Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Επίταξη της χρήσης των φορτηγών ΔΧ

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη "αφού ελήφθη υπόψη η επιτακτική ανάγκη αποτροπής των δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης και βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων, που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η απεργία "ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη".

"Με την παραπάνω απόφαση εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών και, κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους, οι οικείοι Νομάρχες να προβούν σε επίταξη των υπηρεσιών και επίταξη της χρήσης των φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων καθώς και να λάβουν κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση των δημοσίων αγαθών που κινδυνεύουν από την κατά τα άνω διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας" συμπληρώνεται.

Πάντως, αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση, φέρονται οι Ιδιοκτήτες Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, καθώς το απόγευμα στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του κλάδου, αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους, απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση. Μάλιστα άφησαν να εννοηθεί ότι ακόμη και στο ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. "Δώσαμε μία ευκαιρία στην κυβέρνηση, τώρα ο Θεός να βάλει το χέρι του" δήλωσε στον Φλας 96 ο πρόεδρος των ιδιοκτητών φορτηγών κ. Τσάμος.

"Η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη, η κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη"τόνισε νωρίτερα ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών, Δημήτρης Ρέππας, μετά τη συνάντησή του με την τρόικα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

"Η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αφήσει να παραλύσει η χώρα", τόνισε και ο γενικός γραμματές του υπουργείου Μεταφορών Χάρης Τσιόκας μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών. Πρόσθεσε επίσης ότι "Η κυβέρνηση οφείλει και θα το κάνει αυτό, να σταθμίσει όλα τα δεδομένα, να λάβει υπόψη όλες τις παραγωγικές δυνάμεις και θα πάρει τις αποφάσεις της".

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος των μεταφορέων Γιώργος Τζωρτζάτος τους ζητήθηκε να λήξουν την απεργία και μετά να συζητήσουν, αλλά αυτοι απάντησαν ότι "δεν γίνεται" ."Θα συνεδριάσουμε αλλά ήδη η απόφαση είναι ομόφωνη. Η απεργία συνεχίζεται", είπε χαρακτηριστικά. "Δεν μπορούμε να λύσουμε την απεργία, χωρίς η κυβέρνηση να μας δώσει τίποτα. Η ευθύνη για την επίταξη είναι δική τους" είπε ο πρόεδρος των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, Γιωργος Τσάμος.

Δηλώσεις Πεταλωτή

"Η κυβέρνηση έδειξε την βούλησή της για επίτευξη συμφωνίας, παρέχοντας μια επιπλέον άδεια για κάθε υφιστάμενη και δίνοντας φορολογικά κίνητρα για κάθε ιδιοκτήτη, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει το δημόσιο συμφέρον το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετήσουμε", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για δημόσιο διάλογο και πρόσθεσε ότι "από κει και πέρα αν συνεχίσουν να απορρίπτουν τις προτάσεις της κυβέρνησης, τότε η ίδια, με πράξεις πλέον, θα αναλάβει την ευθύνη που έχει απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία".

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη των απεργών ή σε απελευθέρωση της αγοράς, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η απελευθέρωση έχει αποφασιστεί, είναι καθαρή επιλογή της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι "είμαστε σε μια μέρα που γίνονται ακόμα διαπραγματεύσεις".

"Μαρτύριο της σταγόνας"

Την ίδια ώρα η χώρα έχει παραλύσει μετά την τέταρτη ημέρα απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών δημοσίας χρήσεως, ενώ στο χορό μπήκαν και οι τα οχήματα διεθνών μεταφορών. Ελάχιστα πρατήρια στην Αττική διαθέτουν βενζίνη, ενώ δραματική είναι η κατάσταση σε αρκετούς νομούς της χώρας όπου δεν είναι ανοικτό ούτε ένα πρατήριο! Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο που έρχεται αναμένεται μαζική έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου αλλά και εκδρομέων που θα ταξιδέψουν για το Σαββατοκύριακο.

H κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα

Χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις και με τον εφοδιασμό του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με καύσιμα, συνεχίζεται στη Βόρεια Ελλάδα η απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών δημόσιας χρήσης.

Από το πρωί, ο εφοδιασμός των πρατηρίων στη Μακεδονία και τη Θράκη εξακολουθεί να γίνεται με το «σταγονόμετρο». Από τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης επιτρέπεται να φορτώνουν ημερησίως μόνο δύο βυτιοφόρα, 30.000 λίτρων έκαστο, για κάθε εταιρία εμπορίας πετρελαιοειδών. Από αύριο, πάντως, οι απεργοί θα επιτρέψουν τον εφοδιασμό -με 3.000 λίτρα βενζίνης- των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, που μέχρι σήμερα έπαιρναν καύσιμα από τις αποθήκες της ελληνικής αστυνομίας στο Ντεπό.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Γιαβρίδης, επεσήμανε ότι, σήμερα τουλάχιστον, επιτρέπεται η ομαλή φόρτωση των βυτιοφόρων, που μεταφέρουν καύσιμα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ώστε να μην παρακωλύονται οι μετακινήσεις Ελλήνων και ξένων τουριστών.

Εν αναμονή των εξελίξεων, ήδη σημειώνονται οι πρώτες ακυρώσεις κρατήσεων, που είχαν γίνει για το Σαββατοκύριακο, σε ξενοδοχεία της Χαλκιδικής και της Πιερίας, καθώς οι τουρίστες αδυνατούν να μετακινηθούν οδικώς προς τον τόπο των διακοπών τους. Υπενθυμίζεται ότι χθες εκδόθηκε εισαγγελική εντολή για το σχηματισμό δικογραφιών, σε βάρος όσων παρακωλύουν την ελευθερη κίνηση οχημάτων ιδιωτικής χρήσης από και προς τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης.

Μετρημένα στα δάχτυλα, είναι πλέον τα βενζινάδικα στις Σέρρες που διαθέτουν αποθέματα βενζίνης.Σύμφωνα με τον πρόεδρο βενζινοπωλών Σερρών Δημήτρη Γουργουλίδη, αν συνεχιστεί η απεργία των ιδιοκτήτων φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, μέχρι το βράδυ θα κλείσουν και αυτά.

Στην ουρά για δύο και τρεις ώρες περιμένουν ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων για να εξασφαλίσουν λίγα λίτρα βενζίνης από πρατήρια στη Λαμία. Κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας από τη Θήβα μέχρι και την Πελασγία όσο και μέσα στην πόλη της Λαμίας από χθες δεν υπάρχουν πλέον καύσιμα.

Σήμερα το μεσημέρι ΙΧ βυτιοφόρο εφοδίασε τρία πρατήρια στη Λαμία με βενζίνη, που γρήγορα εξαφανίστηκε, αφού τα αυτοκίνητα σχημάτισαν αμέσως ουρές που ξεπερνούσαν και τα 500 μέτρα. Οι οδηγοί περίμεναν υπομονετικά στην ουρά να φτάσει η σειρά τους για να πάρουν καύσιμα "με το δελτίο". Οι πρατηριούχοι που μπόρεσαν να εξασφαλίσουν λίγα καύσιμα, δεν έδιδαν παραπάνω από 20 λίτρα σε κάθε ΙΧ αυτοκίνητο. Ωστόσο, και στα συγκεκριμένα πρατήρια εξαντλήθηκαν γρήγορα οι διαθέσιμες ποσότητες βενζίνης.

Στα νησιά είναι αποκλεισμένα φορτηγά που μεταφέρουν νωπά προϊόντα, ενώ ελλείψεις άρχισαν να παρατηρούνται και στα οπωροκηπευτικά προϊόντα. Τουρίστες, διαμαρτύρονται, καθώς τα ενοικιασμένα αυτοκίνητα που έχουν στα χέρια τους, είναι πλέον άχρηστα, αφού στα νησιά δεν υπάρχει βενζίνη για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Οι βενζινοπώλες, αποφάσισαν την Τρίτη, να μην προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις, θέλοντας καταρχήν να εξαντλήσουν τη δημόσια διαβούλευση που θα γίνει, για τις ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και αφορά τον κλάδο τους.

Συνεχίζονται από τα ξημερώματα τα σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού των πρατηρίων με καύσιμα

Συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού των πρατηρίων βενζίνης της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των βυτιοφορέων. Ελάχιστα είναι πλέον τα πρατήρια της πόλης που διαθέτουν τα τελευταία αποθέματα βενζίνης, ενώ ουρές των αυτοκινήτων σχηματίζονται από τα ξημερώματα έξω από τα πρατήρια.

Σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού των πρατηρίων με βενζίνης παρατηρούνται σε ολόκληρη τη Μακεδονία, ενώ η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως σοβαρή στη Χαλκιδική, επηρεάζοντας αρνητικά και άμεσα τη τουριστική διακίνηση, στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου.

Αυστηρή δήλωση Δασκαλόπουλου

"Μια κλειστή, ολιγάριθμη συντεχνία χρησιμοποιεί αυτές τις μέρες τα προνόμια που τους παρείχε το πελατειακό κράτος, ως μέσο εκβιασμού του κοινωνικού συνόλου, δίνοντας μάχη οπισθοφυλακής και ιδιοτέλειας, ενάντια στις επιτακτικές ανάγκες και τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, αναφορικά με την απεργία των ιδιοκτητών Δ.Χ. φορτηγών.

"Η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει τους εκβιαστές της με τη δέουσα αποφασιστικότητα, στέλνοντας ταυτόχρονα σε όλα τα κλειστά συμφέροντα, το μήνυμα ότι ματαιοπονούν αντιμαχόμενα το μέλλον", αναφέρει ακόμη ο πρόεδρος του ΣΕΒ και καταλήγει: "Η απελευθέρωση της αγοράς οδικών μεταφορών ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Και έχει αποδειχθεί ότι συντελεί στην ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη μείωση των τιμών σε όλη την οικονομία. Η Ελλάδα έπρεπε να είχε προσχωρήσει στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα των οδικών μεταφορών εδώ και χρόνια, αντί να αποτελεί μια αναχρονιστική εξαίρεση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: