Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


Κοινή διακήρυξη για τη συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας σε ζητήματα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης υπέγραψαν στη Σόφια ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο ομόλογός του της Βουλγαρίας Συμεών Τζάνκοφ στο πλαίσιο της Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών...
Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η αντιμετώπιση φαινομένων απάτης στον ΦΠΑ και τελωνειακών παραβάσεων στα σύνορα, καθώς και θεμάτων λαθρεμπορίου. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, με την κοινή διακήρυξη πρόκειται να ενισχυθεί η συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση φαινομένων απάτης ΦΠΑ, με βάση τις κοινοτικές Οδηγίες 1798/2003 και 1925/2004.

Επιπλέον αξιοποιείται για την αντιμετώπιση φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων, το Κέντρο Συνεργασίας που λειτουργεί σήμερα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ακόμη, αξιοποιούνται νέοι τρόποι, για την παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών και εμπορευμάτων, καθώς και η χρήση νέων τεχνολογιών για την ανταλλαγή σχετικών στοιχείων μεταξύ των δύο χωρών. Με την κοινή διακήρυξη αποφασίστηκε η συγκρότηση δύο ομάδων εργασίας, στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, οι οποίες θα συγκροτούνται από εμπειρογνώμονες της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης, προκειμένου να καταλήξουν σε μέτρα και δράσεις που θα ενισχύσουν τη συνεργασία των δύο χωρών στα εν λόγω ζητήματα.

Οι ομάδες εργασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, θα υπόκεινται στην εποπτεία των κατά τόπους αρμοδίων επικεφαλής της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης. Οι ομάδες θα έχουν και κοινές συναντήσεις για να διαπιστώσουν την πρόοδο των εργασιών τους και να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα και προτάσεις, τα οποία θα υποβληθούν στους ηγέτες κάθε χώρας προς τελική έγκριση και υπογραφή διμερών συμφωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: