Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Μέτρα εδώ και τώρα ζητεί ο διάδοχος του Αλμούνια

Mέτρα εδω και τώρα ζητεί και ο διαδοχος του Αλμούνια, ο νέος επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν. Χαρακτήρισε θέμα “μείζονος ανησυχίας” το ελληνικό έλλειμμα, τονισε ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι μικρά, αλλά χρυσωσε το χαπι, λέγοντας ότι η χώρα μας δεν κινδυνεύει με αποβολή από την Ευρωζωνη.

Στο πλαίσιο της κατάθεσής του ενώπιον των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ολι Ρεν επεσήμανε πως και οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφάνισαν έλλειμμα που ξεπέρασε το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, παραβιάζοντας τους κανονισμούς της Ένωσης για το έλλειμμα. Τόνισε ωστόσο, πως χώρες, όπως η Ελλάδα, των οποίων το έλλειμμα εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε κοντά στο 13% του ΑΕΠ το 2009, είναι πηγή ανησυχίας για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της Ε.Ε.

Μάλιστα αναφερόμενος στην Ελλάδα, υπογράμμισε οτι θα χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες που του παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλίσει ότι η χώρα θα συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό. "Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας αφήνουν μικρό περιθώριο για ελιγμούς" προειδοποίησε.

Ο ίδιος εκτιμά πως οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να σταθεροποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους τα προσεχή έτη, με κάθε μέσο. Τα “πακέτα” στήριξης είναι ακόμη απαραίτητα για την ώθηση της ανάπτυξης, ωστόσο οι κυβερνητικές δαπάνες θα πρέπει να αποσυρθούν “όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή”.

Η ανεργία είναι, σύμφωνα με τον επίτροπο, η βασική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γι΄ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για την αύξηση των θέσεων εργασίας στο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Παράλληλα, "σημαντική πρόκληση" συνιστά η διασφάλιση του μέλλοντος του ευρώ. Η δημοσιονομική ενοποίηση πρέπει να αρχίσει το αργότερο το 2011 ενώ απαραίτητος είναι ο συντονισμός οικονομικής πολιτικής, ειδικά των χωρών που ανήκουν στην Ευρωζώνη.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: