Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Συμφωνία στο θέμα των εγγυήσεων από την Ελλάδα βλέπει η Αυστρία

Εγγυήσεις α λα καρτ

Η κ. Φέκτερ σε παλαιότερο Eurogroup συζητεί με τον Γερμανό ομόλογό της Β. Σόιμπλε
Η κ. Φέκτερ σε παλαιότερο Eurogroup συζητεί με τον Γερμανό ομόλογό της Β. Σόιμπλε (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βιέννη, Αυστρία
Η διαμάχη εντός της Ευρωζώνης για τις ελληνικές εγγυήσεις έχει αποκλιμακωθεί, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που θα επιτρέπει σε κάθε κράτος- μέλος να αποφασίζει το ίδιο εάν θα κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής, είπε την Τετάρτη στο Reuters η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

Ερωτηθείσα εάν έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων, είπε: «Κάποια πράγματα έχουν προετοιμαστεί σε τεχνικό επίπεδο. Δεν νομίζω ότι είναι πλέον εκρηκτικό».

Σε αποκλειστικές δηλώσεις της στο Reuters, η κ. Φέκτερ επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει τεχνική προετοιμασία έτσι ώστε το πρόβλημα να μην είναι πλέον «εκρηκτικό».

Σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό, η ιδέα είναι πλέον να καταστούν οι εγγυήσεις τόσο ακριβές που μόνο η Φινλανδία θα νιώθει ότι τη συμφέρει να τις ζητήσει.

«Προς την κατεύθυνση αυτή πίεσε η Αυστρία», είπε σε δηλώσεις της μετά την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

«Δεν μπορεί να πρόκειται για ένα συμβατικά συμφωνηθέν προνόμιο για την Φινλανδία, θα πρέπει να είναι μια επιλογή που θα μπορεί κάθε μεμονωμένη χώρα να αποφασίζει εάν θα το χρησιμοποιήσει ή όχι», υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα για το εάν συνεχίζει να θεωρεί ταμπού το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, είπε:

«Δεν θέλω να σκεφτώ προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά μάλλον να συνεχίσουμε πάνω στην πορεία που έχουμε ξεκινήσει».

Μία ελληνική χρεοκοπία θα ήταν «ασύγκριτα πιο δαπανηρός» τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κρίση, πρόσθεσε.

«Πρέπει όλοι να καταβάλουμε προσπάθεια για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της αγοράς και αυτό λειτουργεί μόνο με μια συνεπή στάση και όχι με παλινωδίες», κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: