Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Τέσσερις νεκροί - Φόβοι για διαρροή ραδιενέργειας Έκρηξη και λευκός καπνός στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα στην Ιαπωνία

Έκρηξη πραγματοποιήθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα στην Ιαπωνία σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο Jiji, ενώ λευκός καπνός έχει κάνει την εμφάνισή του πάνω από αυτό. Παράλληλα οι αρχές της Ιαπωνίας προειδοποίησαν το ενδεχόμενο τήξης στον αντιδραστήρα, ενώ φόβοι εκφράζονται για διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματισμένους εργάτες. Σύμφωνα με την εταιρεια TEPCO που διαχειρίζεται τον αντιδραστήρα, η έκρηξη προήλθε από μετασεισμό.Οι τοίχοι ενός κτηρίου έχουν καταρρέυσει, όμως δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές αν πρόκειται για το κτήριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα. Η Ιαπωνική τηλεόραση ζήτησε από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να μην βγουν καθόλου από τα σπίτια τους.

Οι ιαπωνικές Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για το ενδεχόμενο διαρροής ραδιενέργειας. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στην αίθουσα ελέγχου του Φουκοσίμα 1 μετρήθηκαν 1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό όριο.

Η TEPCO προχώρησε στην ελεγχόμενη έκλυση ραδιενεργού ατμού για να αντιμετωπίσει την αφύσικα υψηλή πίεση σε τουλάχιστον έναν αντιδραστήρα στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό της εργοστάσιο Φουκουσίμα 2, αφού έκανε το ίδιο και στο εργοστάσιο Φουκοσίμα 1, όπου οι αντιδραστήρες αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στην αίθουσα ελέγχου μετρήθηκαν 1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό όριο.

Στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φουκοσίμα εντοπίστηκε ραδιενεργό Κάσιο. Το εύρημα έρχεται να ενισχύσει τους φόβους για τήξη του πυρήνα του, που δημιουργήθηκαν μετά τη μέτρηση υψηλών ραδιενεργών επιπέδων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, στον οποίο η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος μετά το φονικό σεισμό έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης.

«Δεν είναι πιθανό να υπάρξει μια καταστροφή τύπου Τσέρνομπιλ σε έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος. Η απώλεια ψύξης σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά ταυτόχρονα σταματά την αντίδραση» δήλωσε ο Ναότο Σεκιμούρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Ακόμα και εάν πραγματωθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, θα σημάνει ότι θα υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας και ζημιά στον εξοπλισμό, αλλά όχι έκρηξη. Εάν η διαδικασία αποδέσμευσης ραδιενεργού ατμού γίνει με προσοχή θα υπάρξει διαρροή λίγης ραδιενέργειας. Ασφαλώς όχι πέραν μιας ακτίνας 3χλμ, διαβεβαίωσε.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας που παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι παραδόθηκε ψυκτικό υγρό στην Ιαπωνία για χρήση σε πυρηνικό εργοστάσιο. Εντούτοις, δεν ήταν σαφές εάν το ψυκτικό αυτό υλικό χρησιμοποιήθηκε τελικά.

Η εταιρία που διαχειρίζεται τα πυρηνικά εργοστάσια του Τόκιο (Tokyo Electric Power Co-Tepco) ανακοίνωσε ότι η πίεση στο εσωτερικό του αντιδραστήρα Νο.1 στην πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι έχει αρχίσει να αυξάνεται, με κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας. Μάλιστα, αξιωματούχοι του εργοστασίου προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο μικρής διαρροής, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πίεση στον αντιδραστήρα.

Η TEPCO σκοπεύει να λάβει μέτρα για να μειώσει την πίεση.

Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε διατάξει την εκκένωση της περιοχής γύρω από τη μονάδα, όπου διαμένουν περίπου 3.000 άτομα.

Μετά το σεισμό, διεκόπη αυτόματα η λειτουργία 11 αντιδραστήρων σε όλη τη χώρα, όπως προβλέπεται από το σχεδιασμό τους.

Το σύστημα ψύξης της πυρηνικής μονάδας παρουσίασε σοβαρή δυσλειτουργία μετά τον
ισχυρό σεισμό που έπληξε την βορειοανατολική Ιαπωνία.

Στο εργοστάσιο της Οναγκάουα ξέσπασε πυρκαγιά μετά τον πρωινό καταστροφικό σεισμό। Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει λάβει ενημέρωση από την Ιαπωνία ότι η φωτιά έχει κατασβεστεί και δεν έχει εντοπιστεί διαρροή ραδιενέργειας.
.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: