Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Ασφυξία στα ασφαλιστικά ταμεία

Νέα ένεση 220 εκατ. στον ΟΑΕΕ

Σε οικονομική ασφυξία βρίσκεται ο ΟΑΕΕ, το δεύτερο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας την Τρίτη αποφασίσθηκε να δοθεί τονωτική ένεση 220 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του ταμείου για το 2010, για να μην μείνουν στον αέρα οι συνταξιούχοι που περιμένουν να πληρωθούν οι συντάξεις Μαρτίου Απριλίου καθώς και το δώρο του Πάσχα.

Σήμερα ο ΟΑΕΕ καταγράφει άνοιγμα 1,8 δισ ευρώ από βεβαιωμένες εισφορές που δεν πληρώθηκαν! Η επιχορήγηση από τον προυπολογισμό δε θα ξεπεράσει τα 540 εκατ. ευρω από τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί τα 390 εκατ. ευρώ, μαζί με το ποσό που εγκρίθηκε χτες.

Ο Υπουργός Οικονομίας έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνει η εκτέλεση του προυπολογισμού για κανένα ασφαλιστικό ταμείο γιατί οποιαδήποτε παρεκτροπή μπορεί να τινάξει στον αέρα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, υποδεικνύοντας μάλιστα στα ταμεία να εκποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία γιατί δεν υπάρχει… σάλιο!

H εκποίηση – για πολλούς, ξεπούλημα - έχει ήδη αρχίσει. Το ΙΚΑ θα πληρώσει τις συντάξεις με ένα ομόλογο αξίας 401.467.351 εκατ .ευρώ που θα ρευστοποιήσει το Μάιο. Το δεκαετές ομόλογο GR 0124011454 που αποκτήθηκε το 2000 ,με ημερομηνία λήξης 19/5/10 θα είναι η ..σανίδα σωτηρίας του ταμείου που ήδη ζορίζεται να ανταπεξέλθει με τα ψαλιδισμένα budgets του 2010.

Η απόφαση ελήφθη τα Χριστούγεννα αφού και το Υπουργείο Εργασίας διαπίστωσε ότι πρόκειται για παλιό , «γερό» ομόλογο υψηλού σταθερού επιτοκίου που διαπραγματεύεται στην ΗΔΑΤ με τιμή 101,250 και θα ενισχύσει το ταμείο του ΙΚΑ με 406.485.693,32 εκατ ευρώ.

Μέχρι τότε τι;

Τι θα γίνει όμως μέχρι τότε ; Σε δύο μήνες το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας ενώ και ο κ. Λοβέρδος παραδέχτηκε ότι τα δύσκολα για το ΙΚΑ φέτος θα έρθουν το καλοκαίρι.
Η επόμενη λύση που συζητήθηκε στη σύσκεψη των Χριστουγέννων ήταν η ρευστοποίηση του πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας αξίας 385.990.333,85 εκ ευρώ ( αποτίμηση 31/12/2009) . Η εκποίηση των 21 εκατ. τεμαχίων αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από τη διοίκηση του ΙΚΑ αλλά και από στελέχη του Υπουργείου έως ότου υπολογιστούν τυχόν απώλειες .

Από την αγορά μετοχών κατά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας το ΙΚΑ βγαίνει οριακά κερδισμένο σήμερα αλλά αυτό δε μπορεί να ισοσκελίσει τις βαριές απώλειες που έχει σημειώσει το χαρτοφυλάκιο του ταμείου στο παρελθόν από τη συγκεκριμένη μετοχή.

Ολες οι διοικήσεις των ταμείων, άλλωστε, ..φυσούνε και το γιαούρτι μετά το σκάνδαλο των “γαλάζιων” ομολόγων και τις κατηγορίες που απηύθυνε ο εισαγγελέας σε διοικητές και μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ταμείων .
«Μπορεί εσείς να θέλετε να ξεπουλήσετε τα ασημικά ,αλλά εμείς δεν πάμε φυλακή» ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι διοικητές των μεγάλων ταμείων προς τους κυρίους Παπακωνσταντίνου και Λοβέρδο , σημειώνοντας επίσης ότι αν πιεστούν να εκποιήσουν ομόλογα που λήγουν σε 2-3 χρόνια , θα έχουν σοβαρές απώλειες λόγω της διεύρυνσης των spread .

Μόνο το ΙΚΑ , κυρίως από τα ομόλογα ,τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου και από τα δύο αμοιβαία κεφάλαια στα οποία έχει επενδύσει, κατέγραψε το τελευταίο τετράμηνο του 2009 λογιστικές απώλειες 510 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας πάντως έχει δώσει εντολή για νέα αποτίμηση της περιουσίας των ταμείων. Συνολικά η αξία των χρεογράφων των ασφαλιστικών ταμείων ήταν 13,2 δισ. ευρώ στις 31/12/2009 από 15 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί στις 31/12/2007.

Τι μένει λοιπόν για να ξεπουλήσουν τα ταμεία;

Η ακίνητη περιουσία είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκποιηθεί χωρίς να χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της λόγω της κρίσης. Ο ΟΑΕΕ πρόλαβε και πούλησε τα προηγούμενα χρόνια δύο ακίνητα φιλέτα – στη Χαλκοκονδύλη και τη Βουλής – ενώ σήμερα εξαιτίας των συνεχών ρευστοποιήσεων ,στο χαρτοφυλάκιό του έχουν απομείνει ελάχιστα αμοιβαία και μετοχές αξίας 550 εκ.ευρώ .

Σε εξίσου δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και τα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων.
Το Ταμείο Πρόνοιας που δίνει τα εφάπαξ με καθυστέρηση έως και 20 μηνών έχει άνοιγμα 1,3 δισ .ευρώ και εκτιμάται ότι αν ενταθεί το κύμα της μαζικής φυγής από το δημόσιο, εξαιτίας των αλλαγών στο ασφαλιστικό , το Ταμείο θα καταρρεύσει...

Ήδη τις τελευταίες μέρες οι παραιτήσεις πέφτουν βροχή και οι ειδικοί υπολογίζουν ότι οι αιτήσεις για συντάξεις θα είναι αυξημένες το Φεβρουάριο κατά 20% σε σχεση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: