Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΩΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ ΘΕΤΙΚΟ...

Aνάλυση : Θωμάς Γεράκης (Μarc)
(από το Έθνος της Κυριακής)

Διακομματική αποδοχή απολαμβάνουν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να κερδίζει το «στοίχημα» των πρώτων 100 ημερών. Η δημοσκόπηση της εταιρείας «Marc», που διενεργήθηκε για το «Εθνος της Κυριακής», είναι η πρώτη που καταγράφει την ανταπόκριση των ψηφοφόρων στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ όσο και των χειρισμών της στα κρίσιμα ζητήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας κοινής γνώμης, το 52,3% των ψηφοφόρων κρίνουν θετικά και μάλλον θετικά τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης...
ενώ το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι την ίδια γνώμη έχει το 30,4% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Οκτωβρίου και το 40,1% των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων. Μέσα από ειδικές κρίσεις των πολιτών, η έρευνα κοινής γνώμης της «Marc» αποτυπώνει επίσης ανάγλυφα και την εικόνα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση μέσα στις πρώτες αυτές 100 ημέρες. Ετσι το 82,2% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει όρεξη για δουλειά και προσπαθεί, το 69,3% ότι έχει ήθος και εντιμότητα, το 65,6% ότι φέρνει νέες ιδέες, το 52,2% ότι έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, το 54,7% ότι προωθεί την αξιοκρατία και τη διαφάνεια και το 65,9% ότι νοιάζεται για τον πολίτη. Από την άλλη, βέβαια, μόνο το 42,7% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι είναι αποτελεσματική και το 42,9% ότι θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.
Κίτρινη κάρτα
Θετικό ισοζύγιο έχουν οι περισσότερες αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας «Marc». Πάντως την πρώτη κίτρινη κάρτα φαίνεται ότι έδειξαν οι πολίτες σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των γενικών γραμματέων, ενώ ήδη βγήκε και η πρώτη κόκκινη για τα τέλη κυκλοφορίας.
Θετική γνώμη για μια σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχει μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων που στις τελευταίες εκλογές δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Το 47,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 56,7% των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων θεωρούν ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για τον πολίτη ενώ το 53,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ πιστεύει ότι έχει ήθος και εντιμότητα.
H κυβέρνηση περνάει επιτυχώς το κρίσιμο test των 100 πρώτων ημερών και διατηρεί αναλλοίωτη την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Τα πρώτα δείγματα γραφής αξιολογούνται θετικά, τα έως τώρα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης θεωρούνται στη σωστή κατεύθυνση και οι έως τώρα αποφάσεις στους κρίσιμους κυβερνητικούς τομείς έχουν την αποδοχή της πλειοψηφίας των πολιτών.
Η δημοφιλία του πρωθυπουργού εκτινάχθηκε στο 80% και για πρώτη φορά οι υπουργοί Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Εργασίας βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα δημοτικότητας.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου αξιολογείται ως μια κυβέρνηση με όρεξη για δουλειά, με ήθος, με νέες ιδέες. Μια κυβέρνηση που προσπαθεί για τη χώρα και τους πολίτες σαφώς περισσότερο από τις προηγούμενες.
Η αποδοχή της κυβέρνησης αντικατοπτρίζεται και στην καταγραφή των εκλογικών συσχετισμών, όπου το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου με διψήφιο ποσοστό.
Οι αμφιβολίες που παραμένουν μετά το πέρας των 100 πρώτων ημερών αφορούν στο κατά πόσον αποφασιστική, τολμηρή, άμεσα αποτελεσματική θα αποδειχθεί η σημερινή πολιτική ηγεσία και σε ποιον βαθμό θα μπορέσει να υλοποιήσει το αρχικό πρόγραμμά της.
Η εξαιρετικά δυσμενής κατάσταση της οικονομίας φαίνεται να έχει αλλάξει αισθητά τις προσδοκίες των πολιτών από το κυβερνητικό επιτελείο. Σήμερα το κυρίαρχο ζητούμενο δεν είναι πλέον η ανυποχώρητη υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά η αποτελεσματική αντιμετώπιση της δύσκολης συγκυρίας και η αποφυγή των χειρότερων καταστάσεων. Αυτό αποτελεί το μεγάλο κυβερνητικό στοίχημα.
Η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει έτοιμη να κάνει θυσίες, αρκεί να διαπιστώσει ότι τα βάρη θα μοιραστούν δίκαια και πως αυτήν τη φορά θα πιάσουν τόπο. Προς το παρόν η κυβέρνηση πείθει πως προσπαθεί να εξασφαλίσει τις δύο αυτές προϋποθέσεις.
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι αν και η κοινή γνώμη φαίνεται να επικροτεί τα μέτρα που εξασφαλίζουν μια δικαιότερη κατανομή θυσιών, που εξομαλύνουν υπερβολές στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, ή αφορούν κατηγορίες πληθυσμού που δεν συνέβαλλαν έως τώρα ισομερώς στις οικονομικές υποχρεώσεις προς το κράτος, δεν συναινεί σε γενικά φορολογικά μέτρα που πλήττουν εξίσου έχοντες και κατέχοντες, όπως η αύξηση των έμμεσων φόρων ή η αύξηση του ΦΠΑ.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου φαίνεται να πείθει για τις προθέσεις της. Απομένει να πείσει και με τις πράξεις της. Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό θα διατηρηθεί η πίστωση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση μετά την επιβολή των μέτρων, περίοδο όπου θα κλιμακωθεί τόσο ο αντιπολιτευτικός λόγος του εξίσου δημοφιλούς, με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά όσο και η κινηματική αντίδραση της Αριστεράς.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: