Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Έκτακτο σχέδιο 40 ημερών από τον Αντ.Σαμαρά για την αναστροφή του κλίματος

Ενώ ετοιμάζεται το «πακέτο» των 11,5 δισ.


Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ζοζέ Μπαρόζο στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ζοζέ Μπαρόζο στο Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Σχέδιο 40 ημερών για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση, επεξεργάζονται o πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, μεταξύ των πρωτοβουλιών που αναμένεται να αναλάβει ο κ. Σαμαράς περιλαμβάνονται μια κίνηση υψηλού συμβολισμού στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων με αιχμή τον ΟΠΑΠ, τα Λαχεία και το Ελληνικό, καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Το σχέδιο εκπονείται υπό το βάρος της προειδοποίησης Μπαρόζο στον πρωθυπουργό, ότι «αυτή τη στιγμή κάποιες χώρες φλερτάρουν με σχέδιο για 'βόρειο' και 'νότιο' ευρώ» και κάθε λάθος κίνηση, όπως για παράδειγμα η άκαιρη υποβολή του αιτήματος για επιμήκυνση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από συγκεκριμένες χώρες, ως όχημα προκειμένου η Αθήνα να οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης.

Επίσης, περιλαμβάνεται η επίσπευση ορισμένων από τα μέτρα του 2013-2014, όπως η περικοπή των εφάπαξ ώστε να κλείσει στο μεγαλύτερο βαθμό η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού για το 2012, η κατάργηση του ποσοστού της συμμετοχής ύψους 51% του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και προώθηση άλλων 200 συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, στις 25 και 26 Αυγούστου θα γίνουν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ και θα ακολουθήσουν επαφές με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάριο Ντάγκι της ΕΚΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ.

«Κλειδί» για την αναστροφή του κλίματος η έκθεση της τρόικας με φόντο το πακέτο μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα αποφασιστεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, τη Δευτέρα.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δήλωσή του στην ίδια εφημερίδα προειδοποεί ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς: «Απαιτείται υπομονή και επιμονή προκειμένου να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος» συνεχίζει.

Η νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, τη Δευτέρα, προκαλεί αντιδράσεις στα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τα τρία κόμματα που προεκλογικά αναμασούσαν τα περί αναδιαπραγμάτευσης, τώρα με θράσος μιλάνε για κοινωνική δικαιοσύνη στις περικοπές που σχεδιάζουν. Δεν υπάρχει καμία δικαιοσύνη σε μια πολιτική που αφαιμάζει οικονομικά τους ασθενέστερους, που ξεπουλά το δημόσιο πλούτο της χώρας, που κλείνει σχολεία και νοσοκομεία. Υπάρχει μόνο η δογματική εμμονή στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που καταστρέφει την Ελλάδα και αποδομεί την Ευρώπη.»

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από την πλευρά τους ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι αφού υπέστειλε άρον άρον την σημαία της διαπραγμάτευσης, τώρα υποταγμένη πλήρως στις απαιτήσεις της τρόικα, παρουσιάζεται έτοιμη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως όλοι πια γνωρίζουν αλλά οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: