Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Αξιοποίηση κληροδοτημάτων 10 δις...



Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής που έχει αναλάβει την αναμόρφωσης της νομοθεσίας για τις σχολάζουσες κληρονομιές.
Η νομοτεχνική επιτροπή που συγκροτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου 2010 έχει αναλάβει τη... μελέτη και την σύνταξη νομοσχεδίου για τον Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων και τις σχολάζουσες κληρονομιές, με σκοπό να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπεται από Αναγκαστικό Νόμο του 1939.

Συγκεκριμένα, επιχειρείται να μπει φρένο στις «εκτροπές» συγκεκριμένων κληροδοτημάτων από τον σκοπό λειτουργίας τους και στην αναποτελεσματική εποπτεία της Πολιτείας, μέσα από σύγχρονους μηχανισμούς. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πως οι δυνατότητες αξιοποίησης των εθνικών κληροδοτηµάτων είναι πολύ μεγάλες, καθώς η αξία των κληροδοτημάτων υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται η κινητή και ακίνητη περιουσία των πολύ μεγάλων Κοινωφελών Περιουσιών.

Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη καταγραφή εθνικών κληροδοτηµάτων και σχολαζουσών κληρονοµιών, ώστε σε επόμενο στάδιο να μπορέσει να αξιοποιήσει τις εν λόγω περιουσίες και κυρίως να επιβάλει φόρους στην κινητή και ακίνητη περιουσία των εθνικών κληροδοτηµάτων.

Είναι ενδεικτικό πως πληθώρα καταθέσεων που προέρχονται από κληρονοµιές ουδέποτε αναζητήθηκαν και βρίσκονται αναξιοποίητες στο Ταµείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται μεταξύ άλλων να υπάρξει χρονικός περιορισμός στην αποδοχή κληρονοµιών, πέραν του οποίου οι σχολάζουσες κληρονοµιές θα περνούν απευθείας στο Δηµόσιο. Έτσι, και οι κληρονόμοι θα αποδέχονται σε σύντοµο χρονικό διάστηµα τις κληρονοµιές και θα αποδίδουν τους αναλογούντες φόρους προς όφελος των δηµοσίων εσόδων.
dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: