Το plan b ανασύρουν οι φορείς της περιοχής
Ο ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), ο οποίος απέχει περίπου έξι χιλιόμετρα από την πόλη, όσο δηλαδή και η θέση Ομβριόκαστρο που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός, λειτουργούσε έως και πρόσφατα στην Κερατέα μετά την άρνηση του ΕΣΔΚΝΑ να υποδεχτεί τα σκουπίδια της πόλης στη χωματερή της Φυλής.
Κατόπιν πιέσεων που ασκήθηκαν πριν από λίγες μέρες από την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη προς τους εκπροσώπους του δήμου Λαυρεωτικής που την επισκέφτηκαν στο γραφείο της, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει το σχέδιο για ΧΥΤΥ αλλά εμφανίζεται ανοικτή στην αλλαγή χωροθέτησης όπως και στη «σμίκρυνση» του χώρου.
Την προοπτική να μετακομίσει ο ΧΥΤΥ εφόσον υπάρχει σαφής θέση και χρονοδιάγραμμα μετέφερε στο δήμαρχο και εκπροσώπους της πόλης, η υπουργός αλλά με την προϋπόθεση ότι θα δέχεται τα απορρίμματα όλης της Ανατολικής Αττικής από τα Σπάτα έως το Σούνιο.
Όπως είναι γνωστό η Κερατέα επιμένει οι υποδομές της να εξυπηρετούν μόνο το δήμο Λαυρεωτικής και Σαρωνίδας. Πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι πριν από την συνάντηση της προσεχούς Τετάρτης, όπου οι εκπρόσωποι της Κερατέας θα συγκεκριμενοποιήσουν τις προτάσεις τους η κ. Μπιρμπίλη επιδιώκει να συγκροτηθεί η διυπουργική για τα απορρίμματα για να υπάρξει ενημέρωση και μία κεντρική πολιτική κατεύθυνση για το θέμα, καθώς ήδη εκφράζονται αντιρρήσεις και γκρίνιες από υπουργούς για την αναδίπλωση που εμφανίζει η κυβέρνηση στην καυτή πατάτα της Κερατέας.
Είναι σαφές άλλωστε ότι το plan B που ευαγγελίζονται οι φορείς της πόλης προκαλεί πολλά ερωτήματα για τη στάση των τοπικών αρχών, οι οποίοι για τέσσερις μήνες μάχονταν να μην κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ στην περιοχή και τώρα εμφανίζονται πρόθυμοι να τον μεταφέρουν κάπου αλλού!
Την προσεχή Τετάρτη που είναι προγραμματισμένο το δεύτερο ραντεβού με την κ. Μπιρμπίλη, η συντονιστική επιτροπή της Κερατέας θα πρέπει να υποβάλλει γραπτώς τις προτάσεις της για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, που σχεδιάζεται στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας, την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί αλλά και τον όγκο των σκουπιδιών που θα καταλήγουν στην μονάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τεχνολογία αεριοποίησης πλάσματος που συζητούν να προτείνουν οι υπεύθυνοι της Κερατέας δεν είναι δοκιμασμένη διεθνώς, και όσοι γνωρίζουν μιλούν για μία πιλοτική λειτουργία εργοστασίου μόνο στον Καναδά!
Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την υπόθεση πολύ προσεχτικά καθώς ανεξάρτητα από το είδος της τεχνολογίας που το ΥΠΕΚΑ έχει αφήσει να το αποφασίσει η τοπική κοινωνία, η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου. Ήδη με πρόσφατη επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο δήμαρχος Μαραθώνα, ζητά να εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός και να μην επιβαρυνθεί με τα απορρίμματα της Αττικής ο νέος ΧΥΤΑ Γραμματικού ενώ οξύτατες αντιδράσεις εκδηλώνονται και από το δήμο Φυλής που έχει διαμηνύσει ότι θα κλείσει σε 2,5 χρόνια το ΧΥΤΑ και δεν θα δεχτεί καμία άλλη εγκατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου