Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Κρίσιμη Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας Επαναπροώθηση μεταναστών σε Τουρκία και «κλείσιμο Βαλκανικού Διαδρόμου»


Επαναπροώθηση μεταναστών σε Τουρκία και «κλείσιμο Βαλκανικού Διαδρόμου»
H συμφωνία για ταχεία επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα πρόκειται, σύμφωνα με τις αναφορές, να υπογραφεί την Τρίτη στη Σμύρνη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Βρυξέλλες
Η Σύνοδος της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό φέρεται, σύμφωνα με διαρροές, να πρόκειται να κινηθεί σε αλλαγή πλεύσης με (τυπικό) κλείσιμο του λεγόμενου Βαλκανικού Διαδρόμου και παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα για περίθαλψη 50.000 προσφύγων. Παράλληλα, Άγκυρα και ΕΕ φέρονται να βρίσκονται στο στάδιο της «οριστικοποίησης των τελευταίων λεπτομερειών» για συμφωνία ταχείας επαναπροώθησης οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα, που -σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Τύπο- πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ Τσίπρα και νταβούτογλου την Τρίτη στη Σμύρνη.

Καθώς κορυφώνονται οι προετοιμασίες πριν την κρίσιμη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, οι διαρροές στον ευρωπαϊκό Τύπο αρχίζουν να σχηματίζουν εικόνα για το τελικό κάδρο - σε συνδυασμό με την πίεση στην Αθήνα για 50.000 προσωρινά καταλύματα προσφύγων, την οποία άσκησε και το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται την Κυριακή η αυστριακή εφημερίδα Standard, η Σύνοδος πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγή πλεύσης και να ανακηρύξει σε «ύψιστη προτεραιότητα» τον τερματισμό της «ανεξέλεγκτης διέλευσης» μέχρι τη Γερμανία: «Η ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων πάνω στον διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων τελειώνει, ο διάδρομος κλείνει» αναφέρει χαρακτηριστικά το προπαρασκευαστικό έγγραφο, γνώση του οποίου επικαλείται η εφημερίδα.

Στο κάδρο των αποφάσεων είναι επίσης η «επιστροφή στην Σένγκεν μέχρι το τέλος του χρόνου», με κατάργηση των ελέγχων στα ενδοευρωπαϊκά σύνορα.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως τα τελικά σημεία παραμένουν υπό διαμόρφωση, ωστόσο ο πυρήνας των αποφάσεων δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι αποφάσεις συναρτώνται άμεσα με την στάση της τουρκικής πλευράς, αναφέρεται, η οποία αναμένεται να κινηθεί στη γραμμή που έχει διαφανεί τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με ξεχωριστές πληροφορίες που επικαλείται από την πλευρά της η γερμανική κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), η τουρκική πλευρά έχει επίσης συμφωνήσει σε ταχύτερη επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών -οι οποίοι, κατά κανόνα, δεν έχουν πιθανότητες για χορήγηση ασύλου- από την Ελλάδα.

Ο φιλόδοξος χρονικός ορίζοντας για τις επαναπροωθήσεις που τίθεται είναι λίγες ημέρες: Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να υποβάλει αίτημα επαναπροώθησης μέσα σε 48 ώρες για μετανάστη που περισυλλέγεται ή εντοπίζεται, και η Τουρκία θα υποχρεούται να αποφασίσει για το αίτημα μέσα σε δύο ημέρες. Θετικά αιτήματα, αναφέρεται, θα ολοκληρώνονται εντός μίας εβδομάδας.

Η διαφορά με τη μέχρι τώρα υφιστάμενη συμφωνία (που εφαρμόζεται κατ' ελάχιστον) φαίνεται να είναι ο καθορισμένος χρονικός ορίζοντας. Μέχρι τώρα, αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα, μέχρι να διεκπεραιωθούν τα αιτήματα προς Άγκυρα οι πρόσφυγες ή μετανάστες τους οποίους αφορούν έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι προς βορρά (όσο ήταν ανοικτά τα σύνορα με την ΠΓΔΜ).

Η διαδικασία επαναπροώθησης θα γίνεται απευθείας από το hotspot στα νησιά, όπου και η Τουρκία θα έχει (πρώτα στη Λέσβο, αναφέρεται) αξιωματούχους της για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις διαρροές στην αυστριακή εφημερίδα, προβλέπεται η άμεση κινητοποίηση των ενισχύσεων της Frontex για τις οποίες έχουν δεσμευτεί τα κράτη μέλη για ανάπτυξη στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, αλλά και στην στελέχωση των hotspot.

Αναφέρεται επίσης η δημιουργία θέσεων από την Ελλάδα για 50.000 αιτούντες άσυλο με παροχή κάθε είδους βοήθειας» προς την Αθήνα από την ΕΕ.

Τις αποφάσεις συμπληρώνει η επανεπιβεβαίωση για το πρόγραμμα μεταγκατάστασης 160.000 προσφύγων στις χώρες της ΕΕ -ωστόσο, με «ελαστικό» χρονοδιάγραμμα, δεδομένων των αντιρρήσεων χωρών της κεντρικής Ευρώπης. «Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να μειωθεί το βάρος στην Ελλάδα» αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα. 
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: