Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Την Τρίτη ανακοινώσεις για την επίμαχη τροπολογία

Λύση ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο σχετικά με την τροπολογία για τις γονικές παροχές και δωρεές, μετά τις έντονες αντιδράσεις και τις ενστάσεις για την αντισυνταγματικότητα της διάταξης.

Την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα υπάρξει εξειδίκευση του νέου φορολογικού καθεστώτος στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, το βράδυ του Σαββάτου επικαλούμενο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, πιθανόν θα γίνουν ανακοινώσεις για το ύψος του αφορολογήτου, τους συντελεστές και τα κλιμάκια στα οποία θα εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις.

Το πρωί της Κυριακής, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash 96, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι την Τρίτη θα φανεί η βούληση της κυβέρνησης να μην υπάρξει αιφνιδιασμός.

Από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, είπε το Σάββατο πως «το βασικό ζητούμενο στη νομοθεσία και ιδίως στην φορολογική νομοθεσία, είναι να μην υπάρχουν αναδρομικές εκπλήξεις, να υπάρχει ασφάλεια δικαίου να ξέρει ο πολίτης ποια είναι η φορολογική του επιβάρυνση, τι χρωστάει στο δημόσιο. Να είσθε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα το διασφαλίσει».

«Επειδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες θέσεις για τα προβλήματα της οικονομίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο εξόδου της χώρας από τη κρίση, είναι μοιραίο να καταφεύγει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι γραμμένες στο γόνατο», σχολίασε ο εκπροσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Όπως είναι ευνόητο, αναφερόμαστε στην, περιβόητη πλέον, κυβερνητική τροπολογία για τους φόρους στις γονικές παροχές, η οποία, αφού έφτασε στη Βουλή μέσα στις γνωστές κωμικοτραγικές συνθήκες, προκύπτει τώρα ότι είναι υπό αναθεώρηση. Γιατί, εκτός των άλλων προβλημάτων που παρουσιάζει, είναι προφανές ότι είναι αντίθετη και προς το Σύνταγμα», πρόσθεσε, για να επισημάνει ότι «η ΝΔ καλεί, για μια φορά ακόμη, την κυβέρνηση να αφήσει τις προχειρότητες, τους αυτοσχεδιασμούς και τα ΄΄γονατογραφήματα΄΄ και να ασκήσει υπεύθυνη και αποτελεσματική πολιτική στον κατ΄ εξοχήν ευαίσθητο χώρο της οικονομίας».

Το υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει νύχτα την τροπολογία στη Βουλή και στο σχέδιο νόμου: «Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του νομού Αττικής, σύσταση Ειδικής Γραμματείας Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις».

Σε ανακοίνωσή του το πρωί της Παρασκευής είχε αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με την τροπολογία, από την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις κτήσεις περιουσίας αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, θεωρείται προσωρινός και η οριστική εκκαθάριση του οφειλόμενου φόρου, θα γίνει με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου, για τον οποίο η κοινωνική διαβούλευση έχει ήδη αρχίσει.

Όπως εξήγγειλε η Κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις της, καθώς και ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στις 13 Δεκεμβρίου 2009, προτείνεται να επανέλθει η φορολόγηση των κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με προοδευτική κλίμακα με υψηλό αφορολόγητο. Ήδη, το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο των Ομάδων Εργασίας κοινωνικού διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, που έχει συστήσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Κρίνεται δίκαιο και εύλογο, προκειμένου να μην ακυρωθεί το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου, για τις όποιες πράξεις κτήσεων περιουσίας αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, των οποίων η φορολογική υποχρέωση ισχύει από την επόμενη της κατάθεσης της διάταξης στη Βουλή, δηλαδή από σήμερα, 8 Ιανουαρίου, να θεωρείται ο υπολογισμός του φόρου προσωρινός. Στην τροπολογία προτείνεται να γίνει οριστική εκκαθάριση με τις διατάξεις, που θα προκύπτουν στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου».
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: