Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Μίνι απολογισμός στο πρώτο υπουργικό

Εναν μίνι απολογισμό των πρώτων εκατό ημερών του έργου της κυβέρνησής του έκανε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, όπου συζητήθηκε η νέα αρχιτεκτονική δομή της αυτοδιοίκησης.

Είπε ότι στα μέσα της εβδομάδας θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, όπου θα ανακοινώσει τα βασικά συμπεράσματα της μέχρι τώρα διακυβέρνησης και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, ενώ κάλεσε τους υπουργούς να πράξουν το ίδιο για τον τομέα ευθύνης τους.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί υψηλού κύρους γνωμοδοτική επιτροπή για το εκσυγχρονισμό της λειτουργία της κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων, με στόχο πάντα την αρχή «πρώτα ο πολίτης».

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε κρίσιμη εθνική απειλή την οικονομική και δημοσιονομική κρίση. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση της μάχης που δίνει η κυβέρνηση, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους Έλληνες και ιδιαιτέρως τα μέσα ενημέρωσης «να πούμε όχι στον πανικό».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το εξής απόσπασμα της ομιλίας του: «Η προηγούμενη κατάσταση μας έφερε στο να μοιράζονται προνόμια στους λίγους, αντί να εγγυάται το κράτος ίσα δικαιώματα για όλους. Και οι επιπτώσεις όλης αυτής της κατάστασης έφεραν τη χώρα μας σε μια κρίση εθνικών διαστάσεων. Κρίση αξιοπιστίας διεθνώς, μια κρίση κατά την οποία βεβαίως κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα δεν δέχεται να λοιδορείται η Ελλάδα με τον τρόπο που είδαμε τα τελευταία χρόνια και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι φράσεις και οι χαρακτηρισμοί φτάνουν στα όρια πολλές φορές του ρατσισμού απέναντι στον Έλληνα και στον Ελληνισμό. Πέρα από τους απαράδεκτους αυτούς χαρακτηρισμούς η αλήθεια είναι, ότι το χρέος και το έλλειμμα, μαζί με το έλλειμμα αξιοπιστίας, τείνει να καταστήσει την Ελλάδα σε ομηρία των διεθνών πιστωτών και αγορών.

Είναι για μας, για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε την αυτονομία, να προστατεύσουμε δηλαδή το δικαίωμά μας να ορίζουμε εμείς την τύχη μας, να εγγυηθούμε το δικαίωμά μας να οργανώνουμε εμείς την οικονομία μας, να αποφασίζουμε εμείς για τις δικές μας προτεραιότητες χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, είτε αυτές είναι κακοπροαίρετες, είτε ακόμα και καλοπροαίρετες».

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως προϋπόθεση να γίνουν πράξη οι μεγάλες αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί για το 2010, το οποίο χαρακτήρισε έτος μεγάλων αλλαγών και ανατροπών.

Ο κ. Παπανδρέου αξιολόγησε θετικά τις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης της χώρας. «Αναλάβαμε σε μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση με μεγάλο μέγεθος χρέους και ελλειμμάτων, τα οποία μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση», ανέφερε. Ωστόσο, όπως παρατήρησε, στη ρίζα των προβλημάτων δεν βρίσκονταν μόνο η οικονομία, αλλά και ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας.

Παραλάβαμε, επισήμανε, μια εξουθενωμένη δημόσια διοίκηση με το ηθικό στο ναδίρ, χωρίς κέφι και η οποία προστάτευε ιδιοτελή συμφέροντα, αφήνοντας απροστάτευτα τα δικαιώματα του πολίτη.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στις 100 πρώτες μέρες η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος της ιστορικής της ευθύνης που είναι να θέσει ως πρώτο μέλημά της τον πολίτη και τόνισε ότι πέρα από τις αλλαγές στην περιφερειακή διοίκηση, χρειάζονται μεγάλες τομές και αλλαγές και στην κεντρική διοίκηση.

Εκτίμησε ότι οι αλλαγές θα βρουν μεγάλες αντιστάσεις, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού.

Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, καθώς και οι προτάσεις για το κυβερνητικό και νομοθετικό έργο που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην νέα αρχιτεκτονική της περιφερειακής διοίκησης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ξεκινά η χρονιά με μία ριζοσπαστική αλλαγή, ενώ έκανε λόγο για «ιστορική πρόταση», σημειώνοντας ότι θα επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη όλες τις σκοπιμότητες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ώστε στις 14 Νοεμβρίου του 2010 να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές για τους νέους ισχυρούς δήμους και τις περιφέρειες. Ακόμη, επισήμανε ότι θα διασφαλιστούν οι πόροι στο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής και πρόσθεσε ότι με τον εκλογικό νόμο που θα έρθει στη Βουλή, θα δοθεί αποφασιστικό κτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα.

Στην έναρξη της εισηγησής του, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για το τρομοκρατικό χτύπημα, λέγοντας ότι «κανένας δεν πρόκειται να φοβίσει τον πολιτικό κόσμο» και πως δεν πρόκειται «να αφήσουμε μία τέτοια ενέργεια να περάσει έτσι».
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: