Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ Η ΙΣΧΥΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...


Ρεπορτάζ : Τάκης Καφετζής

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου άγγιζε και τις 7 μονάδες. Την ίδια στιγμή η δυνητική μετατόπιση ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ παρουσίαζε τάση αυξητική, φτάνοντας... κοντά ακόμα και στις 10 μονάδες, με την αντίστροφη μετατόπιση να είναι ελάχιστη.
Από την εξέλιξη αυτών των μετατοπίσεων μέχρι και ανήμερα των εκλογών θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό τόσο οι επιδόσεις των δύο κομμάτων εξουσίας όσο και ο συσχετισμός της δύναμής τους, ένας συσχετισμός που διαμορφώνει και τη μορφή του δικομματισμού στην εκάστοτε εκλογή.
Αν οι παραπάνω δημοσκοπικές τάσεις είναι ανθεκτικές, και φαίνεται πως είναι ακόμα και στη «θερμή φάση» της προεκλογικής περιόδου, τότε θα επαληθευτούν και στην κάλπη. Αυτό σημαίνει ότι το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου θα υπάρχει ένα καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα, με την αθροιστική δύναμη του δικομματισμού να κινείται προς το 80%, τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση να σχηματίζει κυβέρνηση με ευχερή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και ποσοστό εκλογικής δύναμης της τάξης του 43%, την ψήφο της Ν.Δ. να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και τον εκλογικό χάρτη της χώρας να γνωρίζει μια σαφή μεταβολή.
Η έκταση αυτής της μεταβολής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και δεν μπορεί τούτη τη στιγμή να εκτιμηθεί σε ποια επίπεδα θα βρεθεί. Υπάρχουν ωστόσο μακροσκοπικές σταθερές και ευκρινείς διαιρέσεις στον εκλογικό χάρτη.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: