Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

«Γαλάζια» διακυβέρνηση 15 ημερών!


newpost.gr
«Γαλάζια» διακυβέρνηση 15 ημερών!
Προετοιμασμένος να απαντήσει στο κεντρικό ερώτημα «τι θα κάνει εφ’ όσον κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα» ανεβαίνει μεθαύριο, Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζοντας ότι η παρουσία του εκεί θα αποτελέσει το κρισιμότερο στοίχημα για τον ίδιο στην προσπάθειά του να οικοδομήσει πρωθυπουργικό προφίλ και να πείσει για το βαθμό εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, από κοινού με το στενό επιτελείο των συνεργατών του, επιδιώκει τις τελευταίες εβδομάδες με συνεχείς συσκέψεις, να βρει όλες τις πιθανές απαντήσεις που σχετίζονται με τον προγραμματισμό του για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Πιθανότατα που, στην Συγγρού εκτιμούν ότι έχει ενισχυθεί μετά από τη σειρά εξελίξεων των τελευταίων 24ώρων, εντός και εκτός συνόρων.

Στην «γαλάζια» ηγετική ομάδα αναγνωρίζουν δύο βασικά δεδομένα που, επί της ουσίας, προσδιορίζουν και την στρατηγική του κόμματος για το επόμενο διάστημα από τις εκλογές. Πρώτον, ότι η ταχύτητα των εξελίξεων συρρικνώνει τον πολιτικό χρόνο. Πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν έχει την καθιερωμένη ανοχή των «100 ημερών». Το σύνηθες χρονικό διάστημα των τριών μηνών έχει περιοριστεί σε δύο εβδομάδες, μέσα στις οποίες μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα κληθεί να προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή αποφάσεων προκειμένου να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα στο εσωτερικό αλλά κυρίως στο εξωτερικό.

Δεύτερον αλλά συναρτόμενο με το πρώτο, προσβλέπουν σε ολιγόμηνης διάρκειας ανοχή από τους εταίρους, στην κατεύθυνση της γνωστής θέσης της ΝΔ περί επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, προκειμένου να προχωρήσουν σε μια σειρά από κινήσεις –βασισμένες στην οικονομική πρόταση που έχει κατατεθεί από το Ζάππειο ΙΙ- επιδιώκοντας σε σταδιακή αναστροφή του κλίματος.

Όπως χαρακτηριστικά λέει στο Newpost.gr κορυφαίο στέλεχος της Συγγρού «η κυβέρνηση Παπανδρέου πήρε παράταση 8 μηνών μέχρι να μας βάλει στο Μνημόνιο, 10 μηνών μέχρι την επιμήκυνση, 4 μηνών μέχρι το μεσοπρόθεσμο και άλλους 2 μήνες ως σήμερα, που ανακοινώνει νέα μέτρα. Μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, δε θα τύχει της μικρής ανοχής των δανειστών μας;»...

Υπό το πρίσμα αυτό, από την Συγγρού έχουν προετοιμάσει μια σειρά έτοιμων προς υλοποίηση αποφάσεων, από την επομένη των εκλογών, στηριζόμενοι παράλληλα σε παραδείγματα χωρών της Ευρώπης με αυξημένα οικονομικά προβλήματα, όπως π.χ. η εφαρμογή χαμηλών φορολογικών συντελεστών από την Ιρλανδία και η μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή, από το 8% στο 4%, στην Ισπανία.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να εντάξει στην ομιλία του σειρά προτάσεων που αφορούν στη μείωση των κρατικών δαπανών (εξετάζεται π.χ. το ενδεχόμενο μηδενικών προσλήψεων στο Δημόσιο τουλάχιστον για δύο έτη, η αξιολόγηση των νέων οργανισμών και η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας –με βάση όμως το μοντέλο της ΝΔ- στους οργανισμούς που έχουν ήδη ανακοινωνθεί από την κυβέρνηση και υπερβαίνουν κατά 200% τον αριθμό των οργανισμών που είχε αρχικώς κατά νου να περιλάβει στο μέτρο της εφεδρείας η ΝΔ).

Επιπλέον, από το επιτελείο τη Συγγρού διαμορφώνουν κλίμα, ότι από τα χείλη Σαμαρά πρόκειται να ακουστούν και ριζοσπαστικές προτάσεις τόσο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας όσο και για θέματα με θεσμική και κοινωνική διάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: