Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΑ 4 ΣΤΑ 5 ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Λιγότερο από το 20% των δημόσιων κτημάτων ή, για την ακρίβεια, 8.000 είναι ελεύθερα και συνεπώς αξιοποιήσιμα, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών. Τα υπόλοιπα είναι καταπατημένα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους παίζεται στις...
αίθουσες των δικαστηρίων.

Το υπουργείο Οικονομικών πελαγοδρομεί επί δεκαετίες (τουλάχιστον από την πρώτη περίοδο της Μεταπολίτευσης) μεταξύ βουνών, πεδιάδων και παραλιών προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει τη δημόσια περιουσία.

Και πώς το Δημόσιο μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία του όταν δεν μπορεί καν να την προστατεύσει; Τα βιλαέτια των Τούρκων και τα παραχωρημένα κτήματα σε Βαυαρούς εξαφανίστηκαν και πέρασαν ως διά μαγείας σε ιδιώτες - τους μεγάλους καταπατητές, όπως συνηθίζει να τους κατονομάζει το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο.

Τα ελεύθερα δημόσια κτήματα, που μπορεί να αξιοποιηθούν άμεσα, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο του υπουργείου, είναι μόλις 7.741, συνολικής έκτασης 245.000 στρεμμάτων! Σύμφωνα δε με άλλη μελέτη, του ΙΣΤΑΜΕ, το 13,47% ή 9.563 ακίνητα είναι ελεύθερα, τονίζοντας ότι η ανάδειξη 100 αξιοποιήσιμων ακινήτων αποτελεί ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο! Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και 598 νησιά.

Παραχώρηση για 40-100 χρόνια

Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν αφορά κατ' ανάγκη την πώλησή της, όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση το τελευταίο 24ωρο, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της τρόικας για τα 50 δισ. ευρώ. Η αξιοποίησή της, όμως, μπορεί να αφορά στην παραχώρησή τους για 40 ή 50 ή 100 χρόνια!

Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο πόσα μπορεί να αντλήσει το Δημόσιο από την «αξιοποίηση» της ελεύθερης δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο, μπορεί να αντληθούν 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Γιάννη Στουρνάρα, η αξία των ακινήτων ξεπερνάει τα 200 δισ. ευρώ κι αν η Ελλάδα καταφέρει να τα αξιοποιήσει, μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος της ακόμα και στο όριο του ΟΟΣΑ, στο 100% του ΑΕΠ.

Εξαγορά καταπατημένων

Η αξιοποίηση δεν σταματά μόνο στην εκχώρηση ή πώληση δημόσιων κτημάτων. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί τέλος και στα καταπατημένα, με την εξαγορά τους από τους καταπατητές έναντι κάποιου αντιτίμου, που μπορεί να φέρει συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση προωθείται άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών και δεν αποκλείεται να συζητηθεί από την Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, που συνεδριάζει εκτός απροόπτου την Παρασκευή.

Η ιστορία της δημόσιας περιουσίας δεν είναι καινούργια. Η πρώτη μεγάλη απόπειρα καταγραφής της έγινε το 2004 από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Στο εμπιστευτικό υπηρεσιακό Πρόγραμμα Δράσης, που παρουσιάζει σήμερα η «Ε», καταγράφονται τα εξής στοιχεία:


* Στις πρωτεύουσες των νομών 45% των δημόσιων κτημάτων ή 1.670 είναι καταπατημένα και μάλιστα 1.089 από αυτά είναι εντός σχεδίου πόλης. Στις πόλεις αυτές μόνο το 20% ή 747 κτήματα είναι ελεύθερα και τα υπόλοιπα είναι μισθωμένα (253) ή παραχωρημένα (764) ή με ασαφή αιτιολογία ως προς τη χρήση (255).

* Συνολικά στη χώρα εκτιμάται ότι υπάρχουν 97.029 δημόσια (68.993) και ανταλλάξιμα (28.036) κτήματα συνολικής έκτασης 3.500.000 στρεμμάτων.

Εξ αυτών τα 89.288 κτήματα (27.195 έκτασης 1.455.000 στρεμμάτων είναι ανταλλάξιμα) έκτασης 3.255.000 στρεμμάτων είναι καταπατημένα. Ως εκ τούτου, μόνο 7.741 δημόσια κτήματα συνολικής έκτασης 245.000 στρεμμάτων είναι ελεύθερα και συνεπώς αξιοποιήσιμα.

Στα μεν αγροτικά καταπατημένα δημόσια κτήματα βρίσκονται εκμεταλλεύσεις με ή χωρίς κατοικίες, στα δε αστικά έχουν ανεγερθεί κατοικίες ή ακόμα και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, εργαστήρια ή επαγγελματικά κτήρια.

Χιλιάδες αιτήσεις εξαγοράς καταπατημένων κτημάτων βρίσκονται στα συρτάρια των υπηρεσιών του υπουργείου επί δεκαετίες. Το 2004, με τους υπολογισμούς της αρμόδιας διεύθυνσης, αν προχωρούσαν σε εξαγορά των καταπατημένων έναντι 310 ευρώ το στρέμμα θα έπαιρναν πάνω από 1 δισ. ευρώ!

Μάχες με τους διεκδικητές

* Εκατοντάδες διεκδικητές αντιμάχονται με το Δημόσιο, προκειμένου να μοιράσουν τα «φιλέτα» της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας. Μεγάλες εκτάσεις, σε Ηλιούπολη, Γαλάτσι, Νέα Ερυθραία, Νέο Ηράκλειο, Αγία Παρασκευή, δεν έχουν σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Οι 10 μεγαλύτερες υποθέσεις που έχει καταγράψει το υπουργείο Οικονομικών είναι τα κτήματα Βεΐκου στην Ομορφοκλησιά Γαλατσίου (4.500 στρέμματα), Νάστου σε Ηλιούπολη - Αργυρούπολη - Αλιμο, Καραπάνου σε Ανω και Κάτω Τράχωνες Γλυφάδας, Συνοικισμός Γεωργίου Παπανδρέου στο Αττικό Αλσος, Καπράλου στα Τουρκοβούνια (1.300 στρέμματα), Κοκκινόβραχου - Τσελεπίτσαρη - Κουτσικάρι - Καραβά στο Κερατσίνι, Μορτερό ή Καστρίτσα στη Νέα Ερυθραία (άνω των 200 στρεμμάτων), Πεύκα - Βερδή στην Πετρούπολη (433 στρέμματα), Αποικία Βαυαρών στο Νέο Ηράκλειο (5.880 στρέμματα) και Αγ. Ιωάννης Κυνηγός στο Χαλάνδρι (60 στρέμματα)

ΙΣΤΑΜΕ: 100 από τα 71.000

Σύμφωνα με την έρευνα του Βασίλη Μαγκλάρα από το ΙΣΤΑΜΕ, μόνο το 13,47% ή 9.563 ακίνητα είναι ελεύθερα και συνεπώς αξιοποιήσιμα. Το ανησυχητικό (για την κυβέρνηση και την τρόικα) είναι ότι στην έρευνα επισημαίνεται πως από μια δεξαμενή 71.000 ακινήτων, η ανάδειξη 100 αξιοποιήσιμων αποτελεί ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο! Από τη μελέτη σημειώνουμε:


* Μόνο το 13,47% ή 9.563 ακίνητα της καταγεγραμμένης περιουσίας είναι ελεύθερα και 2,02% ή 1.435 ακίνητα μερικώς ελεύθερα. Το 22,75% ή 16.154 δημόσια κτήματα είναι άγνωστα και το 40,04% ή 28.427 είναι καταπατημένα.

* Στην έκθεση εσωτερικού ελέγχου της ΚΕΔ (2008) αναφέρεται ότι για το 25% των καταχωρισμένων ακινήτων, περίπου 18.000 σε σύνολο 71.000, δεν υπάρχουν καταχωρισμένα στοιχεία νομικού καθεστώτος. Το 14% αναφέρονται ως ελεύθερα.

* Υπάρχουν 598 νησιά πλήρους κυριότητας, ποικίλων μεγεθών, από λίγα έως εκατοντάδες στρέμματα. Πέρα από ένα μικρό αριθμό που είναι ήδη παραχωρημένα και αξιοποιούνται για εθνικούς σκοπούς, η υπολειπόμενη μεγάλη πλειονότητα «δύναται να αξιοποιηθεί τουριστικά ή επενδυτικά».

Με χθεσινή ανακοίνωση του, το ΙΣΤΑΜΕ τονίζει πως δεν προτείνει την πώληση ελληνικών νησιών. Από πλευράς κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε χθες ότι «Το ΙΣΤΑΜΕ μιλάει μόνο για αξιοποίηση των νησιών. Μιλάει για ανάγκη να υπάρχει ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα καταγράφει και θα αξιολογεί τις επιπτώσεις από την αξιοποίηση αυτών των νησιών. Δεν αναφέρεται πουθενά τίποτα για πώληση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: