Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Έρχονται οι ενεργειακοί επιθεωρητές



Έρχονται οι ενεργειακοί επιθεωρητές

Του Σωτήρη Χιωτακή

Και επισήμως τίθεται σε εφαρμογή με το ξεκίνημα της χρονιάς η ρητρα καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ η οποία για το τρέχον τουλάχιστον τρίμηνο θα οδηγήσει σε μικρές μειώσεις στους λογαριασμούς μας.

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η υπουργός περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής κ . Τίνα Μπιρμπίλη η οποία παρουσίασε και τον νέο κανονισμό ( ΚΝΑΚ) για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, μέσω του οποίου καθίσταται υποχρεωτική η ενεργειακή επιθεώρηση για χιλιάδες κτίρια σε όλη τη χώρα.

Όπως ανέφερε η κ .Μπιρμπίλη όλες οι νέες οικοδομές αλλά και ήδη υφιστάμενα κτίρια με εμβαδόν άνω των χιλίων τ.μ., που ανακαινίζονται καθώς και κάθε ακίνητο μεγαλύτερο των 50 τ.μ. που βγαίνει προς ενοικίαση ή προς πώληση θα πρέπει να αποκτούν ενεργειακά πιστοποιητικά, τα οποία θα χορηγούνται από ιδιώτες επιθεωρητές έναντι συγκεκριμένης αμοιβής ως βάσει διαλόγου για τον καθορισμό της αμοιβής αναφέρθηκε το ένα ευρώ το τ.μ , ωστόσο η υπουργός επεσήμανε ότι παρά την άμεση οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών, μεσομακροπρόθεσμα θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η κ. Μπιρμπίλη υποστήριξε ότι τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν περίπου 20 με 25 % περισσότερο από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά για δαπάνες θέρμανσης και ψύξης,

Ενώ εκτίμησε ότι το σχετικό κόστος θα αποσβεστεί μέσα σε πέντε έως οχτώ χρόνια.

Η ενεργειακή επιθεώρηση θα είναι υποχρεωτική ναι φορά κάθε δεκαετία ενώ η λειτουργία των λεβήτων θα καταστεί υποχρεωτική κάθε τέσσερα χρόνια.

Το υπουργείο εκτιμά ότι θα αναθερμανθεί η οικοδομική δραστηριότητα , ενώ εντάσσει το νέο κανονισμό τόσο στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της χώρας σε κοινοτική οδηγία του 2006 όσο και στη γενικότερη πολιτική εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

Ο υφυπουργός κ . Γ. Μανιάτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «και το πρόγραμμα της εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια θα περάσει τελικά από τους ενεργειακούς επιθεωρητές ενώ ήδη για τη χρηματοδότηση του έχουν εξασφαλιστεί 50 έως 100 εκ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ και αναζητούνται πρόσθετα κίνητρα ( Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές).

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι η ιδιώτες επιθεωρητές θα ελέγχονται από ειδικό σώμα επιθεωρητών του δημοσίου το οποίο και επιβάλλει κυρώσεις σε περίπτωση που η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται.

Τέλος η ηγεσία του υπουργείου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον, και αφού λειτουργήσουν ικανοποιητικά οι νέες ρυθμίσεις, να ενεργοποιηθούν αυτές τόσο σε σχέση και με το σύνολο των κτιρίων όσο και σε σχέση με τον έλεγχο πολεοδομικών παραβάσεων όπως οι αυθαίρετη δόμηση και οι ημιυπαίθριοι.

Οι σχετικές ρυθμίσεις θα τεθούν σε διαβούλευση για είκοσι μέρες.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: