Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη για τον ELA στις ελληνικές τράπεζες


image
Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκειμένου να επανεξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που επικαλείται, χωρίς να κατονομάζει το Reuters.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο με αντάλλαγμα την παροχή ρευστότητας μετακυλίοντας το βάρος της χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού ELA στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Κατά την πάγια τακτική και με ελάχιστες εξαιρέσεις μέχρι σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανανέωνε κάθε δύο εβδομάδες στη διάρκεια των προγραμματισμένων συνεδριάσεων, την έκτακτη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.
Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε εγκρίνει να χορηγηθεί πρόσθετη ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.
Συνολικά η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού αυτού έχει φτάσει τα 68,8 δισ. ευρω.
Σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΚΤ, η απόφαση να γίνει επαναξιολόγηση μέσα σε μία εβδομάδα αντί του δεκαπενθημέρου αντανακλά τη βούληση της ΕΚΤ να υπάρξει μία πιο στενή παρακολούθηση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.
Διευκρινίζεται ότι ακόμη δεν είναι γνωστό αν στη διάρκεια της επαναξιολόγησης αυτής η Τράπεζα της Ελλάδος θα αιτηθεί να αυξηθεί περαιτέρω η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: