Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Αψιμαχίες Βενιζέλου - ΝΔ για τις κρίσεις των αξιωματικών

Αιχμή τα πολιτικά τους φρονήματα


http://img.protothema.gr/6A5AE5A44803D2466664ABC53193E958.jpg
Λίγα 24ωρα πριν από την επίσημη έναρξη των τακτικών ετήσιων κρίσεων των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ξέσπασε πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στη ΝΔ και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι "εχθροπραξίες" ξεκίνησαν μετά την προειδοποίηση στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να μην αξιολογηθούν τα μόνιμα στελέχη του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας με κομματικά κριτήρια.

Με επιστολή που απέστειλε την Τρίτη στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας καταγγέλει τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι "επιχείρησαν να παρέμβουν στις διαδικασίες των ετήσιων κρίσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που διενεργούνται κατά νόμον το Μάρτιο" και κάνει λόγο για "θεσμικά, δηλαδή συνταγματικά και δημοκρατικά αδιανόητη «προειδοποίηση», που δείχνει παντελή έλλειψη σεβασμού προς τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς αυτή κατά νόμον έχει την ευθύνη της αξιολόγησης των στελεχών".

Αφού διευκρινίζει ότι "η κυβέρνηση έχει εκ του Συντάγματος και του νόμου την αρμοδιότητα της επιλογής των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων", ο κ. Βενιζέλος αναρωτιέται "τι νόημα έχει συνεπώς αυτή η «προληπτικού» χαρακτήρα δήλωση των εκπροσώπων του κόμματος σας;" και θέτει σκληρά ερωτήματα στον πρόεδρο της ΝΔ.

"Το κόμμα σας γνωρίζει τα πολιτικά φρονήματα και τις κομματικές προτιμήσεις κάθε αξιωματικού; Έχει καταταγμένα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με αδιαφανή και μη νόμιμα κριτήρια και με βάση αυτά τα στοιχεία αποφαίνεται πολιτικά εντός και εκτός Βουλής;" αναφερει μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος στην επιστολή του, καλώντας τον πρόεδρο της ΝΔ να δώσει οδηγίες "για την άμεση επανόρθωση του ατοπήματος".

Τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, κ. Μαργαρίτης Τζίμας, και οι αναπληρωτές του, κ.κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και Στέφανος Γκίκας, είχαν προβεί σε κοινή δήλωση, στην οποία αναφέρονταν "στην περσινή εμπειρία των πρωτοφανών κομματικών κρίσεων" και έκαναν λόγο για "πρωτοφανή κομματική άλωση των Ε.Δ. με τις επαναφορές στην ενέργεια γνωστών κομματικών αποστράτων, τις δυσμενείς κρίσεις πολλών άξιων αξιωματικών και τις αποστρατείες ικανότατων και εμπειρότατων στελεχών", προειδοποιώντας παραλλήλως την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Άμυνας ότι δεν θα ανεχτούν "νέες κομματικές παρεμβάσεις στην Επετηρίδα των Αξιωματικών και αναξιοκρατικές κρίσεις".

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις ετήσιες τακτικές κρίσεις του 2010 είχαν επανέλθει στην ενεργό υπηρεσία αρκετοί απόστρατοί αξιωματικοί με το βαθμό του ανωτάτου (δεν εξετάζουμε το αν τα στελέχη αυτά είχαν συνταξιοδοτηθεί από τις κυβερνήσεις της ΝΔ με κομματικά κριτήρια), μεταξύ των οποίων και ο αξιωματικός που επανήλθε και τοποθετήθηκε από τον κ. Βενιζέλο διευθυντής στο στρατιωτικό γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Βενιζέλου προς τον κ. Σαμαρά: http://www.mod.mil.gr/el/enimerosi/anakoinosis-typou/3733-epistoli-yetha-pros-proedro-nd.html

Ολόκληρη η δήλωση του τομέα Εθνικής Άμυνας της ΝΔ: http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=71120&Itemid=309

Δεν υπάρχουν σχόλια: