Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Τον επικήδειο του ευρώ γράφει το Spiegel με φόντο την ελληνική σημαία

Νέο προκλητικό δημοσίευμα

http://static.doldigital.net/webstatic/02BCD21173245AC120208F22B25DBA6B.jpg
Βερολίνο, Γερμανία
Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ξαφνικά και αναμενόμενα» κυκλοφορεί τη Δευτέρα το νέο τεύχος του Spiegel. Στον υπότιτλο απεικονίζεται το ευρώ με με μαύρη ταινία πένθους πάνω σε φέρετρο σκεπασμένο με την ελληνική σημαία.

Το Spiegel υποστηρίζει ότι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση εξελίσσεται στο μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της Ευρώπης.

Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το ευρώ αλυσοδένει μεταξύ τους εθνικές οικονομίες που δεν ταιριάζουν.

«Ωστόσο οι πολιτικοί ποντάρουν σε ολοένα νέα προγράμματα. Πρόκειται για λάθος δρόμο» σημειώνει.

Tο Spiegel εκτιμά ότι η Ευρώπη κλυδωνίζεται οικονομικοτεχνικά και ως ιστορικό εγχείρημα έχει ήδη χρεοκοπήσει, ενώ προειδοποιεί ότι οι πολίτες, ιδιαίτερα οι νέοι, δεν ξέρουν πια τι να κάνουν με την ΕΕ, είναι ανάστατοι με το τι κάνουν οι κυβερνήσεις με τα χρήματά τους και βγαίνουν κατά εκατομμύρια στους δρόμους.

Παράλληλα, σε άλλο άρθρο του Spiegel αναφέρεται ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί πρόταση για δανειακή βοήθεια έως 120 δισ. ευρώ που θα συμπληρώνεται με ομόλογα του προσωρινού ταμείου σταθερότητας EFSF για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Τα ομόλογα αυτά, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, θα διοχετευτούν στη συνέχεια από την ελληνική κυβέρνηση στις τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν να καταθέσουν τους τίτλους ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ.

Κατ' αυτόν τον τρόπο ο Σόιμπλε θέλει να παρακάμψει τις αντιρρήσεις της ΕΚΤ, εξαιτίας των οποίων έχει αποτύχει μέχρι τώρα το σχέδιο εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνει το Spiegel.

Προκειμένου ο μηχανισμός διάσωσης EFSF να διαθέτει επαρκή μέσα για περαιτέρω βοήθεια, το χρηματοδοτικό του πλαίσιο θα πρέπει να διευρυνθεί, για να είναι πράγματι δυνατή η εκταμίευση των 440 δισ. ευρώ, που είχαν αποφασιστεί αρχικά ως αποθεματικό του μηχανισμού.

Επιπλέον, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διπλασιάσουν τις εγγυήσεις τους για τον EFSF, που σημαίνει ότι το μερίδιο της Γερμανίας θα αυξηθεί από τα 123 στα 246 δις ευρώ.

Μέρκελ: «Να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος»

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο περιοδικό Super Illu, λέει ότι πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η καγκελάριος εκτιμά ότι η κρίση χρέους που διέρχονται σήμερα η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία είναι αποτέλεσμα προηγούμενων λαθών.

Υπογραμμίζει δε ότι εκείνο που προέχει είναι να αντιμετωπιστούν σημαντικές παραλείψεις και λάθη του παρελθόντος.

Η ίδια διευκρινίζει πάντως ότι η Ευρώπη είναι σήμερα πολύ καλύτερα εξοπλισμένη για κάτι τέτοιο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: