Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Η τρόικα μπαίνει και στις τράπεζες και «κουρεύει» δάνεια και ρευστότητα

newpost.gr
Η τρόικα μπαίνει και στις τράπεζες και «κουρεύει» δάνεια και ρευστότητα
Στο επίκεντρο των ελεγκτών της τρόικας που αρχίζουν αυτή την εβδομάδα, θα βρεθεί η χρηματοδοτική δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών καθώς επίσης το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και τα μέτρα ύψους 23 δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, προκειμένου να εγκριθεί η επόμενη δόση του δανείου ύψους 12 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Οι πρώτοι αξιωματούχοι της τρόικας θα φτάσουν στην Αθήνα αύριο Τρίτη ενώ οι επικεφαλής αναμένονται μετά μια εβδομάδα.

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η άποψη της τρόικας ότι θα πρέπει να «κουρευτούν» και άλλο οι ήδη μειωμένες δανειοδοτήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει ήδη το μήνυμα των βουλήσεων της τρόικας οι οποίες ωστόσο οδηγούν σε μεγαλύτερη ασφυξία την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας και κατ επέκταση τα έσοδα και την προοπτική διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι από την πλευρά κυβερνητικών βουλευτών έχει ήδη ασκηθεί κριτική στο υπουργείο οικονομικών γιατί οι τράπεζες, παρά το «μαξιλάρι» βοήθειας του δημοσίου, δεν έχουν περάσει τη ρευστότητα στην αγορά.
Για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, ύψους 23 δισ. ευρώ, η τρόικα αναμένει από την κυβέρνηση την πλήρη και αναλυτική εξιδείκευση τους, προκειμένου να εγκριθούν από τους ελεγκτές και να φτάσουν στη Βουλή στα μέσα του μήνα.

Οι αποκρατικοποιήσεις από τις οποίες η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 50 δισ. ευρώ ως το 2015, θα βρεθεί επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων για να λάβει την τελική του μορφή και να καταστεί εφικτός ο στόχος εσόδων 4 δισ. ευρώ μέσα στο 2011 και 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: