Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
Δηλώσεις Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τους πολιτικούς συντάκτες
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλό μεσημέρι. Αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ ένα άρθρο - παρέμβαση - του Προέδρου του Κινήματος, σχετικά με τη διαφάνεια και την αυτονομία του πολιτικού συστήματος.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει μια σύγκριση. Μια σύγκριση ανάμεσα στην Ελλάδα του 2004 και στην Ελλάδα των πρόσφατων καλοκαιριών, με τα σκάνδαλα. Και βέβαια, το φετινό καλοκαίρι με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους να γίνεται πλέον εθνική υπόθεση. Πραγματικά εθνική υπόθεση, όχι όπως το 2007 που αποτέλεσε πρόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, λέει ότι για την έξοδο από την κρίση που μαστίζει τη χώρα είναι θεμελιώδης προϋπόθεση το νοικοκύρεμα, το σχέδιο, η διαφάνεια, η τήρηση κανόνων και αξιών μιας ευνομούμενης πολιτείας.
Κι εδώ η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες, γιατί δεν έχει αδράξει, δεν έχει αξιοποιήσει τις προτάσεις που έχουμε κάνει εδώ και πολύ καιρό σε αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό γιατί πολύ απλά αποδείχθηκε μέρος του προβλήματος, και όχι μέρος της λύσης. Γι' αυτό και η χώρα σήμερα χρειάζεται μία νέα ηγεσία με διαφορετική αντίληψη και άλλη βούληση για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Με απλά λόγια, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, στα μάτια του Έλληνα πολίτη, είναι πια αναπόφευκτος όρος για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση σε όλες τις διαστάσεις. Κρίση οικονομική, κοινωνική, ηθική, κρίση αξιών.
Και στην κατεύθυνση αυτή, εμείς έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμευόμαστε από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, μετά τις επόμενες εκλογές, να προχωρήσουμε σε μία σειρά από παρεμβάσεις, κάποιες από τις οποίες, αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο του.
Τη μείωση δραστικά των εκλογικών δαπανών με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, το να χτυπήσουμε αποφασιστικά το μαύρο πολιτικό χρήμα, κάνοντας διαφανείς όλες τις πηγές της χρηματοδότησης των κομμάτων, βάζοντας τέρμα στην αδιαφάνεια και στη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι, τιμωρώντας παραδειγματικά τους δημόσιους λειτουργούς, που δεν δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Με απλά λόγια, διαφάνεια παντού, σε κάθε απόφαση, για κάθε ευρώ, για κάθε πρόσωπο, καμία απόφαση εν κρυπτώ και χωρίς έλεγχο.
Εμείς δείχνουμε έμπρακτα τη βούλησή μας, για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, την ευθύνη των υπουργών, τη βούλησή μας να λυτρώσουμε τη δικαιοσύνη από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό που έχει σήμερα, για να μπορεί να κάνει απρόσκοπτα το έργο της.
Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, έχουμε πάρει και πρόσφατες πρωτοβουλίες, όπως ξέρετε, για την επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης σε ζητήματα σκανδάλων, για την ευνοϊκή μεταχείριση όσων δίνουν στοιχεία και αποδείξεις για επίορκους πολιτικούς.
Και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κλείνει λέγοντας ότι χωρίς την αλήθεια, χωρίς αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στο κράτος, χωρίς ξεκάθαρες κουβέντες στον πολιτικό κόσμο, αυτή η πορεία απαξίωσης του πολιτικού κόσμου, που βιώνουμε τις τελευταίες, όχι μόνο ημέρες, και εβδομάδες αλλά θα έλεγα μήνες και χρόνια, αυτή δεν θα σταματήσει. Και εμείς θέλουμε να σταματήσει και σε αυτή την κατεύθυνση θα πάρουμε πρωτοβουλίες.
***
Σήμερα είχαμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΤΕΜΠΜΕ. Η αγορά, το ξέρουμε όλοι μας, στενάζει από την πιστωτική ασφυξία και την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός κάνει ασκήσεις επικοινωνίας. Αυτό που ξέρουν όλοι οι πολίτες, αλλά φαίνεται πως ο πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται, είναι μια σειρά από πολύ επιβαρυντικά στοιχεία.
Είναι για παράδειγμα η αύξηση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών, που στο επτάμηνο έχουν φτάσει και ξεπεράσει τα 2 δις. Είναι το γεγονός, ότι η μεταχρονολόγηση των επιταγών για περίπου 30% των επιχειρήσεων έχει πάει από 6 μήνες και πάνω. Είναι το γεγονός, της επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης. Είναι το γεγονός, ότι το σκέλος των εγγυήσεων των 15 δις που δόθηκε στις τράπεζες δεν έχει αξιοποιηθεί και παραμένει παγωμένο.
Είναι το, ότι τα νέα δις που διοχετεύτηκαν στο ΤΕΜΠΜΕ δεν έφτασαν στις επιχειρήσεις που είχαν πραγματικό πρόβλημα, λόγω κακού σχεδιασμού και αναποτελεσματικών όρων. Είναι το γεγονός, ότι οι εγγυήσεις στις επιχειρήσεις δίνονται χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις και έχουν σαφώς προεκλογικό προσανατολισμό.
Σε αυτά τα στοιχεία δεν απάντησε σήμερα ο πρωθυπουργός. Δεν ακούσαμε κάποιες προτάσεις, κάποιες πρωτοβουλίες, που μπορούν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση.
Εμείς έχουμε κάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουμε μιλήσει για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου αναχρηματοδότησης, έτσι ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν κατευθείαν στις επιχειρήσεις. Έχουμε μιλήσει για την αλλαγή των όρων του ΤΕΜΠΜΕ, επέκταση του προγράμματος, ώστε να καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις, τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του.
Έχουμε μιλήσει για το πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο, τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών για επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα, και βέβαια την υιοθέτηση μέτρων για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων καταναλωτών. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση.
Εφόσον δεν έχει αποδεχθεί τίποτα απ' όλα αυτά, εμείς δικαιούμαστε -όπως εξάλλου το λένε και οι οργανώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σημερινή τους ανακοίνωση- να θεωρούμε ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από ασκήσεις επικοινωνίας και όχι ιδιαίτερα πειστικές.
***
Έρχομαι σε ένα ζήτημα που βρίσκεται σήμερα στην επικαιρότητα και είναι πολύ σημαντικό. Για το προηγούμενο ζήτημα του ΤΕΜΠΜΕ θα υπάρξει σε λίγο μία κοινή ανακοίνωση των αρμόδιων πολιτικών εκπροσώπων, της κυρίας Κατσέλη και του κ. Χρυσοχοΐδη. Για το ζήτημα στο οποίο θα αναφερθώ τώρα, υπάρχει μια ανακοίνωση της κυρίας Χριστοφιλοπούλου, πολιτικής εκπροσώπου για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας.
Είναι το γνωστό θέμα της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Λεπτομέρειες θα δείτε στην ανακοίνωση. Εγώ απλώς θα μείνω στο γεγονός, ότι αυτά που διαβάζουμε σήμερα στις εφημερίδες, δείχνουν πολύ καθαρά τον απόλυτο ερασιτεχνισμό αυτής της κυβέρνησης στο ζήτημα, όπως και σε πολλά άλλα.
Η κυβέρνηση δεν προετοίμασε το θέμα αυτό, δεν διαπραγματεύτηκε σωστά, δεν έκανε τις σωστές θεσμικές κινήσεις για να μην το βρούμε μπροστά μας, και δεν φρόντισε, και δεν φροντίζει ακόμα όπως άλλες χώρες, να πάρουμε μία δυνατότητα πολυετή, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει μία ομαλή προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Δυστυχώς η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αδυναμία της να προβλέψει, να σχεδιάσει και να προστατεύσει τον Έλληνα πολίτη, και στη συγκεκριμένη περίπτωση την Ελληνίδα.
***
Θέλω να κάνω μία αναφορά, σε ένα ζήτημα για το οποίο υπήρξε πριν από μερικές μέρες μία ανακοίνωση του Τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ και αυτό αφορά την απεργία πείνας του κ. Ηλιόπουλου.
Θα θυμάστε, πριν από μερικές μέρες μιλούσαμε για την ανάγκη να εξαντληθεί κάθε δικονομική δυνατότητα που θα υπηρετήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα υπό τις παρούσες συνθήκες.
Σήμερα υπήρξε μία επίσκεψη στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Κλιμάκιο γιατρών του ΠΑΣΟΚ, με τον Άρη Μουσιώνη, και τον Θανάση Νησιώτη, οι οποίοι εξέτασαν τον απεργό πείνας, διαπίστωσαν την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του, και έκριναν ως επείγουσα τη διακομιδή του σε δημόσιο νοσοκομείο με τις απαραίτητες ιατρικές υποδομές. Πρέπει να τονίσουμε ότι, στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο γιατρός της φυλακής.
Εδώ λοιπόν, θέλουμε να απευθύνουμε μία δημόσια έκκληση στους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, να γίνει αυτή η άμεση μεταφορά, να διασφαλίσουν την άμεση μεταφορά του Θόδωρου Ηλιόπουλου στο κατάλληλο δημόσιο νοσοκομείο, γιατί πλέον η υγεία του βρίσκεται σε εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο.
***
Θέλω να κλείσω, με μια αναφορά στο γενικότερο πολιτικό κλίμα, με αφορμή και τις δηλώσεις διαφόρων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες και σήμερα.
Η γενική αίσθηση που, νομίζω, αποκομίζουμε όλοι μας, είναι ότι η κυβέρνηση πλέον δεν κάνει καν τον κόπο να διαψεύσει ότι προσανατολίζεται σε πρόωρες εκλογές. Εμείς λέμε μακάρι να γίνουν πρόωρες εκλογές, το έχουμε ζητήσει, θα είναι μια λύτρωση για τη χώρα.
Βέβαια, θέλουμε να επισημάνουμε μια σειρά από πράγματα. Το πρώτο είναι ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να πείσουν τους Έλληνες πολίτες ότι και γι' αυτό φταίει το ΠΑΣΟΚ.
Και για τις πρόωρες εκλογές το ΠΑΣΟΚ φταίει, όπως φταίει -είναι γνωστό- και για μια σειρά από άλλα πράγματα. Δεν φταίει η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, δεν φταίνε τα αδιέξοδα της, φταίει το ΠΑΣΟΚ, και το γεγονός ότι βάζει υποτίθεται τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο όπως το είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το δεύτερο είναι ότι πηγαίνοντας προς αυτές τις πρόωρες εκλογές το πιο πιθανό -αναφέρθηκα και χθες σε αυτό- είναι η κυβέρνηση να ανασχηματιστεί. Να επιχειρήσει ο Μανωλιός να βάλει τα ρούχα του αλλιώς.
Για κάποιο λόγο, τον οποίο ειλικρινά δεν κατάλαβα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θεώρησε τις χθεσινές μου αναφορές στον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης ως «αήθη συμπεριφορά». Ομολογώ πως με εκπλήττει, το γιατί η μια παρόμοια αναφορά, αποτελεί αήθη συμπεριφορά.
Με την ευκαιρία αυτή, πρέπει να πω ότι, τελικά, η πολιτική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης συνολικά, αλλά και του εκπροσώπου της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης, που είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι πλέον παιδαριώδης. Θα διδάσκεται στα πανεπιστήμια του κόσμου, στις Σχολές Πολιτικής Επιστήμης, ως παράδειγμα προς αποφυγήν.
Τώρα τι άλλο θα ακούσουμε πηγαίνοντας προς εκλογές; Κατ' αρχάς, θα δούμε τη κυβέρνηση να τάζει και να υπόσχεται τα πάντα. Η λογική τους είναι πολύ απλή. «Ας δώσουμε τώρα, ας τινάξουμε τα πάντα στον αέρα, ο λογαριασμός θα έρθει στην επόμενη κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς δεν θα είμαστε εμείς».
Και βέβαια, τέλος και αυτό το έχουμε δει, πολύ έντονα τις τελευταίες ημέρες, θα μπει λάσπη στον ανεμιστήρα, και θα επιχειρήσουν να στοχοποιήσουν μια σειρά από στελέχη μας, βεβαίως κυρίως τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Είναι απολύτως φυσιολογικό αυτό, εμείς το περιμένουμε, είμαστε έτοιμοι γι' αυτό, και αυτό γιατί στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί τη ελπίδα για να βγούμε όλοι από το σημερινό τέλμα. Να ηγηθεί μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας, που θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση.
Εγώ λοιπόν θα επαναλάβω αυτό που είπα και χθες ας: φύγουν με αξιοπρέπεια. Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Αντώναρος εχθές είπε ότι δεν θα σας αφήσει να βάλετε τη χώρα σε μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο. Πώς το ερμηνεύετε αυτό; Και δεύτερον, πως απαντάτε στον κ. Ζαγορίτη που λέει ότι έχετε μεγάλη ευθύνη γιατί οδηγείτε τη χώρα σε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Μποτώνη, τα είπαμε όλα αυτά. Να επαναλάβω τα ίδια;
ΣΠ.ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε αναφερόμενος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο είπατε τις λέξεις «εκπρόσωπος της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης». Υπαινίσσεστε κάτι με αυτό; Θεωρείτε ότι υπάρχουν υποομάδες στην κυβέρνηση που ενδεχομένως να μην εκπροσωπούνται από τον κ. Αντώναρο;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Του ανταποδίδω τη φιλοφρόνηση. Με ονόμασε εκπρόσωπο της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Ν.ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Στη λασπολογία και στην όξυνση που λέτε ότι θα δεχτείτε από την κυβέρνηση πως θα απαντήσετε, με ποιον τρόπο;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Νηφάλια, με προτάσεις για το μέλλον του τόπου.
Α.ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Προτιμάτε 4 ή 11 Οκτωβρίου τις εκλογές;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Προτιμάμε εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Δεν έχουμε καμία προτίμηση στην ημερομηνία. Ο Οκτώβρης έχει και συμβολικές ημερομηνίες για εμάς, όπως ξέρετε, αλλά οι εκλογές αυτές θα είναι εκλογές λύτρωσης, όποτε και να γίνουν.
Α.ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ήθελα μου πείτε πώς σκοπεύετε να πείσετε τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος άκουγε το 2004 τον κ. Καραμανλή να υπόσχεται από τη μεταρρύθμιση του κράτους μέχρι πλήρη διαφάνεια παντού και δεν είδε προφανώς όπως λέτε εσείς τίποτα, πώς σκοπεύετε εσείς να πείσετε τον Έλληνα πολίτη γι' αυτά που δεσμεύεστε, για τις γενικόλογες, θα μου επιτρέψετε την παρατήρηση αναφορές για το μαύρο πολιτικό χρήμα και την αντιμετώπιση του. Το πρώτο είναι αυτό.
Και το δεύτερο είναι πώς σχολιάζετε τη θετική αντίδραση κάποιων στελεχών του Συνασπισμού, όχι μόνο του κ. Κύρκου, στην πρόταση που κάνατε για κοινή συνεννόηση των δυο χώρων και προγραμματική συνεργασία. Ευχαριστώ.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για το δεύτερο χαιρόμαστε ιδιαίτερα. Για το πρώτο, θα πείσουμε με τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει όλο αυτόν τον καιρό, με την προσωπικότητα και τις αξίες που πρεσβεύει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τα στελέχη μας και με τη διαδρομή όλων.
Γ.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θεωρείτε μήπως ότι όλο αυτό το παιχνίδι που γίνεται με την υπόθεση SIEMENS και με τον κ. Χριστοφοράκο και η καθυστέρηση στην έκδοσή του στην Ελλάδα, ίσως έχει σχέση με το να πάει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ χωρίς να έχει το βαρίδι αυτό;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ξέρετε ότι έχουμε ασκήσει έντονη κριτική στον όλο χειρισμό αυτής της υπόθεσης με κυρίαρχο στοιχείο -και από αυτό ξεκινούν όλα- το γεγονός, ότι ο κ. Χριστοφοράκης αφέθηκε να φύγει από την Ελλάδα.
Τώρα, εάν η κυβέρνηση φτάσει στο σημείο να επιχειρεί να κάνει ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό, για το πότε ακριβώς θα φτάσει στο αεροδρόμιο σιδηροδέσμιος ο κ. Χριστοφοράκος, νομίζω πως οι Έλληνες πολίτες έχουν καταλάβει τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί.
Α.ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Έχουμε να πούμε κάτι σχετικά με τις φετινές εκδηλώσεις των γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ, στις 3 του Σεπτέμβρη;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να περιμένετε να σηματοδοτήσουμε, όχι απλώς την ιστορία του Κινήματός μας, η οποία είναι γνωστή στο πανελλήνιο, αλλά και το μέλλον.
Γ.ΜΗΛΙΩΝΗΣ: Στο άρθρο του ο κ. Παπανδρέου λέει στο δεύτερο σημείο των προτάσεών του: «Οι ιδιωτικές εισφορές» -στα κόμματα εννοεί- υποχρεωτικά ονομαστικοποιημένες και μέσω τραπεζικών λογαριασμών». Κατ' αρχήν εννοεί και συνδρομές κομματικών μελών ενός κόμματος στο κόμμα του;
Και δεύτερον, πως θα το κάνει αυτό; Και αν κάποιος αρνηθεί; Δηλαδή ως πού φτάνουν τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη; Και πώς θα επιβάλλει την υποχρεωτική ονομαστικοποίηση;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εμείς, ως προς αυτό, δεν έχουμε το πρόβλημα, που φαίνεται να έχουν άλλα πολιτικά κόμματα. Όποιος ιδιώτης θέλει να προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ, μέσα στο πλαίσιο των όσων ορίζει, ο νόμος θα πρέπει να το κάνει ονομαστικοποιημένα, και μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Οι εισφορές, βεβαίως, όπως ξέρετε, έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, για να γίνονται κι αυτές με αυτό τον τρόπο, με τη γνωστή έκδοση της κάρτας μέλους, και τις άλλες συναφείς πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει.
Γ.ΜΗΛΙΩΝΗΣ: Συγνώμη που επιμένω αλλά δεν λέει εδώ για το ΠΑΣΟΚ. Λέει «των κομμάτων».
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι. Εμείς ξεκινήσαμε ήδη να το κάνουμε για το δικό μας το κόμμα, ως κυβέρνηση, θα θελήσουμε να το διευρύνουμε σε όλα τα πολιτικά κόμματα.
Γ.ΜΗΛΙΩΝΗΣ: Υποχρεωτικά με νόμο;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μετά από μια περίοδο διαβούλευσης συνήθως με αυτόν τον τρόπο γίνονται αυτές οι αλλαγές.
ΣΠ.ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Παπανδρέου σήμερα στο άρθρο του μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι: «Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε υποδίκους να γίνονται τιμητές του πολιτικού συστήματος».
Και σήμερα πάντως υπάρχουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, που ψέγουν τον κ. Παπανδρέου ότι άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με υποδίκους. Πως απαντάτε εσείς σε αυτό;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα μπορούσα να απαντήσω, κάνοντας ένα μακρύ κατάλογο υποδίκων με τους οποίους εναγκαλίζεται η κυβέρνηση.
Ο κ. Ψωμιάδης για παράδειγμα, ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ο κ. Βουρλούμης, στελέχη που είχαν εμπλακεί με την ιστορία των τοξικών ομολόγων. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος, αν θέλει η κυβέρνηση πραγματικά να μιλήσουμε για υποδίκους.
Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Για το θέμα που αναφέρατε πριν σε σχέση με την εξίσωση ανδρών - γυναικών στα συνταξιοδοτικά όρια.
Αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ είναι ότι εφόσον η κυβέρνηση δεν έκανε αυτές τις ενέργειες, που όπως είπατε δεν έκανε, δεν υπάρχει καμία ελπίδα γι' αυτούς τους ανθρώπους. Δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση αναθεώρησης, αλλαγής του τοπίου εάν και εφόσον το ΠΑΣΟΚ έρθει στην εξουσία. Θα ισχύσει αυτό, το οποίο βλέπουμε σήμερα στις εφημερίδες.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, δεν είναι έτσι. Κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης των συγκεκριμένων όρων και βεβαίως και της περιόδου προσαρμογής. Πολλές χώρες έχουν πετύχει θετικά πράγματα για τους πολίτες, για τις γυναίκες, στη συγκεκριμένη περίπτωση, και στους όρους αλλά και στην περίοδο προσαρμογής.
Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Συγνώμη, αλλά τώρα βλέπουμε ότι το πολύ να δοθεί μια πενταετία για ειδικές περιπτώσεις γυναικών που έχουν άνδρα με αναπηρία 67%, 3 παιδιά κλπ. Εσείς αυτό θα το αλλάξετε; Δηλαδή θα βάλετε παραπάνω από 5 χρόνια;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό δεν το ξέρουμε. Ξέρουμε απλώς μια πρώτη άρνηση στις αιτήσεις, που έχει υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης. Μια κυβέρνηση, η οποία έχει μια διαπραγματευτική δυνατότητα, και το πολεμάει το ζήτημα, μπορεί να πετύχει πολλά πράγματα.
Ν.ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία και λέγοντας ότι φορτώνει το λογαριασμό στην επόμενη κυβέρνηση, μήπως προετοιμάζετε το έδαφος κι εσείς για δεινά μέτρα, για δύσκολα μέτρα που θα πάρετε στο επίπεδο της οικονομίας; Δηλαδή τη λογική της «καμένης γης» που παραλάβατε, άρα είναι δύσκολα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ως προς την «καμένη γη», επειδή με ρωτούν συχνά. Έχουμε απόλυτη συναίσθηση της σημερινής κατάστασης, δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της «καμένης γης».
Δύσκολα μέτρα θα πάρουμε, ναι. Αλλά θα είναι για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες είναι ευνοημένες. Είναι οι έχοντες και οι κατέχοντες, είναι όσοι έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα, όσοι φοροδιαφεύγουν, όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Είναι προφανές, ότι αυτοί θα σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος, από αυτό που σηκώνουν σήμερα.
Ευχαριστώ πολύ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου