Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Η ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ...


Ρεπορτάζ : Κων/νος Ζούλας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)

«Οι υποτιμήσεις και οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται ποτέ» έλεγαν οι παλαιότεροι δημοσιογράφοι, χωρίς, ωστόσο, να αρνούνται πως όταν τα σχετικά δημοσιεύματα πληθαίνουν, είναι θέμα χρόνου να επιβεβαιωθούν. Στην Ελλάδα, υποτίμηση ευτυχώς...
δεν μπορεί πια να γίνει (και ελπίζουμε να μη χρειασθεί...), αλλά το γεγονός ότι τα ρεπορτάζ περί επικείμενης ριζικής αναδόμησης της κυβέρνησης έχουν γίνει μέρος της καθημερινής «ειδησεογραφίας», δεν είναι βέβαια προϊόν δημοσιογραφικής φαντασίας.

Η άμεση (σχεδόν) τοποθέτηση του κ. Γιώργου Νικητιάδη στη θέση της παραιτηθείσης Αντζελας Γκερέκου στο χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού εμφανίστηκε από την κυβέρνηση ως διάψευση των σχετικών φημολογιών περί ευρύτερων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Το γεγονός, ωστόσο, ότι τις σχετικές φημολογίες συντηρούν το τελευταίο διάστημα τα ίδια τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ουδόλως απομακρύνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως διατείνονται συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι «δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού πριν από το φθινόπωρο».
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι την ανάγκη άμεσης αντικατάστασης συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών στα οποία καταλογίζεται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις έκτακτες συνθήκες που επέβαλε η εμπλοκή του ΔΝΤ και της Ε.Ε. στο οικονομικό αδιέξοδο της χώρας, επικαλούνται ακόμη και υπουργοί που προφανώς εκτιμούν ότι δεν διακυβεύεται η δική τους θέση. Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι ακόμη και ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος, το περιβάλλον του οποίου δεν κρύβει την έντονη ανησυχία τού αντιπροέδρου για την αναιτιολόγητη κωλυσιεργία που εμφανίζει εν συνόλω το κυβερνητικό σχήμα. Φωτογραφίζονται έτσι πρωτίστως η κ. Λούκα Κατσέλη και δευτερευόντως οι κ. Τίνα Μπιρμπίλη, Κατερίνα Μπατζελή και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στις οποίες δικαίως ή αδίκως επικεντρώνεται -από μερίδα του Τύπου- η κριτική ότι αδυνατούν να αντιληφθούν τις έκτακτες συνθήκες που δοκιμάζουν τη χώρα.
Πάλι υπουργείο Εμπορίου;
Σημειωτέον δε, ότι ο κ. Πάγκαλος λέγεται ότι κρίνει απαραίτητη όχι μόνον την έξοδο από την κυβέρνηση συγκεκριμένων υπουργών, αλλά και την αλλαγή της ίδιας της κυβερνητικής δομής, εκτιμώντας προφανώς ότι το ολιγομελές σχήμα του πρωθυπουργού απεδείχθη ήδη προβληματικό. Την άποψη αυτή έχουν και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι το οικονομικό επιτελείο πρέπει άμεσα να ενισχυθεί με έναν επιπλέον υφυπουργό αρμόδιο μόνον για τις εφορίες και τα κρατικά έσοδα, να συσταθεί το πάλαι ποτέ υπουργείο Εμπορίου για τον έλεγχο των τιμών, όπως και να αυτονομηθεί εκ νέου το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας.
Υπέρ ενός γενναίου ανασχηματισμού λέγεται μάλιστα ότι είναι και άλλοι κορυφαίοι υπουργοί όπως η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης αλλά και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ στον αντίποδα άλλοι συνάδελφοί τους όπως οι κ. Γιάννης Ραγκούσης και Παύλος Γερουλάνος έχουν εντελώς αντίθετη άποψη. Οι τελευταίοι μάλιστα φέρονται να έπεισαν -επί του παρόντος- τον πρωθυπουργό ότι τυχόν αλλαγές -τώρα- στο κυβερνητικό σχήμα θα μεταφράζονταν ως παραδοχή ανεπάρκειας ενός υπουργικού συμβουλίου που επελέγη και ορκίστηκε μόλις προ οκτώ μηνών. Το επιπλέον επιχείρημά τους ήταν πως οι περισσότεροι υπουργοί άρχισαν να καταθέτουν μόλις το προηγούμενο δίμηνο τα πρώτα νομοθετήματά τους και επομένως τυχόν αντικατάστασή τους θα προσέφερε ένα ακόμη επιχείρημα στην αντιπολίτευση.
Οσοι γνωρίζουν, ωστόσο, καλά τον πρωθυπουργό ουδόλως πεπεισμένοι είναι ότι το σενάριο ριζικών κυβερνητικών αλλαγών έχει όντως «κλειδώσει» για το φθινόπωρο όπως πιστεύουν τις τελευταίες ημέρες οι περισσότεροι υπουργοί. Ο ίδιος αποφεύγει βέβαια να αποκαλύψει ακόμη και στους καθημερινούς συνομιλητές του τις προθέσεις του, αλλά ο αποδεδειγμένα απρόβλεπτος χαρακτήρας του κάνει πολλούς να θεωρούν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Επικαλούνται γι' αυτό την πρόσφατη δήλωσή του ότι δεν τον ενδιαφέρει η επανεκλογή του για μια δεύτερη θητεία.
Εικάζουν έτσι ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα διστάσει να προβεί όχι μόνον σε διορθωτικές κινήσεις, αλλά ακόμη και σε απρόσμενες καρατομήσεις, χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες. Οπως είπε χαρακτηριστικά στην «Κ» βουλευτής που ήταν κοντά του την περίοδο της αντιπολίτευσης, ένα από τα λάθη που ανέκαθεν ο κ. Παπανδρέου καταλόγιζε στον προκάτοχό του, ήταν η παροιμιώδης αναβλητικότητα του κ. Καραμανλή να παραδεχθεί ακόμη και κραυγαλέα εσφαλμένες επιλογές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: