Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

"Δεν θα πρέπει κάποιος να πάει φυλακή;"

Βολές κατά της προηγούμενης διακυβέρνησης για την οικονομική κατάσταση της χώρας εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για την ανεξαρτητοποίηση της στατιστικής υπηρεσίας. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι "οι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας βρίσκονται στους κόλπους της ΝΔ και θα λογοδοτήσουν".

Σημείωσε, δε, ότι όποτε βρίσκεται στις Βρυξέλλες οι συνάδελφοι του υπουργοί του θέτουν διαρκώς το ερώτημα: "Δεν πρέπει κάποιος να πάει φυλακή;".

Κάλεσε μάλιστα τη ΝΔ να προχωρήσει σε αυτοκριτική, ενώ κατηγόρησε τον εισηγητή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαργαρίτη Τζίμα, ότι κατέβαλε τεράστια προσπάθεια "υπεράσπισης αυτών που δεν μπορεί υπερασπιστεί".

Αναφερόμενος στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την παροχή ανακριβών στατιστικών στοιχείων στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπακωνσταντίνου διατύπωση τη θέση ότι "οι πολιτικοί οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στους έλληνες πολίτες. Δεν είναι δυνατόν αναγνωρίζουμε προβλήματα και να μην προσωποποιούνται".

Κατηγόρησε, επίσης, τη ΝΔ για "πολιτικό θράσος" για το επιχείρημα της ότι το ΠΑΣΟΚ παραποίησε στοιχεία, με αφορμή την υπόθεση των συναλλαγών του Δημοσίου με τη Goldman Sachs.

Μίλησε για "απελπισμένη προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών της", σημειώνοντας παράλληλα ότι "δεν υπήρχε τίποτε παράνομο στις επίμαχες συναλλαγές".

Έθεσε, δε, το ερώτημα "γιατί η ΝΔ δεν είχε στείλει την υπόθεση σε εισαγγελέα τα 5,5 χρόνια που κυβερνούσε". Αντιθέτως- όπως είπε- "η κυβέρνηση της ΝΔ μετέφερε το χρέος στο 2037, με ανάλογες μεθόδους".

Σε σχέση με τη μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε ανεξάρτητη αρχή, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση κάνει αυτό το οποίο ζητούσε η ΕΕ τα τελευταία πέντε χρόνια".

"Είμαστε ανυποχώρητοι στο ότι εμείς θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο τη θεσμική ανεξαρτησία της αρχής. Πάνω από όλα το χρωστάμε στους έλληνες πολίτες", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, απάντησε ότι η Βουλή δεν μπορεί να έχει τέτοια εκτελεστική αρμοδιότητα.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: