Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Στη σκιά της Bundesbank και του Αμβούργου η συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ στο Βερολίνο

Η Αθήνα κρατά «μικρό καλάθι»

Τα «µηνύµατα» επιµένουν ότι δύσκολα η Αθήνα θα εξασφαλίσει το «ναι» του Βερολίνου στην επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Τα «µηνύµατα» επιµένουν ότι δύσκολα η Αθήνα θα εξασφαλίσει το «ναι» του Βερολίνου στην επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. (Φωτογραφία: Eurokinissi )Αθήνα
Υπό το βάρος της άρνησης της Bundesbank να επωμιστεί η Γερμανία την επαναγορά του ελληνικού χρέους και στη σκιά της προσωπικής ήττας της Άνγκελα Μέρκελ στις τοπικές εκλογές του Αµβούργου, πραγματοποιείται η σημερινή συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που συνοδεύει τον πρωθυπουργό παραδέχθηκε ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη συνάντηση µε μικρό καλάθι, καθώς τα µηνύµατα που έρχονται από παντού, επιµένουν ότι δύσκολα η Ελλάδα θα εξασφαλίσει το «ναι» στην επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η γερµανική κεντρική τράπεζα «παρενέβη ως µη όφειλε σε µια στιγµή που όλα είναι ανοιχτά, και δεν έχει τεθεί στο τραπέζι της διαπραγµάτευσης ανάλογο ελληνικό αίτηµα». Όπως ανέφερε, «δεν περιµέναµε κάτι τέτοιο» και τώρα δημιουργούνται δεδομένα «τα οποία θα πρέπει να τα δούµε πια υπό άλλο πρίσµα».

Πριν το τετ-α-τετ Παπανδρέου - Μέρκελ θα προηγηθεί συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου µε τον οµόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή «στη συνάντηση αυτή θα φανεί τι ακριβώς θέλουν οι Γερµανοί σ’ αυτή τη φάση, και θα µας βοηθήσουν να καθορίσουµε και εµείς τη στάση µας για τη συνέχεια».

Πάντως η ελληνική πηγή που προαναφέρθηκε σηµείωσε ότι το θέµα της επιµήκυνσης στην αποπληρωµή του δανείου είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, καθώς συνδέεται όχι µόνο µε τον χρόνο αλλά και µε το ύψος των επιτοκίων, καθώς και µε το αν η επιµήκυνση θα αφορά το σύνολο του δανεισµού η µόνο το σκέλος του δανείου που αποµένει να δοθεί από τον Μάρτιο και µετά στην Ελλάδα. Και επιπλέον µε τους όρους που θέτει η Γερµανία για το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: