεκριμένα μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως απαιτούν και οι εταίροι, ενώ βεβαίως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί απάντηση στις ανησυχίες των εταίρων η γνωστοποίηση της... σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών την Τρίτη για θέματα διαφάνειας ή η πρόθεση δημοσιοποίησης των δαπανών των υπουργείων στο Ιντερνετ...
Σύμφωνα πάντως με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή, η Ανγκ. Μέρκελ, ο Γκ. Μπράουν, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο Μ. Μπορίσοφ δήλωσαν ικανοποίηση από την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου και εξέφρασαν τη στήριξή τους.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει «συνείδηση των υποχρεώσεών της» και είναι έτοιμη «να προχωρήσει σε σημαντικές και μεγάλες αλλαγές που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης». Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι θα «χρησιμοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, που θα μας οδηγήσουν σε μια ισχυρή πράσινη οικονομία, σε μια βιώσιμη οικονομία, σε μια στιγμή που μιλάμε για τα προβλήματα του περιβάλλοντος...».
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου, εκτός του πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκ. Μπράουν, του προέδρου των χωρών της Ευρωζώνης Ζ.Κ. Γιούνκερ, του πρόεδρου της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, επικοινώνησε και με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για τη χρονική στιγμή αυτής της επικοινωνίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής πάντως δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ καθώς «γνωρίζονται, είναι σοσιαλιστές και συζητούν θέματα οικονομίας...».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: