Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Σχέδιο αποσυμφόρησης της Ειδομένης και του Πειραιά...


Ειδομένη

Αν και η βροχή έχει κάνει αβίωτη την καθημερινότητα στην Ειδομένη, οι πρόσφυγες παραμένουν αμετακίνητοι ωστόσο, κάποιοι κάνουν δεύτερες σκέψεις και δειλά-δειλά μετακινούνται στα κέντρα φιλοξενίας.

Έως...
το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν δημιουργηθεί οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον Πειραιά και την Ειδομένη, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

«Δεν υπάρχει στον σχεδιασμό μας αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της Ειδομένης» επανέλαβε ο κ. Βίτσας και ζήτησε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης στις άλλες χώρες της Ευρώπης, να υπάρχει διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία και μετεγκατάσταση από την Τουρκία.

Με αφορμή τη διαφορά στον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά τις τελευταίες ημέρες, σχολίασε ότι «οι διακινητές διαμορφώνουν μία κατάσταση και τρέχουν να προλάβουν».

Στοιχειώδη στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δήλωσε σήμερα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιληφθούν οι πρόσφυγες ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσει με ευθύνη χωρών που βρίσκονται στα βόρεια και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες πηγαίνοντας στους κοντινούς καταυλισμούς, όπου θα έχουν τη στοιχειώδη στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

Απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης στην Ειδομένη. «Με βίαιο τρόπο δεν γίνεται. Και δεν θέλουμε και θα είναι απάνθρωπο» είπε (Mega) και πρόσθεσε: «Πρέπει να τους πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά το να τους πείσουμε δεν γίνεται με δακρυγόνα. Το 50% είναι γυναίκες και παιδιά».

Αναγνώρισε, πάντως, ότι δεν είναι εύκολο να πειστούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στο λιμάνι του Πειραιά προσπαθούσαμε χθες επί πέντε ώρες να επιβιβάσουμε κόσμο για να τους πάμε σε καταυλισμό στον Άγιο Ανδρέα. Δεν ήθελαν να μπουν στα λεωφορεία γιατί ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη. Δεν είναι ενημερωμένοι,υπάρχουν και τα διάφορα κυκλώματα...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: